1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A Kúria csütörtöki döntése nem csak az jelenti, hogy az adós visszakapja azt az összeget, ami az árfolyamrés miatt eddig pluszban kifizetett, hanem ha már végrehajtás folyik ellene, akkor annak felfüggesztését is kérheti. A konkrét esetben erről nincs szó, de általában a devizaadósok kérhetik a végrehajtás felfüggesztését, és ez nem jelent számukra többletköltséget - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.

A Kúria döntése azért van hatással a végrehajtásokra, mert azok konkrét összegről szólnak, ami a a magasabb árfolyamrés számolása miatt hibásak. A végrehajtási törvény  szerint a végrehajtási lapot egy határozott  összegre állítják ki ami tartalmazza az összes követelést, annak  valamennyi összetevőjét, tehát az árfolyamrést is. A Kúria döntése alapján azonban rosszul számolták az árfolyamrést, így rosszul számolták ki a végrehajtás összegét is.

Mi a végrehajtás?A hitelek esetén a késedelembe esést követő eljárás szakaszai: a behajtási szakasz, a követeléskezelési szakasz és végül következik a végrehajtás szakasza.

 

A végrehajtási szakasz azután indul, hogy a bank a szerződés felmondta. A végrehajtás lebonyolítására a hitelintézet többféle megoldást is alkalmaznak. E megoldások egyfelől lehetnek bírósági végrehajtáson alapuló vagy azon kívüli eljárások.

Mindenkinek egyénileg kell perelni

A  Kúria közbenső ítélete a konkrét perben álló felek közötti konkrét jogvitára szól, a többi végrehajtási eljárás felfüggesztésére azért  van szükség az adós kérelmére, mert általánosságban nem állapítható meg a végrehajtási  összeg. Tehát minden adósnak egyénileg kell perelnie, és a végrehajtó  csak akkor veheti figyelembe az alacsonyabb összeget, ha azt bíróság  megítélte.

A többi adós ügyére vagy jogvitájára a konkrét ügy tehát nem hat ki automatikusan, még akkor sem, ha az OTP szerződésmódosítása semmis és a Kúria ítéletében meghatározta a szerződés konkrét tartalmát. Ez még akkor is így van ha a bíróságok más ügyekben elfogadják a Kúria  döntését. A többi adós helyzetére csak közérdekű kereset indítása  esetén hatott volna ki automatikusan a Kúriai döntés. Ez a per pedig  nem ilyen volt - magyarázta el a Privátbankár kérdésére Istvánovics Éva, ügyvéd.

A kamara segíteni akar ezzel

A Végrehajtói Kamara valószínűleg segíteni akar az  adósoknak azzal hogy "megelőlegezi" a majdani bírósági döntéseket és  azt "tanácsolja" tagjainak értelmezzék a jelenlegi helyzetet egy függő  jogi helyzetnek. Olyan állapotnak amelyben szinte biztos, hogy nem jó  a végrehajtási összeg és így megkímélik az adóst időigényes és  költséges további eljárási cselekményektől - értékeli a kamara közleményét az ügyvéd.

Itt született az ítélet

Az árfolyamrés egy százalék lehet

A döntés részleteiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

A Kúria egy devizahitel-adós és az OTP Bank közti vitában úgy döntött, hogy a devizaeladási és -vételi árfolyam különbözete - az árfolyamrés - a futamidő alatt nem változhat, mivel annak módjáról nem esett szó a szerződésben. Miután az adott hitelszerződésben induláskor az árfolyamrés 1 százalék volt, és ezt a bank később 2 százalékra emelte, az egy százalék feletti, eddig kifizetett árfolyamrés visszajár a hitel felvevőjének, ennek pontos összegét ki kell számítani. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ezt értelmezi úgy, hogy a követelések pontos összege nem ismert.

Példaképp vegyünk egy 12 millió forintos hitelt, ahol az egy százalékos árfolyamrés havi 500 forint terhet jelent az adósnak. Amennyiben az árfolyamrés 2 százalékra emelkedik, a havi többletteher szintén 500 forint, ez jár vissza a hitel felvevőjének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG