5p

Az amerikai választások előtt alig fél évvel ismét támadást indítottak az abortuszjog ellen – mi lehet ebből? Lehetséges politikai fegyver, vagy nevetséges vád?

A mostani ügy aligha fog hasonlóan végződni, mint a Roe kontra Wade ügyben született precedensértékű ítélet ellen indított háború, hiszen a lényegében az abortuszhoz való jogot is alátámasztó perben született döntést végül érvénytelenítette az amerikai legfelsőbb bíróság (SCOTUS). Az abortuszellenes csoportok most újabb szigorításért lobbiznak, azonban mintha senki sem akarná ezt igazán támogatni.

Az abortuszellenesek új célpontja ezúttal a művi terhességmegszakításhoz használt mifepriszton hatóanyag, amely a legnépszerűbb abortusztablettának számító Mifeprex fő alkotója – írja a Nature. A kereslet kifejezetten az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azon törekvését támadja, amellyel az FDA az elmúlt nyolc évben jelentősen megkönnyítette a hozzáférést a gyógyszerhez. A változtatások után a Mifeprex a terhesség tízhetes koráig használható, a korábbi hét hetes határ helyett, és a gyógyszer postán is kiküldhető, az érintettek nemcsak személyesen szerezhetik meg. Ha a SCOTUS érvényteleníti az FDA korábbi intézkedéseit, akkor ezek a nők millióinak életét megkönnyítő intézkedések eltűnnének.

Megint veszélyben az abortuszjog?
Megint veszélyben az abortuszjog?
Fotó: Depositphotos

Kínos téma

A legfelsőbb bíróság már a Roe kontra Wade érvénytelenítésével is csúnyán megégette magát. Eva Temkin, a washingtoni Paul Hastings ügyvédi iroda FDA-szabályozási kérdésekre szakosodott ügyvédje szerint ezért sem akaródzik igazán komolyan foglalkozni a kérdéssel a testületnek, illetve ennél komolyabb tényező az is, hogy a felperesek lényegében azt próbálják megkérdőjelezni, hogy az FDA tudományos ítélőképessége mennyire megbízható. Ez pedig egy olyan állítás, amelyhez nem sokan adnák szívesen a nevüket.

A helyzetet tovább árnyalja az is, hogy a reproduktív egészséggel foglalkozó kutatók szerint az ügynek nincs tudományos alapja, mivel a mifepriszton bizonyítottan biztonságos és hatékony. A mifeprisztont, amelyet az FDA 2000-ben hagyta jóvá, a misoprostol nevű gyógyszerrel kombinálva alkalmazzák az abortusz kiváltására. Az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma által támogatott párosítás a leggyakrabban felírt gyógyszeres abortusz-kezelés az Egyesült Államokban, 2023-ban az abortuszok 63 százalékát tablettával hajtották végre.

Egészen furcsa érvelés

A gyógyszert megtámadó abortuszellenesek egészen furcsa érveléssel próbálják a szigorítást és a tiltást elérni, ugyanis hivatalos érvelésük szerint az általuk képviselt orvosokat negatívan érinthetik a mifepriszton okozta melllékhatások, mivel a csoport szerint a sürgősségi osztályok orvosainak esetleg olyan embereket kellene ellátniuk, akiknél a gyógyszeres abortusz következtében komplikációk lépnek fel. A csoport szerint egy olyan gyógyszer által okozott mellékhatások kezelése, amelyekkel szemben az orvosoknak etikai kifogásai vannak, érzelmi szenvedést és szorongást okoz.

A legfelsőbb bíróság demokrata tagja, Ketanji Brown Jackson az ügyhöz kapcsolódó meghallgatáson úgy fogalmazott, rendkívül aggasztja, hogy milyen hatáskülönbség lehet a mifepriszton széles körű elérhetősége által okozott állítólagos károk, valamint a hozzáférés visszaszorításának hatásai közt. A bíró így fejezte ki véleményét, amellyel minden bizonnyal sokan egyetértenek:

a nyilvánvaló, józan ész szerinti orvoslás az lenne, ha mentességet biztosítanánk számukra, hogy nem kell részt venniük ebben az eljárásban.

Ezzel ugyanis pofonegyszerűen megoldhatóvá válna a kérdés, hiszen az érintett orvosoknak nem kell ezeken a pácienseken dolgozniuk (erre a szövetségi és állami törvények is lehetőséget biztosítanak), viszont egy kulcsfontosságú gyógyszerhez történő hozzáférést sem szigorítanák feleslegesen.  

Választási kérdés is

Az amerikai társadalomban az abortusz mindig politikai téma, és a 2024 novemberében esedékes választásokon is központi kérdés lesz. Az újraválasztásra törekedő jelenlegi elnök, Joe Biden számára az abortusz ügyében egyetlen út létezik: a nők ehhez való jogának töretlen támogatása – így minden bizonnyal a kormányzat mindent meg fog tenni azért, hogy a mifepriszton elérését ne nehezítsék.

A mostani abortuszellenes csoportosulás mögé a republikánus elnökjelölt, Donald Trump sorakozhat fel, hiszen főleg a vallásos szavazók körében élvez támogatást az ügy, és politikai tőkévé kovácsolhatónak tűnik. Ráadásul a SCOTUS kilenc tagja közül hat republikánus kötődésű, így Trump akár azzal is megpróbálkozhat, hogy a vonakodó bírákat a mifeprisztont érintő szigorítás felé terelje.

Az óvatosság azonban így sem árt, hiszen az amerikai társadalom jelentős része fanatikusan abortusztámogató, és a teljes lakosság körében közel 70 százalékos az ehhez való szabad jog biztosítását kívánók aránya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG