5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az ítélet után a republikánus nagyágyúk soraiban verbális támadássorozat indult az amerikai igazságszolgáltatás ellen. Trump rendíthetetlen szavazói „zavargásokra és erőszakos megtorlásra” szólítanak fel. Káncz Csaba jegyzete.

Amerika forrong és tanácstalan. Mit jelent a Trump-ítélet a 2024-es elnökválasztásra? És mit jelentenek majd az elítélt exelnök legújabb támadásai az igazságszolgáltatás ellen az amúgy is rendkívül megosztott országban?

Donald Trump elítélése történelmi jelentőségű. Az amerikai történelemben még soha nem fordult elő, hogy egy volt amerikai elnököt büntetőjogilag elítéltek volna. Szakértők máris olyan politikai vihart látnak kialakulni, amely keményebben sújthatja az országot, mint miután Trump elvesztette a 2020-as választást, és máris felmerültek azok a félelmek, hogy ő és csapata visszaélhet kampánycélokra az esküdtszék döntésével.

A volt elnök – és most hivatalosan elítélt bűnöző – már a tárgyaláson is mártírként mutatkozott be.

Nem sokkal az ítélethirdetés után megjelent a kamerák előtt a New York-i bíróságon, és gyorsan világossá tette, hogy most merről fúj a szél a választási kampányban.

„Ez egy szégyen volt” – hangsúlyozta Trump a jogállamiság elleni újabb heves támadását. Ezek nem az ő problémái. „Ezek az egész nemzet problémái”. Később, aznap este csapata sms-t küldött támogatóinak:

„AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS HALOTT AMERIKÁBAN! Az országunk elbukott!”

Trump szövetségesei gyorsan felsorakoznak mögötte

Timothy Naftali elnöki történész a CNN-en azt mondta, hogy Trump felhívása az igazságszolgáltatás elleni kampányra azt jelenti: minden republikánus kénytelen lesz azt idén a kongresszusi kampánya középpontjába állítani.

Valóban, a republikánus vezetők soraiban valóságos versenyfutás kezdődött az amerikai igazságszolgáltatás elleni verbális támadások kirobbantására. Mike Johnson képviselőházi elnök például elítélte „igazságszolgáltatási rendszerünk fegyverré tételét”, és nyilatkozatában kijelentette: „Trump elnök jogosan fog fellebbezni ez ellen az abszurd ítélet ellen – és NYERNI fog”.

Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője azt mondta: „Ezt a vádiratot eleve nem lett volna szabad benyújtani. Arra számítok, hogy az ítéletet fellebbezés útján hatályon kívül helyezik”.

Naftali történész biztos benne, hogy az új kampány olyan méregáradatot fog generálni, amely valószínűleg rosszabb lesz, mint a január 6-át megelőző „Állítsuk meg a választás ellopását” kampány.

Az ítélet két dolgot mutat, mondja Naftali: „Az első az, hogy a volt elnököt megvádolhatják és bűnösnek találhatják. Ez a rendszerünk erejét mutatja. A másik ítélet azonban még függőben van: Felhasználhatják-e a hatalmasok a politikai rendszerünket arra, hogy elkerüljék a bűnös ítélet következményeit? Az ítélet pedig novemberben fog megszületni”.

Trump szimpatizánsai az utcán a volt elnök ítélethirdetést követő sajtótájékoztatója után
Trump szimpatizánsai az utcán a volt elnök ítélethirdetést követő sajtótájékoztatója után
Fotó: EPA / PETER FOLEY

Zavargások a horizonton

A Reuters eközben közzétett egy oknyomozó cikket, amely szerint Trump támogatói „zavargásokra és erőszakos megtorlásra” szólítottak fel, miután hősüket elítélték. A Reuters azt írja, hogy „három Trump-párti weboldal kommentjeinek felülvizsgálatát végezte el: a volt elnök saját Truth Social platformja, a Patriots Win és a Gateway Pundit”.

A cikk szerint „Egyesek az esküdtek elleni támadásokra, Juan Merchan bíró kivégzésére, vagy egyenesen polgárháborúra és fegyveres felkelésre szólítottak fel.” A cikk ezután idézett egy kommentet, amely szerint „Valakinek New Yorkban, akinek nincs vesztenivalója, el kell intéznie Merchant”, utalva a bíróra, és hozzátette: „Remélhetőleg illegális bevándorlókkal találkozik, akik machetével lesznek ellátva”.

Többen aggódnak – joggal

A Bloomberg üzleti híroldal és a Morning Consult cég felmérése aggodalomra ad okot: A szavazók fele különösen az ingadozó szövetségi államokban erőszakos összecsapásoktól tart, amikor a novemberi elnökválasztási eredmények beérkeznek. A május 7. és 13. között végzett felmérés során 4962 regisztrált szavazót kérdeztek meg hét „swing state”-ben, azaz a legvitatottabb államokban.

A felmérés szerint a választások előtti, alatti és utáni újabb erőszakhullámoktól való félelem egyenletesen oszlik meg a republikánus és demokrata szavazók között – a független szavazók pedig még jobban aggódnak. A kampányolók elleni fenyegetések mellett az okok között említik az amerikai egyetemeken a palesztinbarát aktivisták megszállásait követő összecsapásokat is.

Az ellentábor is az utcán volt
Az ellentábor is az utcán volt
Fotó: EPA / PETER FOLEY

Május elején a Wired amerikai magazin mintegy 100 olyan Facebook-csoportról számolt be, amelyeket militáns milíciák koordinálnak az Egyesült Államokban. Logóként gyakran fegyverek és katonai felszerelésben lévő emberek szolgálnak. „Ezek a csoportok megpróbálják megkönnyíteni a helyi szerveződést, államról államra és kerületről kerületre. Céljaik homályosak, de sok posztjuk általános sürgősséget sugall arról, hogy fel kell készülni a „háborúra”, vagy „fel kell állni” a sok vélt ellenség ellen” – figyelmeztet a Wired.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Itt az első nyilvános fotó Katalin hercegnéről a mai ceremónián
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 12:58
És tényleg részt vesz Katalin hercegné III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján.
Nemzetközi Húsevő baktérium ütötte fel a fejét a Baltikumban
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 12:18
Húsevő baktériumot (Vibrio vulnificus) találtak a Balti-tengerből vett part menti vízmintákban.
Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG