4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

      A genfi hadronütköztetőben tízezer kutató dolgozik. Egy huszonhét kilométer kerületű alagútban helyezkedik el, ...

      A genfi hadronütköztetőben tízezer kutató dolgozik. Egy huszonhét kilométer kerületű alagútban helyezkedik el, átlagosan száz méterrel a földfelszín alatt. Ez a világtörténelem egyik legnagyobb épített struktúrája. Mai áron körülbelül tíz milliárd dollárba került. A teljes Manhattan Projekt, az amerikai atombomba kifejlesztése mai áron 31 milliárd volt. 

      Paks II. legalább tizenöt milliárd dollárba fog kerülni. Az emberiség történetében is látható, mérhető, érzékelhető projektről van szó.

      Az Olvasó most arra számít, hogy elmagyarázom, hogy ez mekkora katasztrófa, hogy miket mondtak valamikor Orbán, Lázár, Illés próféták, a Magyar Nemzet, az Echo TV, a G.Fodor Gábor, a Konzervatórium, a Békemenet, a Magyar Krónika, a Terror Háza, a Száz Nagy Jobboldali Értelmiségi, a Huszonkilenc Nagy Jobboldali Közgazdász, hogy ezt az egészet a Simicska fogja ellopni, a Töröcskei, a CBA, a Continental Trafik, az Orbán Ráchel traktorátusa, a Felcsúti Futballakadémia, a Skrabski Fruzsi (szegény, most arról fog filmet csinálni, hogy nimfomán jászkun asszonyok ártatlan szovjet kiskatonákat erőszakoltak meg 45-ben), és hogy kit és hová akar emiatt elásni a Bayer Zsolt.

     Az Olvasó téved. Engem most nem az érdekel, hogy miért nem lehet ezt megcsinálni, hogy miért rokkanunk bele, hanem az, hogyan kell kinéznie annak az országnak, ahol ez a projekt megvalósulhat. 

     Tegyük fel, hogy a teljes költség öt százalékának nagyságrendjében kell fejleszteni az összmagyar intellektust, hogy a magyar atomfizika, a műszaki technológiai elit, az informatika, és talán az egész magyar szellemi élet ennyivel zárkózik fel azért, hogy ez a kétezernégyszáz megawattos monstrum itt Magyarországon felépüljön, üzembe helyeztessen és működjön a huszonegyedik század első negyedének végén. Nem húsz, még csak nem is tíz, hanem csak öt százalékban. Az egy másik Magyarország lenne.

    Mennyit érhet a teljes magyar jobboldali elit, aki a nyakunkon ül, Lánczi Andrástól Schmidt Máriáig? (Diszkréten nem teszek fel egy másik kérdést, amelyik nagyon hasonlítana az előbbi kérdésre, de abban a jobb helyett egy itt most megnevezni nem kívánt oldal szerepelne.) Mit tanultak ezek az elmúlt negyedszázadban? 

   Minden hülye tud ideológiai kiskátét írni, kiáltványt aláírni, miniszterelnöki szóra lesni, annak hátsóját nyelvvel illetni, pártlapban toppantani nagyot a lábbal, harciasan nézni a baráti kamerába. Egy kibaszott atomerőművel nem lehet szórakozni, az egy másik élet, és egyébként egy másik halál, if you get my drift. 

    Készen leszünk mi 2025-re? Megugorja a mi országunk azt, hogy a miénk ez a kolosszus, nekünk kell működtetni, felnövünk mi ehhez a feladathoz? Lecseréljük végre a féltudású elitjeinket, mondjuk háromnegyed tudásúakra? Fel tudjuk fogni azt végre, hogy Paks huszadával sem tudtuk fejleszteni negyedszázad alatt a magyar agyat?  

   Amerika a század elején messze elmaradt az európai tudománytól, a Manhattan Projekt után vitathatatlanul a világ élére került, és ma megkérdőjelezhetetlen tudományos és technológiai szuperhatalom. Nekünk egy sokkal alacsonyabb lécet kellene átugranunk. Mi nem lehetünk tudományos és technológiai középhatalom sem, de egy olyan ország igen, amelyet a reaktorok mögé lehet képzelni. A kutatóintézetek, a szuperlézer, az elitegyetemek mögé lehet képzelni, egy olyan ország, ahol azokkal a baromságokkal, amelyeket mindenoldali honfitársaink az elmúlt hónapokban összehordtak, már nem lehet próbálkozni. Ahol van egy határ, amely alá nem lehet lemenni. Ahol a tekintély nem a politikától ered. Ahol a tehetséget többre becsülik a lojalitásnál. 

    Nekem ma este ez jutott eszembe a tizenöt milliárd dollárról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG