<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Bár önmagában csökkent a nem teljesítő hitelek mennyisége, a kisebb állomány okán rekordra jutott a késve fizetők állománya az MNB statisztikái szerint. Az év elejének forintgyengülése mellett az adósmentéssel kapcsolatos várakozások is megdobhatják majd a tartozásállományt.

A forinthitelek minősége javult, a devizahiteleké viszont romlott tavaly az utolsó negyedévben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A deviza lakáshitelesek kevesebb mint kétharmada, a szabad felhasználású deviza jelzáloghitelesek alig fele fizeti határidőre a törlesztő részleteket - írja a Világgazdaság. Az év végén a kölcsönök 18,83 százaléka számított bedőltnek. A deviza lakáshiteleknél 17,36 százalékosra emelkedett a 90 napon túl nem teljesítő kölcsönök aránya, 28,37 százalékon van a szabad felhasználású deviza jelzáloghiteleknél ez a mutató.

Az átstrukturálás sem tesz csodát

A nem teljesítő hitelek mennyisége ugyan kis mértékben csökkent, 1207,8 milliárd forintot tett ki a 90 napon túl lejárt tartozások volumene, ami  nem egészen 9 milliárd forinttal kisebb, mint szeptember végén, ám eközben a teljes hitelállomány is zsugorodott. A háztartásokat a karácsony ellenére is masszív törlesztők voltak: 2013 utolsó három hónapjában mindössze 156,5 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel, miközben 240 milliárd forintot meghaladó volt a tőketörlesztés.

A devizahiteleseken a kormányzati mentőcsomagok sem képesek tartósan segíteni, az átstrukturált hitelek közül a deviza lakáshitelek több mint 45, a szabad felhasználásúak 53 százaléka dőlt be a könnyítések után - a múlt héten ugyanakkor a Napi Gazdaság az OTP-re hivatkozva arról írt, hogy az árfolyamgátba belépett ügyfelek esetében a bank által átstrukturált hiteleknél jó 30 százalékkal kisebb a visszaesők aránya.

Bajban a forinthitelesek is

A piaci alapú forint lakáshiteleknél a nem teljesítő kölcsönök állománya kis mértékben, 15 százalék alá  csökkent 2013 utolsó három hónapjában. Bár a szabad felhasználású forint alapú jelzáloghiteleknél is volt javulás - a bedőlt állomány 3 milliárd forinttal 127,7 milliárdra csökkent, ami a nem teljesítő kölcsönök arányát egy százalékponttal 30,37 százalékosra mérsékelte, ám a mértékkel kapcsolatban látni kell, hogy az meghaladja a deviza alapú problémás hitelek arányát.

A legaggasztóbbnak a gépjárműhitel- portfóliók tűnnek a hazai hitelezési szektorban. A forint gépjárműhitelek bruttó állománya 96 milliárd forint volt az év végén, ennek több mint 52 százaléka számított nem teljesítőnek, ráadásul az adósok 44 százaléka már több mint egy éve nem törlesztette a kölcsönt. Meglepő, de a deviza gépjárműhiteleknél lényegesen kedvezőbbek a számok. A 191,5 milliárd forintnyi bruttó állománynak mindössze a 12,5 százaléka volt 90 napon túl késedelmes.

Sötét jövő

Miután az év elején számottevően gyengült a forint, várható, hogy az elmaradások száma a következő hónapokban tovább nő majd - bár a már említett Napi Gazdaság cikkben megszólaló hitelintézetek azon a véleményen voltak, hogy talán elkerülhető a komolyabb portfólióromlás.

Ezt egyebek mellett arra alapozták, hogy a lakosság vagyoni helyzete kismértékben javult, illetve, hogy mind több adós lépett már be az árfolyamgátba, amely átlagosan 25 százalékkal csökkentette a törlesztőrészleteket. Ugyanakkor ma egyetlen hivatalos adat sincs arról, hogy az adósok mekkora hányada az, amely - bízva a deviza (alapú) hitelekkel kapcsolatos perek sikerében, illetve a belengetett kormányzati lépésekben, egyszerűen nem törleszt akkor sem, ha erre lehetősége volna.

A pénzintézetek szerint a trend folyamatosan érezhető, egy-egy komolyabb, várt döntés előtt - mint például tavaly decemberben a Kúria jogegységi döntését megelőzően - érezhetően emelkedik a "most már nem fizetek" hangulat. Aligha kell prófétának lenni, hogy az elmúlt hetek autóhitelekkel kapcsolatos kormányzati megszólalásai ezeket a trendeket immár az autóhitelek piacára is "exportálják".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló