<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Szerdán hat devizahiteles-pert tartanak a Fővárosi Törvényszéken.

A Fővárosi Törvényszék a Lakiteleki Takarékszövetkezet tárgyalását szeptember 30-ra halasztotta szerdán.

Mi lesz ma még?

Az állam ellen indított polgári perekben a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma elé az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és a Lakiteleki Takarékszövetkezet keresete kerül még.

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt., a Summit Pénzügyi Zrt., a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. és az az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos kereseteit utasította el szerdán.

A bíróság 1 millió 905 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Santander Pénzügyi Vállalkozás Zrt-t. A bíró az indoklásban rámutatott: a pénzügyi intézmény által alkalmazott legtöbb szerződéses feltétel nem felelt meg szimmetria elvének. Nem elég ugyanis, ha a fogyasztó számára pozitív körülmény változás esetén a szerződéses rendelkezés nem zárja ki az egyoldalú módosítást, ezt kifejezett kötelezettségként kell rögzíteni a szerződésben.

Az átláthatóságnak sem felelet meg a hitelintézet mindegyik kikötése, az objektivitás, tételes meghatározás és a felmondhatóság elvének azonban majdnem teljes mértékben - tette hozzá.

A Summit Pénzügyi Zrt. esetében a bíróság elutasította a felperes pénzintézet azon kérelmét, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz, és 381 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest. Az ítélet indoklásában a bíró kiemelte: a pénzügyi intézmény által alkalmazott szerződéses feltételek nem feleltek meg mindegyik, a törvényben meghatározott elvnek. Kiemelte az egyértelmű megfogalmazás, a ténylegesség és az arányosság kritériumait.

A Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt.-nél ugyancsak elutasította a bíróság a felperes pénzintézet indítványát az Alkotmánybírósági normakontrollról, és 15 napon belül 1 millió 270 ezer ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest. 

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ügyében a bíróság a visszamenőleges jogalkotással kapcsolatban megjegyezte: egy korábbi Ab határozat szerint a jogszabály kivételesen megváltoztathatja a hatályba lépése előtt megkötött szerződések tartalmát.

A bíró szóbeli indoklása szerint a felperes hitelintézet egyoldalú szerződésmódosítást - kamat-, díj-, illetve költségemelést - lehetővé tevő általános szerződési feltételeinek tisztességessége és érvényessége nem volt megállapítható. Elutasította a bíróság a felperes részleges érvénytelenség megállapítására vonatkozó kérelmét is. Az FHB a kérelmet egyben az Allianz Bank jogutódjaként nyújtotta be.

Az AXA Bank ügye

Itt a törvényszék kiegészítő ítéletet hoz majd szeptember 25-én. A párizsi székhelyű pénzügyi csoport magyarországi leánybankjának keresetét ugyanis első fokon elutasította a bíróság már augusztus 27-én. Az AXA azonban a fellebbezésében kérte az első fokú ítélet kiegészítését.

Mint azt a pénzintézet jogi képviselője a szerdai tárgyaláson kifejtette: az ítéletben a bíróság nem döntött egyes egyedi szerződésekben alkalmazott - egyedileg meg nem tárgyalt - kikötések tisztességességéről, vagyis az első fokú ítélet nem terjedt ki minden olyan kikötésre, amellyel kapcsolatban a tisztességesség megállapítását kérte az AXA. A kiegészítés azért indokolt a felperes pénzintézet szerint, mert eltérő jogi megítélést eredményezhet.

Az AXA jogi képviselője kifejtette: az egyedi szerződések (ellentétben a bank üzletszabályzatával) közjegyző által hitelesített okiratok; a közjegyzőnek föl kellett olvasnia őket, el kellett magyaráznia a tartalmukat, és az ügyfélnek nyilatkoznia kellett róla, hogy megértette, és elfogadta a feltételeket.

Egyebek közt kifejezetten szerepelt benne, hogy a törlesztőrészlet akár drasztikusan is megemelkedhet. Vagyis ezekben az esetekben minden hitelfelvevő részletes és alapos tájékoztatást kapott többek között az egyoldalú hiteldíjmódosítás feltételeiről.

Az eddigi mérleg: 42-ből 39-et első fokon az állam nyert

Kedden 13-ból 12 pénzintézet keresetét elutasította, egy ítélethirdetést pedig elhalasztott a bíróság -részletek >>

A mai ítéleteket nem számolva eddig a bíróság összesen 42 ítéletet hozott, ebből 39 felperesi keresetet utasítottak el teljesen, 3 esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank összevont perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordul a Fővárosi Törvényszék.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG