TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A PSZÁF gyorsjelentése szerint szeptemberben csak a belföldi ügyfelek által elhelyezett betétállomány nőtt. A hitelintézeti szektor a harmadik negyedévben is veszteséges volt, így az első háromnegyed éves eredményük negatív.

Jó hír, hogy szeptemberben a hitelintézetek nettó hitelállománya az előző havi 0,6 százalékos
csökkenésnél lényegesen jobban, majdnem duplájával, 2,1 százalékkal zsugorodott. A teljes hitelállományon belül a vállalkozói hitelállomány 0,2 százalékkal, a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya pedig 1 százalékkal lett kevesebb.

Szeptemberben hitelintézeteknél a vállalati betétek állománya 0,6 százalékkal, a háztartási betéteké 0,2 százalékkal visszaesett ugyan, ám az egyéb betétek emelkedése miatt a belföldi és külföldi ügyfelek együttes betétállománya összességében 1,4 százalékkal nőtt. A belföldi ügyfelek betétállománya a teljes betétállománynál kisebb mértékben, fél százalékkal emelkedett. A külföldiek betétállománya egy hónap alatt csaknem negyedével bővült, ám az eddigi tapasztalatok alapján elképzelhető, hogy amilyen gyorsan nőtt , olyan gyorsan csökkenhet is ez az állomány. Különösen egyes fiókoknál, de egyes bankoknál is jellemzően vannak olyan, jelentős pénzösszeget mozgató külföldi ügyfelek, akik csak rövidebb időszakokra helyeznek el hazai viszonylatban jelentősnek számító betéteket.

Hasít a lakossági állampapír piac

A háztartások állampapír állománya szeptemberben is 3,6 százalékkal emelkedett, így az a hónap végén a hitelintézeti háztartási betétállomány 14,1 százalékát tette már ki. Kedvező, hogy a harmadik negyedévében már nem nőtt a hitelintézetek teljes hitelportfólióján belüli késedelmes hitelek aránya, rossz viszont, hogy ezen belül a nem teljesítő - 90 napon túli - hitelek részaránya 13,8 százalékra emelkedett. A lakossági hiteleket tekintve a késedelmes hitelek aránya ugyan minimálisan 32,8 százalékra nőtt, ezen az állományon belül csökkent viszont a nem teljesítő hitelek részesedése. Az összes hitel közül az átstrukturált hitelek a harmadik negyedévben, 9,7 százalékról 11,5 százalékra nőttek, elsősorban az árfolyamgátat választó lakossági hiteladósok miatt.

Idén eddig csak buktak a hitelintézetek, a szövetkezetek viszont nem

Az első negyedévi 37,7 milliárd forint nyereség, majd a második negyedévi 30,4 milliárd forint veszteség után a hitelintézetek a harmadik negyedévben 8,4 milliárd forint veszteséget termeltek, így összességében az első háromnegyed évi adózott eredménye -1,1 milliárd forint volt. Július-szeptemberben csak a szövetkezeti hitelintézeti szektor volt nyereséges, a bankok veszteséget termeltek. A bankszektor eredményét döntően a polarizálódó nagybankok határozták meg: a szektor harmadik negyedévi bruttó nyereségének négyötöde öt nagybankhoz, míg a bruttó veszteség kilenctizede három masszívan veszteséges nagybankhoz kötődik.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél