3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, a csendes puhatolózások és hónapokig tartó diszkrét csábítások után a londoni City bankjai kitalálták, hol folytatják tovább az életet, miután a Brexit minden bizonnyal megfosztaná őket a közös piactól. A kérdés csak az, otthon éreznék-e magukat Budapesten?

A Brexit után jó darabig csak a latolgatás és az ígérgetés ment: ha a britek kikerülnek a közös piacról, a nemzetközi pénzintézetek csomagolnak és mennek Londonból, amely eddig a nemzetközi pénzvilág ütőere volt.

Aztán sokáig semmi sem történt, már persze azon kívül, hogy minden valamire való európai város bejelentkezett új otthonként, viszont konkrét deal nem született. A Financial Times egy korábbi körképe szerint a tuti befutó Frankfurt vagy Dublin lesz, előbbi pedig informálisan már megkereséseket is kapott a legnagyobb bankoktól. Egyes bankok persze nem bízzák a véletlenre, és több európai országban is létrehozzák a telephelyeiket, így alsó hangon is több tízezer új munkahely jöhet létre ezekben a városokban összesen.

Szedelőzködnek

A londoni City bankjait elsősorban az aggasztja, hogy elveszthetik európai passporting-jogaikat. A passporting az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyek rendszerét jelenti, és az Európai Bizottság álláspontja szerint a City pénzügyi szektorának befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatai elveszíthetik ezeket a jogosultságaikat, ha Nagy-Britannia kivonul az EU egységes belső piacáról is.

A Bloomberg viszont most arról ír, hogy megtört a tavalyi csend és idén már érzékeny búcsút vesznek a City legemlékezetesebb helyszíneitől a bankárok. Frankfurti ingatlanosok viszont elárulták, hogy nem lesz elég hely a város központjában, így szinte bármelyik kerületben felértékelődhetnek az ingatlanok egyik napról a másikra. Amivel a lap forrásai biztos tényként számolnak, az a Goldman Sachs és a Citigroup beköltözése a német városba, de azt is tudni vélik, hogy a HSBC Párizsba költözik, ahol nemrég vettek kereskedelmi bankot.

London a számítások szerint 10 000 banki álláshelyet biztos veszít, és további 20 ezret más, pénzügyi szolgáltatói pozícióból, ám olyan számítások is napvilágot láttak, amelyek szerint akár 230 000 munkahelyet is veszíthet a város.

Magyarország is kap egy szeletet?

Nem csak Nyugat-Európa szeretné elcsábítani az egyébként komoly presztízst jelentő pénzintézeteket: Csehország és Lengyelország is azonnal lecsapott a kínálkozó lehetőségre, és már néhány nappal a népszavazás eredménye után bejelentették, hogy hatalmas nagy szeretettel várják az exodus bármely tagját.

Persze Magyarország ugyanígy tett: olyannyira várjuk ide a nagybankokat, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a nagy ingatlanbevásárlások közepette egy pénzügyi központhoz is megvásároltak néhány telkez Pesten, amiről itt írtunk bővebben. Az összesen 17 milliárd forintból vásárolt három telek egy pénzügyi központnak ad majd otthont, amely várhatóan lesz olyan csábító, hogy a lehető legtöbb bank készakarva jön majd ide Londonból, ami egyébként az ingatlanárak nemzetközi viszonylatában akár indokolt is lenne.

"A közel 7 és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren építhető iroda, kereskedelmi terület, valamint lakások. Itt a város egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje valósul meg a következő években" - írták még akkor, amikor megvásárolták a telkeket. Megkérdeztük a Pallas Athéné Alapítványokat és a befektetéseiket kezelő Optima Befektetési Zrt.-t arról, hogy áll a pénzügyi központ projektje. Amint befut a válasz, frissítünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG