3p
Az azonnali fizetési rendszerek európai elterjedése már kapuban van. A fejlődés letisztultabb, gyorsabb és egyszerűbb pénzforgalmat ígér.

Hova tartunk?

Az azonnali fizetési rendszerek egyre nagyobb szeletet fednek le európai fizetési piacából, mióta olyan sikeres átalakításokat tudhatunk magunk mögött, mint a brit, svéd, lengyel és dán rendszer. Nem csak a peer-to-peer fizetések területén teszik népszerűvé az olyan nagyszerű előnyök, mint a gyorsaság vagy a non-stop hozzáférés, hanem a business-to-business és a business-to-customer hálózatok számára is jelenthet előnyt.

George Evers
IPS igazgató, VocaLink

Ugyan az indulásnál még nem ez lesz a helyzet, de az SCT INST pán-európai elérést nyújt, amely hosszú távon egyre fontosabb lesz az interneten vásárló külföldi fogyasztók számára. Az azonnali fizetés rendszere egyszerűbbé teszi a harmadik pénzforgalmi szolgáltató (TPP) és a számlázásért felelős szolgáltató (ASPSP) közötti együttműködést, amely bizonyára még több területen teszi vonzóvá az azonnali SCT rendszert, amint hatályossá válik a PSD2 szabályozás.

De miért lesz ez jobb?

Gazdasági értelemben is jó választás az azonnali fizetési rendszerekre való átállás: a szolgáltatás megnövekedett értéke alapján magasabb lehet a díjazás ott, ahol ezt a változtatást költség terhelheti. A brit pénzforgalmi szolgáltatók például prémiumot kaphatnak a gyorsabb fizetésért, amennyiben a vállalkozások elfogadják azt az érvet, hogy a gyorsabb fizetés számukra is fontos lehet a jövőben.

Azonban azt se felejtsük el, hogy az azonnali fizetés rendszere kockázatokat is hordoz: a legkisebb leállás, vagy szünet egy „folyamatos” rendszerben elfogadhatatlan a felhasználók szemében, akiknek elégedetlensége a közösségi médiában csapódhat le sokkal gyorsabban és hangosabban, mint korábban.

Kell még hozzá fejleszteni

Ezekről is lesz szó a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2016 konferenciáján. Még nem késő jelentkeznie, ha érdeklik a pénzügyi innovációk >>>

George Evers szerint ahhoz, hogy a rendszer elterjedjen, egy nagyon fontos elemre még szükség van: olyan technológiát kell alkalmazni, amely valóban képes kiszolgálni a folyamatos rendelkezésre állást magas adatforgalom mellett úgy, hogy ez skálázható is legyen, nagyobb mértékében, mint ahogy arra most az automatizált klíringházak elszámolási rendszerei képesek. Ez új központi infrastruktúrát kíván a korábbiakhoz képest.

Fontos, hogy meglegyen az azonnali SCT társadalmi támogatottsága is: az Egyesült Királyságban a „Faster Payment” egy márkanév lett. Idővel elterjedt a fogyasztók között, ez pedig később egy igényt szült bennük és a vállalkozásokban a rendszer iránt. Ugyanez játszódik le Svédországban, ahol a média szintén aktívan promotálja a rendszert.

Ami aztán eljut a végfelhasználóhoz a P2P és a P2C fizetésben egy egyszerű felület, amihez talán csak annyi kell majd, hogy letöltsünk egy alkalmazást a szolgáltatónktól. A nagyvállalatok viszont úgy tudnak profitálni a változásból, ha egyenesen a központi folyamataikba vonják be az azonnali fizetést.

A VocaLink szerint ez a rendszer sokkal többet kínál majd, mint bármely most működő SEPA instrumentum és hamarosan ez lesz az általánosan elfogadott módja a fizetésnek. Éppen ezért, ha szeretne jobban megismerkedni a a jövő fizetési módjaival, olvasson bele a VocaLink blogbejegyzéseibe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG