TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legfeljebb erkölcsi győzelmet arathat az a néhány bank, amelyik perre megy az MNB múlt hónapban meghozott bírság-határozatával. A bírság összegénél lényegesen nagyobb tételt jelentő visszautalásokat még pernyertesség esetén sem kérik majd vissza az ügyfelektől.

Az elmúlt hét végén több cikk is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a 35 érintett intézmény közül vajon hány bank és takarékszövetkezet megy perre a Magyar Nemzeti Bank március 13-i döntését és összesen 1,2 milliárd forintos bírságát vitatva. Mint a döntés nyomán írtuk: a jegybank korában épp a most a bankok (egyik) bűnéül felrótt gyakorlatot engedélyezte egy ajánlással, ráadásul a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének nyelvi tanácsadó szolgálata szerint sem áll meg a jegybank indoklása a 0 forintos számlákkal kapcsolatban - így elvben azon pénzintézeteknek, akiknek a büntetésében jelentős tételt képvisel a fentiekért kiszabott bírság, az átlagosnál jobb eséllyel szállhatnának harcba a felügyeleti jogokat gyakorló jegybankkal.

A Napi Gazdaság és azenpenzem.hu is arról számolt be – utóbbi a jegybankra hivatkozva -, hogy csak néhány pénzintézet adott be keresetet az MNB intézkedése ellen, igaz, a cikkek szerint több hitelintézet még mérlegel. Ennek okával kapcsolatban ugyanakkor még nem látott sehol napvilágot elemzés, mi is csak egy oldalról igyekszünk érveket felsorolni a jelenlegi állapot magyarázatára – hangsúlyozva, hogy a hitelintézetek véleményét ezúttal nem kérdeztük meg.

Ami jól látszik, a pénzintézetek számára bár érzékeny pont, de nem „elviselhetetlen” teher a bírásg összege – a legnagyobb tételt, 98 millió forintot az Erste, az MKB és a Raiffeisen fizethet be, 95 millióra büntették az FHB-t és 93 milliót kapott a Budapest Bank. A komolyabb összeget a határozatnak az a tétele teszi ki, hogy a jegybanki bírság alapjául szolgáló intézkedések nyomán beszedett díjakat a bankoknak április végéig vissza kell utalniuk az ügyfelek számára. Ez többszázezer fogyasztót érint és tízmilliárdos összeget jelent a megbírságolt bankok esetében az MNB szerint – vagyis ez az igazán komoly tétel. A visszautalások a banki közlések szerint megindultak, a pénzintézetek jogkövető magatartást tanúsítanak – a hatályos szabályozás szerint a visszautalásokat akkor is meg kell tenniük, ha egyébként vitatják a határozatban foglaltakat.

A biztosítók már láttak hasonlót

A mostani történet – bár messze nem azonos – sok hasonlóságot mutat a MÁV Általános Biztosító Egyesület történetével. A kgfb-piacon üstükösként feltűnő, ám később – sikkasztás, illetve a nagykárokra megképzett tartalékok hiánya miatt – összecsukló egyesület esetében egyértelmű volt a szabályozási (s egyes vélemények szerint a felügyeleti) felelősség, az egyesület által okozott károkat végül – törvénymódosítás után – a többi, a jogszabályokat betartó, prudensen működő biztosító kénytelen fizetni.

Ez az a pont, amely nyomán úgy gondoljuk, hogy a pertől visszakozó bankok felmérték, hogy  az esetleges pernyertesség esetén a most visszautalt tételeket jó eséllyel nem tudják visszakérni. Az MNB-t nehéz lenne a döntés nyomán utólag ismét jogosan beszedettnek minősített összegek visszafizetésére kötelezni, hiszen a visszautalások címzettje nem a jegybank volt. Az viszont bizonyosan komoly megütközést váltana ki az ügyfelek részéről, ha tőlük kérné vissza az adott hitelintézet ismét az egyszer már beszedett, majd visszautalt pénzt. Ez – még ha a bírósági döntésre hivatkozhatnának a hitelintézetek – olyan szintű bizalomvesztést hozna, amelyet jó eséllyel egyik bank sem vállalna fel. Vagyis, az ügyfelek nyugodtak lehetnek: a visszautalt pénzeket tőlük aligha szedik majd vissza újra a bankok. Ráadásul abban is a nyerő oldalon lehetnek az ügyfelek, hogy a bankok - tartva az újabb szankcióktól - számos esetben visszahozták a régi díjakat.

A fentiek nyomán pedig kérdéses, hogy érdemes-e a jegybankkal hadakozni az erkölcsi győzelemért. Bár sokak szerint igen – ezt teszik majd a perre menő bankok -, a többiek álláspontja is érthető némiképp. A bírság összegét ugyan visszanyerhetik, ám a komoly tételt jelentő visszautalások - mint láttuk - bizonyosan nem térülnek meg. Ugyanakkor azt, hogy a bankok – ha nem az ügyfelekkel kerülnek szembe közvetlenül – kiállnak a vélt igazukért a hivatalokkal szemben, jól mutatja, hogy a 11 megbírságolt bank közül csak kettő nem kezdeményezett pert a lakáshitel-drágítás kapcsán kirótt GVH-bírság jogosságát vitatva. Persze ott a tizenegyek összesen 9 milliárd forintnyi összeget követelnek vissza.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél