3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az újságírók aggodalmuknak adtak hangot, miután a kormánykoalíció vezető személyiségei független sajtóorgánumokat és ellenzéki pártokat okolnak a szlovák kormányfő, Robert Fico elleni merényletért.

Szlovákia újságírói attól tartanak, hogy az ország miniszterelnöke elleni merényletkísérlet még nagyobb polarizációhoz és a független hangok elhallgattatásához vezethet – írja a The Guardian. A szerdai támadás utáni órákban a kormánykoalíció több magas rangú politikusa a független médiát és az ellenzéket okolta az esetért. „Ez az önök hibája” – mondta Ľuboš Blaha, a kormányzó Smer párti parlamenti házelnök-helyettes ellenzéki politikusoknak, és a médiát is hibáztatta.

A független sajtó munkatársai brutális  utóhatásoktól tartanak
A független sajtó munkatársai brutális utóhatásoktól tartanak
Fotó: BIRN/Miroslava Germonova

„Önök [a liberális média] miatt jelenleg az életéért küzd a negyedik ciklusában lévő Robert Fico miniszterelnök, Szlovákia modernkori történelmének legjelentősebb államférfija” – mondta.

Andrej Danko, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője szintén a sajtóorgánumokat és az ellenzéket hibáztatta, a kormány magas rangú miniszterei pedig többször is bírálták az újságírók tudósításait egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szlovákiában az elmúlt hetekben széles körű vita tárgya volt a média szabadsága, mivel Fico kormánya vitatott javaslatot terjesztett elő az RTVS közszolgálati műsorszolgáltató radikális átalakítására. Az újságírók attól tartottak, hogy a miniszterelnök, akit a független sajtóorgánumok szidalmazása és a különleges ügyészség megszüntetése miatt bíráltak, a médiaszabadság aláásásán dolgozik.

„Szeretném azt hinni, hogy a politikusok felelősségteljesen cselekednek, és csillapítják az érzelmeket, de a kormányzó Smer párt egyes képviselőinek első nyilvános megnyilatkozásai alapján attól tartok, hogy továbbra is polarizálni fogják a társadalmat” – mondta Beata Balogová, a SME nevű újság főszerkesztője a The Guardiannak.

Brutális utóhatások

„Néhányan már a médiát és annak kritikus tudósításait, valamint az ellenzéki tiltakozásokat hibáztatják, ami nagyon veszélyes út" – érvelt a SME főszerkesztője.

A merénylet utóhatásai „brutális intézkedéseket hozhatnak a médiával, a civil társadalommal és az ellenzéki pártokkal szemben, ami éppen ellenkezője annak, amit a politikai elittől várnánk” – figyelmeztetett Balogová.

Péter Bárdy, az Aktuality híroldal főszerkesztője elmondta, hogy a labda a politikusok térfelén van. „Csak nekik van lehetőségük tompítani az indulatokat az országban, módosítani a szóhasználatukat, a közügyekhez, a politikai harchoz és a médiához való hozzáállásukat” – mondta.

„Úgy gondolom, válaszút előtt állunk, hasonlóan ahhoz, mint Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása után, és most hozzuk meg a döntést, hogy merre indulunk el” – mondta Bárdy, aki Kuciak főnöke volt.

„Remélem, hogy ez nem lesz újabb támadás az állam demokratikus elvei és az állampolgárok szabadsága ellen. Szlovákiának a helyzet lenyugvására, nem pedig a további eszkalációjára van szüksége” – tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG