3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

      Newcastle-ban voltam, egy észak-angliai városban, a brit szénbányászat és a nehézipar egykori központjában. Ha...

      Newcastle-ban voltam, egy észak-angliai városban, a brit szénbányászat és a nehézipar egykori központjában. Ha az ember Carlisle felől érkezik, eljátszadozhat a Miskolc-analógiával. Rengeteg a rozsda, sok az elhagyatott iparépület a vasúti sínek mellett. A pályaudvaron már érezni, hogy ez nem Észak-Magyarország élmény lesz. Newcastle olyan, mint amilyen Miskolc akkor lehetett volna, ha nagyjából száz éve fordul meg Magyarország szerencséje. Hatalmas bevásárlóközpontok, sétáló utcák, felújított viktoriánus épületek, két egyetem, amelyek összköltségvetése nagyjából a teljes magyar felsőoktatás költségvetésével egyenlő. A matematika épülettől kb. háromszáz méterre van a St.James Park, a Premier Ligás Newcastle United stadionja. A Tyne folyón a Millenium Bridge, a Sage Koncertterem, és rengeteg új ingatlan (megnéztem, az egyik ilyen kétszobás lakás havi bére 2300 font, a negyedik emeleten van egy tízemeletes épületben, de a város távolabbi részein már sokkal de sokkal békésebb lakbérek vannak). Tegnap adtam elő, ma sétáltam vagy négy órát. Nem tudom, mennyire normális az, hogy posztokat fogalmazok a fejemben, mellékfoglalkozási ártalom.

    Newcastle beláthatóan gazdag, felfoghatóan élhető, nem teljesen tökéletes város. Nem állítom, hogy ellenszenvezek a tökéletes városokkal, én nagyon szerettem Lausanne-t, de annyival tökéletesebb volt, mint... pl. én. 

    Tudom, hogy a kedves Olvasó már nagyon várja az "Orbánnak mennie kell!" részt, de azt majd máskor írom meg. Ez a Newcastle-Miskolc probléma nem csak Orbán Viktorról szól. Panaszkodunk, hogy a magyar nép nem arra szavaz, akikre mi szeretnénk hogy szavazzon, és elfelejtjük, hogy ennek a szerencsétlen népnek nem az a legnagyobb baja, hogy ki van éppen hatalmon. Az a legnagyobb baja, hogy Miskolc nem Newcastle. Nagyon, nagyon nem az.

   Azt mondják neki, hogy, idefigyelj nép, mi már majdnem Newcastle vagyunk, minket figyel a világ, félnek tőlünk, mert mi jobbak vagyunk, mint ők, mert mi leállítjuk a gravitációt, a mi Sólymunk leveri a Lufthansát, a Devecseri a Van Persie-t, a Matolcsy az Olli Rehnt, a Kőbányai Világos a Tokyo Brewdogot, a Hoffmann Rózsa az Angelina Jolie-t. A magyar nép persze nem annyira hülye, hogy bekajálja ezt sok fruzsiságot, de amikor tompán fáj az élet, amikor éppen eltűnik az embernek egy negyedszázada a lefolyón, akkor talán jobban esik úgy tenni, mintha hinne. Valljuk meg őszintén, majdnem mindegy. A világegésznek, a mi kis magyar világegészünknek majdnem mindegy. Lássuk, Uramisten, mire megyünk ketten! Ültetünk mi nagyobb gazembert a nyakunkba, mint amilyet te rá tudnál rakni. És mindegy, hogy kit, csak nagy segge legyen, és kényelmesen üljön. 

  Miskolcon persze lehet majd szavazni, Newcastle-ben nem, legalábbis ha nem utazik az ember hat órát oda, hat órát vissza. És nem fog utazni. Nem múlik azon semmi. A választást majd megnyeri, aki megnyeri, spoiler következik, Orbán Viktornak fogják hívni azt a valakit, aztán megint leállítjuk a gravitációt és lesz megint egy érdekes negyedszázadunk. És ez nem a választáson fog múlni, hanem azon, hogy a Kölcsey Franci egy kicsit elmérte azt a megbűnhődtét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG