<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Bankcsődtől nem tartanak, de vége az aranykornak - vélik a hazai nagybankok vezetői. Túl sokan vannak egy kicsi piacon, úgyhogy valaki hamarosan bukni fog.

Ennyit a szép időszakról, vagy továbbra is marad a bankok aranykora? Erre a kérdésre próbálták megkeresni a választ a Portfolio.hu Budapest Economic Forum banki kerekasztal-beszélgetésén. Mintegy megadva az alaphangulatot, a Portfolio a beszélgetés előtt megkérdezte a közönséget, hogy mi okozza majd a következő gazdasági válságot: az eredmények alapján a közönség nem tart a Deutsche Bank bedőlésétől, annál inkább a kínai gazdaság összeomlásától és a hitelválságtól.

A rémisztgetés után nézzük a résztvevőket:

  • Dr. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója

  • Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese

  • Radován Jelasity, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója

  • Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója

  • és Zolnai György, a Budapest Bank elnök vezérigazgatója

És ha már úgyis benne volt a pánik a levegőben, akkor a résztvevők egyből válaszolhattak is arra, hogy várható-e itthon vagy Európában komolyabb banki katasztrófa. Egybehangzóan megnyugtató válasz jött: van még két-három jó év. Balogh Ádám szerint a vállalkozói szektor erősödik, a hitelezés nő. Határon kívül aggasztóbb a kép: sok a nem megtisztított bank, amely okozhat problémákat a világgazdaság számára. Bencsik László szintén bízik abban, hogy egyre bővülő hitelezés vár a magyar gazdaságra, egyedül a lakáshitelek csökkentek, de jövőre már ott is növekedésre számítanak. Banki szempontból a régió rendben van, de a világban azért vannak bajok. Szerinte kifejezetten rossz az EU-s szanálási törvény, ami extra kockázatokat hoz rendszerbe.

Radován Jelasity szerint az elkövetkezendő két évben még nagyon szép profitokat tesznek el majd a bankok, ami kizárólag a kockázati jóváírásoknak köszönhető, sajnos nem a hiteleknek. Hiába bővül az állomány, költség oldalon nem lehet egyelőre versenyezni. A nagy kérdés az, hogy ki éli túl a következő kamatemelésig? Heinz Wiedner szerint túl szépek a számok, hogy igazak legyenek. A bankok feléledtek azon veszteségek után, amelyek az ingatlanpiacon érték őket a válság alatt, de valóban az lesz, amit Jelasity jósolt: a core profit esni fog, a költségek viszont szinten maradnak.

Kevesebb pénzből élünk, mint két évvel ez előtt – mondja Zolnai György. „Túl sokan vagyunk a piacon és túl nagy költséggel dolgozunk” Tartósan alacsony lesz így a nyereségesség, de bankválságtól nem kell félni.

Mit tehetünk el későbbre?

Azzal kapcsolatban, hogy tud-e ilyen kamatkörnyezetben tartalékolni a bank, a résztvevők elmondták: nem kell félni a bankcsődtől, azért annyira nem rossz a helyzet. Zolnai szerint inkább arról érdemes beszélni, hogy a technológia, a Fintech elviszi a profittermelő banki funkciókat, ezért hosszú távon sem garantált a csinos profit.

Wiedner szerint maradnak az alacsony kamatok, nagy csődsorozatok nem lesznek, viszont lesz konszolidáció. Nem csak Magyarországon, hanem Európában is túl sok a szereplő. A probléma, amivel számolni kellene Wiedner szerint egy készülő hitelválság: ebben a környezetben az 1 százalékos törlesztés még megy a közepesen vagy gyengébben teljesítő cégeknek, de amint megemelkednek a kamatok, a 4-5 százalékos növekedés a vesztüket okozza majd.

Radován Jelasity szerint is jó a helyzet egy-két évig. Van hozam jelentősebb kockázat nélkül ebben az országban, ami máshol nem elmondható. A későbbiekben viszont „fel kell kötni a gatyát, mert ez még messze nem a vége”. Bencsik László és Balog Ádám is úgy véli, hogy lesz 1-2-3 jó év, amíg van forrás, most még lehet felhalmozni. Balog szerint valóban jönnie kell egy konszolidációnak és számítani kell a digitalizációra a hagyományos banki szolgáltatások kiszervezésére a kis fintech cégekhez.

Villámkérdés: ügyfelek számára is jöhetnek a negatív kamatok?

Balog: jogilag kétséges Magyarországon

Bencsik: lakosságnál nem, vállalatnál szerződés kérdése.

Wiedner: lehetséges jogilag Európában. Nem csak negatív kamatnak lehet ezt nevezni, ugyanarról van szó a jutalék és a kezelési költség esetében is, folyik el a pénz.

Már a vállalkozások sem a régiek

Pótolhatják a kieső profitot a növekvő vállalati hitelezések? Jelasity kissé pesszimista: az út egyértelmű irányba megy, kérdés, hogy mikor érünk a végére - mondja. Egyre kisebb a marzs corporate oldalon és folyamatosan nő a kockázat. Zolnai hasonlóan látja a helyzetet, míg a kis- és középvállalkozások nevetve írtak alá bármilyen szerződést egy bankkal néhány éve, mára már vonakodnak és keresik a kevesebb elköteleződést más bankoknál. Nagyon nagy a bankok közötti kockázati verseny. Másik megoldás lehet még az akvizíciók felpörgetése, és ez egyébként is terítéken lehet a piaci konszolidáció miatt. A bankvezetők egyaránt egyetértettek abban, hogy szépen lehet javítani a profiton egy-egy felvásárlással. Zolnai György szerint az akvirált bank tőkéjének harminc százalékát könnyen hozzá lehet adni a profithoz, ami segíthet átvészelni a nehezebb időszakokat. A résztvevők szerint azonban egyáltalán nem egyszerű két banki IT-rendszert összehangolni, ami elveheti a bevásárlás kedvét.

Tényleg rossz gazda az állam?

Egyre kiegyensúlyozottabb együttműködéseket lehet látni – mondja Balog, amikor arról kérdezik, hogy mennyire jó ötlet az állami szerepvállalás a kereskedelmi bankokban. A tranzakciós illeték és a bankadó viszont két olyan elem, amelyek furcsának hatnak, ezekkel mindenképp kell kezdeni valamit – véli Bencsik. Az Erstének még aránylag frissek a tapasztalatai – válaszol Jelasity. 2008-ig tradicionálisan az állam „no-go zóna volt”, de mára ez megváltozott, bizonyos esetekben még újra is értékelődött az állam szerepe. „Magam sem gondoltam volna, hogy az állam is lehet jó tulajdonos” - mondja másfél éves együttélés után a Budapest Bank vezérigazgatója, aki maga is a tradicionális iskolát vallotta, miszerint nem jó dolog, ha a kettő találkozik. Zolnai attól tartott, hogy napi operatív feladatokig fog belenyúlni az új tulaj, de ez nem történt meg.

Pénzügyi szektor Van kiút a családi pénzügyi válságból, nem kell hozzá atomfizikusi végzettség
Csernátony Csaba | 2023. június 10. 17:32
Mindenkivel előfordul, hogy rossz döntést hoz pénzügyeivel kapcsolatban, elveszheti megtakarításai egy részét, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel van kiút az ilyen gödrökből.
Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG