Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Átírja a kormány a banktörvényt, már januárban életbe léphet az új szabályozás, amely egyfelől uniós jogharmonizáció miatt szükséges, de a devizahitelezés tanulságai is belekerülnek. Míg a törvények a szabályozás, addig az MNB és PSZÁF integrációja az állam felügyeleti szerepét erősíti, közben a takarékszövetkezeti integráció a tulajdonviszonyokban okozott változást. Ezekről Orbán Gábor, NGM államtitkár beszélt egy konferencián.

Az állam három fontos szerepet tölt be a bankszektorban: egyrészt szabályozó, másrészt felügyelő és emellett az állam kisebb-nagyobb mértékben tulajdonos is - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az IIR Magyarország által rendezett Bankszektor 2013 konferencián. Mindhárom területen történtek változások a közelmúltban vagy fognak történni a közeljövőben: változik például a hitelintézeti törvény.

Már januárban jöhet az új törvény

Orbán Gábor

Az új hitelintézeti törvényt, amely várhatóan már jövő év január elsején hatályba lép, az úgynevezett Bázel III. szabályoknak a magyarországi jogrendbe való átültetése tette szükségessé. Korábban megírtuk, hogy az uniós tőkekövetelmény-irányelv előírásainak a magyar jogba illesztése, illetve a tőkekövetelmény-rendeletnek való megfelelés miatt hatályon kívül helyezné a kormány a jelenlegi hitelintézeti törvényt és új banktörvényt ír.

Az új jogszabály középpontjában a fogyasztóvédelem és a banki működés átláthatóságának erősítése áll és célja is a pénzügyi stabilitás megteremtése - mondta Orbán Gábor. A törvény megerősíti majd a bankok vállalati irányítási rendszerét és egyértelmű, átlátható felelősségi hatásköröket ír elő a bankok vezetésében, működésében, egyúttal szigorú szabályokat határoz meg a csődközeli helyzetekre - tette hozzá. 

A devizahitelek tanulsága

Az államtitkár szerint a devizahitel szerződések megmutatták, hogy mekkora szükség van a fogyasztók védelmére, emiatt kellenek új szabályzások is: ilyen például a jegybanki középárfolyam alkalmazásának kiterjesztése, a lakáscélú kölcsön fogalmának pontosítása, jelzáloghitel szerződések felmondását megelőző tájékoztató, a futamidő hosszabbításának lehetősége, és az, hogy a jövőben az ügyfelek bármikor átszerződhetnek egy átlátható árazású termékre.

Orbán Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: a szabályozás fut a gyakorlat után, de le kell vonni a tapasztalatokat, és szabályozást ehhez igazítani. Az államtitkár hozzátette, hogy a devizahitelekről folytatott vita azért lett ilyen kiterjedt, mert nem volt átlátható az árazás, ezért szeretnék  a szerződésekbe belevenni az átláthatóság követelményét. 

Felügyelet és tulajdon

Az új törvény mellett fontos változás a jegybank és a pénzügyi felügyelet integrációja és a takarékszövetkezeti integráció. Míg a törvények a szabályozás, addig az MNB és PSZÁF integrációja  az állam felügyeleti szerepét erősíti, közben a takarékszövetkezeti integráció a tulajdonviszonyokban okozott változást.

A felügyeleti rendszerrel kapcsolatban Orbán Gábor elmondta: az MNB és PSZÁF összevonása olyan változás ami reményt ad arra, hogy a felügyelet hatékonyabbá válik. Az integráció értelme, hogy a monetáris politika számára inputot adjanak, és a makroszintű ellenőrzést is segítse. 

Az államtitkár a takarékszövetkezeti integrációt szükségesnek és indokoltnak nevezte, mert betétállományuk és infrastruktúrájuk ellenére csak kis szerepet töltöttek be a hitelezésben és keveset tettek a növekedésért. Volt teendő a takarékszövetkezetekkel - fogalmazott az államtitkár. A cél, hogy mostantól nagyobb mértékben tegyenek a növekedésért és az új hitelkihelyezések terén is nagyobb szerepet szán az állam a szövetkezeteknek. 

Még kérdés, hogy belépünk-e a bankunióba

Arra a kérdésre, hogy Magyarország be fog-e lépni a bankunióba, az államtitkár elmondta, hogy a kormány bízik benne, hogy olyan lesz a szabályozás, hogy szóba jöjjön az, hogy belépünk. Jelenleg azonban még nem egyértelmű, hogy jó-e Magyarországnak, ha ezt megteszi. Magyarország eddig olyan lépéseket szorgalmazott a tárgyalások során, amely mind a belépő országoknak, mind a távol maradóknak közel azonos lehetőségeket teremt - mondta az államtitkár. A tárgyalások állása szerint a szanálási mechanizmus miatt jelenleg nem vonzó Magyarországnak a belépés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos