3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem hatezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel hét órakor, ahol este tíz óráig voksolhat a mintegy 4,37 millió szavazásra jogosult.

Szlovákiában idén 24 párt és koalíció méretteti meg magát. A szavazók mindössze egyetlen párt listáját dobhatják be az urnába, amelyen legfeljebb két jelölt nevét karikázhatják be. Azon pártok delegálhatnak képviselőket az EP-be, amelyeknek sikerül megugrania az ötszázalékos választási küszöböt. Összesen 15 mandátumot osztanak ki közöttük a választási eredménytől függően, vagyis eggyel többet, mint 2019-ben - írja az Új Szó.

Szlovákiában szombaton tartják az EP választásokat
Szlovákiában szombaton tartják az EP választásokat
Fotó: TASR

Szlovákiának jelenleg 14 európai parlamenti képviselője van, ők 2019-ben 6 párt színeiben jutottak be az EP-be. Öt évvel ezelőtt az akkor parlamenten kívüli - jelenleg a parlamenti ellenzék részét alkotó - liberális Progresszív Szlovákia (PS) párt koalíciója szerezte meg a legtöbb mandátumot, szám szerint négyet, a második helyen pedig Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) végzett, három mandátumot szerezve – közölte az MTI.

Az EP-választásokon való szavazói részvétel Szlovákiában hagyományosan alacsonynak számít. A részvételi arány 2019-ben 22,7 százalékos volt, ami ugyan rekordnak számított a szlovákiai EP-választások történetében, az EU tagállamok között mégis a legalacsonyabb volt. Korábban nyilvánosságra hozott felmérések és elemzői vélemények szerint a mostani EP-választáson ugyan nem kiemelkedően magas, de közvéleménykutatások szerint 40 százalék körüli azoknak a válaszadóknak az aránya, akik azt jelezték: biztosan részt vesznek a voksoláson.

Bár a szlovákiai szavazáson leadott voksok összesítését várhatóan már néhány órával az este tízkor esedékes urnazárás után befejezik, a voksolás eredményeit csak vasárnap este 11 óra után teszik közzé, akkor, amikor az összes uniós tagországban is lezárult a szavazás. Ekkor azonban azonnal a hivatalos szlovákiai végeredményeket közlik. A hatályos szlovák szabályozás szerint csütörtökön kampánycsend lépett életbe, amely a voksolás befejezéséig tart, ennek értelmében addig sem részvételi eredményeket, sem exit poll felméréseket nem lehet nyilvánosságra hozni.

A PS kaphatja idén a legtöbb mandátumot

Az NMS Global szlovákiai közvélemény-kutató május végi – június elejei felmérése alapján a Progresszív Szlovákia párt vezet 23,2 százalékkal, épphogy megelőzve Robert Fico miniszterelnök baloldali Smer pártját, amely 22,1 százalékon áll. Őket követi a Hlas 11,9 százalékkal és a Republika 11 százalékkal. Rajtuk kívül bejut még a SaS 6,4 százalékkal és a KDH 5 százalékkal. A Magyar Szövetség nem jut be.

A közvéleménykutatásban a Progresszív Szlovákia (PS) épphogy vezet Robert Fico miniszterelnök Smer pártja előtt
A közvéleménykutatásban a Progresszív Szlovákia (PS) épphogy vezet Robert Fico miniszterelnök Smer pártja előtt
Fotó: NMS Global

Ezek alapján a következő mandátum megoszlást valószínűsíti:

A becsült szlovák EP mandátumok a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint
A becsült szlovák EP mandátumok a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint
Fotó: NMS Global

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tallinn a lebombázott kijevi gyermekkórház segítségére sietett
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 19:21
Zelenszkij egy angliai csúcstalálkozón árulással vádolta meg Orbán Viktort. Az ukránok kénytelenek voltak átadni az oroszoknak Urozsajne falut. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Vészhelyzet Gázában, beoltják az izraeli katonákat
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 19:04
A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust találtak a Gázai övezetben, az ott harcoló izraeli katonák beoltását elrendelték - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön.
Nemzetközi Tovább csökkent a fontos amerikai teljesítményindex
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 17:30
Júniusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
Nemzetközi Egyre fokozódnak a lezárások és a biztonsági intézkedések Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:37
Lépten-nyomon rendőröket és csendőröket lehet látni Párizs utcáin az olimpiai helyszínek közelében, különösen a Szajna környezetében, ahol a jövő pénteki megnyitóra több mint 300 ezer ember gyűlik majd össze, hogy részese legyen a formabontó eseménynek, a versenyzők hajós felvonulásának.
Nemzetközi Reformokat akar Kína - erről döntött a pártközgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:21
Több ágazatban a reformok elmélyítését helyezte kilátásba a Kínai Kommunista Párt (KKP) abban a határozatban, amelyet 20. pártközgyűlésének többnapos zárt ülése után fogadott el csütörtökön. Ígéretet tettek a kínai sajátosságokkal rendelkező ipari rendszer, a piacgazdaság, a munkaerőpiac és általában a társadalom modernizációjára is - jelentette a kínai állami média.
Nemzetközi A nap képe: látványosan ünnepelte von der Leyen az újraválasztását
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:46
Az Európai Bizottság elnöke megnyerte a mai szavazást az Európai Parlamentben (EP).  
Nemzetközi Beindult az európai vezetők gratulációdömpingje Ursula von der Leyennek
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:14
Sorra gratulálnak közösségi oldalukon Európa vezetői az Európai Bizottság újraválasztott elnökének. 
Nemzetközi Eldőlt Ursula von der Leyen sorsa
Csabai Károly | 2024. július 18. 14:14
A csütörtöki szavazáson megkapta az európai parlamenti képviselők szavazatainak többségét, ő marad az Európai Bizottság elnöke.
Nemzetközi Újabb ország kezdte el hangoztatni a béke szeretetét
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 13:48
"Békeszeretetből" vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán. 2022 óta a vízummentesség Litvánia, Lettország és Lengyelország állampolgárai számára van érvényben.
Nemzetközi Orbán Viktornak is fontos téma áll az angliai csúcstalálkozó fókuszában
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 13:27
A határok biztonságának erősítését helyezte a munkáspárti brit kormány az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtökön kezdődött egynapos angliai csúcstalálkozójának középpontjába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG