4p

A hétfői már az orosz–ukrán háború 789. napja.

  • Az ukrán hadsereg vasárnap közölte, hogy csapásméréssel sújtott és megrongált egy régóta szolgáló orosz mentőhajót Szevasztopolban, Moszkva Fekete-tengeri Flottájának a megszállt Krímben lévő főhadiszállásán. Dmitro Pletencsuk haditengerészeti szóvivő elmondta, hogy a Kommuna nevű hajót vasárnap reggel a szevasztopoli öbölben találat érte, és „egyértelmű, hogy a hajó már nincs olyan állapotban, hogy feladatokat hajtson végre”.

A Kommuna a szevasztopoli kikötőben 2008-ban
A Kommuna a szevasztopoli kikötőben 2008-ban
Fotó: Wikipedia

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az amerikai szenátust, hogy mielőbb ratifikálja a kongresszus által a hétvégén elfogadott, régóta halogatott katonai segélycsomagot, figyelmeztetve, hogy országa felkészül a védelemre, mivel attól tart, hogy nagyszabású orosz offenzíva indulhat, mielőtt a friss szállítmányok elérnék a frontvonalat. „Tényleg el kell jutnunk a végső pontig. A szenátusnak jóvá kell hagynia (...), hogy minél előbb kézzelfogható segítséget kapjunk a fronton lévő katonáknak, nem pedig újabb hat hónap múlva” – mondta.
  • Az ukrán elnök az NBC amerikai televíziós csatornának adott interjújában azt is mondta, hogy a szombati szavazás megmutatta, hogy Ukrajna nem lesz „egy második Afganisztán”, amelynek nyugatbarát kormánya összeomlott az Egyesült Államok vezette kivonulás során 2021 nyarán. Zelenszkij elmondta, hogy közvetlen prioritásai a légvédelmi rendszerek, például az amerikai gyártmányú Patriotok és a nagy hatótávolságú rakéták, például az Atacms, amelyek akár 186 mérföld (300 kilométer) távolságra is képesek, és amelyek azonnali biztosítására a képviselőház felszólította a Pentagont.
  • Megalázó fiaskóval fenyegeti az Egyesült Államokat az, hogy egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusban – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az ukrán katonai szükségletek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot. „Ebben az összefüggésben megerősítjük, hogy az Egyesült Államoknak a konfliktusban de facto részes félként való fellépése nem marad egyértelmű és határozott válasz nélkül, és az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúba, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskóba fordul majd az Egyesült Államok számára, mint annak idején Vietnam és Afganisztán” – fogalmazott Zaharova az orosz diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában. „A Zelenszkij neonáci rezsimjének megmentésére irányuló lázas kísérletek kudarcra vannak ítélve. A különleges hadművelet céljai és feladatai teljes mértékben teljesülnek majd” – tette hozzá. A diplomata szerint a képviselőházi szavazás világossá tette, hogy az amerikai uralkodó elit pártállástól függetlenül kész fegyverezni a „kijevi rezsimet” annak érdekében, hogy képes legyen az utolsó ukránig harcolni, az orosz területen folytatva a polgári objektumok elleni terrortámadásokat, diverzánsakciókat és újságírók gyilkolását. Ehhez Zaharova szerint „Washington a befagyasztott orosz vagyonok banális ellopásához folyamodik, amihez a kongresszus zöld utat ad a Joe Biden-adminisztrációnak”. A szóvivő hangot adott álláspontjának, miszerint a Fehér Ház az amerikai belpolitikai viszályban nem az általa ellenőrzés alatt tartott „kijevi rezsim” győzelmére tette a tétet, hanem arra, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson és ne rontsa Joe Biden elnök imázsát. A diplomata szerint ennek érdekében hosszabbítják meg Zelenszkij és környezete „agóniáját”, miközben az egyszerű ukránokat „erőszakkal vágóhídra terelik”, és az Ukrajnának szánt juttatások oroszlánrészét az amerikai hadiipari komplexum kapja, amiért pedig az ellenzéki republikánusok lobbiztak.
  • Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy az amerikai képviselőház által megszavazott segélycsomag arra ösztönözi Ukrajnát, hogy „az utolsó ukránig” harcoljon, de a harctéri helyzetet nem fogja megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elfogadott 61 milliárd dollárból 23 milliárdot az amerikai arzenálok feltöltésére, további 11,3 milliárd dollárt pedig „a térségben zajló amerikai katonai műveletekre” fognak fordítani. „De a lényeg más: még azt a pénzt is, amely Kijevbe eljut, vissza kell majd fizetni. Ez olyan adósrabszolgaság, amelyből nincs kiút” – vélekedett az Állami Duma elnöke.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG