<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A PSZÁF gyorsjelentése szerint szeptemberben csak a belföldi ügyfelek által elhelyezett betétállomány nőtt. A hitelintézeti szektor a harmadik negyedévben is veszteséges volt, így az első háromnegyed éves eredményük negatív.

Jó hír, hogy szeptemberben a hitelintézetek nettó hitelállománya az előző havi 0,6 százalékos
csökkenésnél lényegesen jobban, majdnem duplájával, 2,1 százalékkal zsugorodott. A teljes hitelállományon belül a vállalkozói hitelállomány 0,2 százalékkal, a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya pedig 1 százalékkal lett kevesebb.

Szeptemberben hitelintézeteknél a vállalati betétek állománya 0,6 százalékkal, a háztartási betéteké 0,2 százalékkal visszaesett ugyan, ám az egyéb betétek emelkedése miatt a belföldi és külföldi ügyfelek együttes betétállománya összességében 1,4 százalékkal nőtt. A belföldi ügyfelek betétállománya a teljes betétállománynál kisebb mértékben, fél százalékkal emelkedett. A külföldiek betétállománya egy hónap alatt csaknem negyedével bővült, ám az eddigi tapasztalatok alapján elképzelhető, hogy amilyen gyorsan nőtt , olyan gyorsan csökkenhet is ez az állomány. Különösen egyes fiókoknál, de egyes bankoknál is jellemzően vannak olyan, jelentős pénzösszeget mozgató külföldi ügyfelek, akik csak rövidebb időszakokra helyeznek el hazai viszonylatban jelentősnek számító betéteket.

Hasít a lakossági állampapír piac

A háztartások állampapír állománya szeptemberben is 3,6 százalékkal emelkedett, így az a hónap végén a hitelintézeti háztartási betétállomány 14,1 százalékát tette már ki. Kedvező, hogy a harmadik negyedévében már nem nőtt a hitelintézetek teljes hitelportfólióján belüli késedelmes hitelek aránya, rossz viszont, hogy ezen belül a nem teljesítő - 90 napon túli - hitelek részaránya 13,8 százalékra emelkedett. A lakossági hiteleket tekintve a késedelmes hitelek aránya ugyan minimálisan 32,8 százalékra nőtt, ezen az állományon belül csökkent viszont a nem teljesítő hitelek részesedése. Az összes hitel közül az átstrukturált hitelek a harmadik negyedévben, 9,7 százalékról 11,5 százalékra nőttek, elsősorban az árfolyamgátat választó lakossági hiteladósok miatt.

Idén eddig csak buktak a hitelintézetek, a szövetkezetek viszont nem

Az első negyedévi 37,7 milliárd forint nyereség, majd a második negyedévi 30,4 milliárd forint veszteség után a hitelintézetek a harmadik negyedévben 8,4 milliárd forint veszteséget termeltek, így összességében az első háromnegyed évi adózott eredménye -1,1 milliárd forint volt. Július-szeptemberben csak a szövetkezeti hitelintézeti szektor volt nyereséges, a bankok veszteséget termeltek. A bankszektor eredményét döntően a polarizálódó nagybankok határozták meg: a szektor harmadik negyedévi bruttó nyereségének négyötöde öt nagybankhoz, míg a bruttó veszteség kilenctizede három masszívan veszteséges nagybankhoz kötődik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Digitális bankfiókot nyitott egy nagybank itthon
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 14:07
A Raiffeisen Bank az Etele Plaza bevásárlóközpontban nyitotta meg új fiókját.
Pénzügyi szektor Görög bank leányát veszi meg az OTP Albániában 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:36
Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával a tranzakció zárást követően a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP Csoport albán operációja.
Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló