<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Kúria csütörtöki döntése nem csak az jelenti, hogy az adós visszakapja azt az összeget, ami az árfolyamrés miatt eddig pluszban kifizetett, hanem ha már végrehajtás folyik ellene, akkor annak felfüggesztését is kérheti. A konkrét esetben erről nincs szó, de általában a devizaadósok kérhetik a végrehajtás felfüggesztését, és ez nem jelent számukra többletköltséget - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.

A Kúria döntése azért van hatással a végrehajtásokra, mert azok konkrét összegről szólnak, ami a a magasabb árfolyamrés számolása miatt hibásak. A végrehajtási törvény  szerint a végrehajtási lapot egy határozott  összegre állítják ki ami tartalmazza az összes követelést, annak  valamennyi összetevőjét, tehát az árfolyamrést is. A Kúria döntése alapján azonban rosszul számolták az árfolyamrést, így rosszul számolták ki a végrehajtás összegét is.

Mi a végrehajtás?A hitelek esetén a késedelembe esést követő eljárás szakaszai: a behajtási szakasz, a követeléskezelési szakasz és végül következik a végrehajtás szakasza.

 

A végrehajtási szakasz azután indul, hogy a bank a szerződés felmondta. A végrehajtás lebonyolítására a hitelintézet többféle megoldást is alkalmaznak. E megoldások egyfelől lehetnek bírósági végrehajtáson alapuló vagy azon kívüli eljárások.

Mindenkinek egyénileg kell perelni

hirdetés

A  Kúria közbenső ítélete a konkrét perben álló felek közötti konkrét jogvitára szól, a többi végrehajtási eljárás felfüggesztésére azért  van szükség az adós kérelmére, mert általánosságban nem állapítható meg a végrehajtási  összeg. Tehát minden adósnak egyénileg kell perelnie, és a végrehajtó  csak akkor veheti figyelembe az alacsonyabb összeget, ha azt bíróság  megítélte.

A többi adós ügyére vagy jogvitájára a konkrét ügy tehát nem hat ki automatikusan, még akkor sem, ha az OTP szerződésmódosítása semmis és a Kúria ítéletében meghatározta a szerződés konkrét tartalmát. Ez még akkor is így van ha a bíróságok más ügyekben elfogadják a Kúria  döntését. A többi adós helyzetére csak közérdekű kereset indítása  esetén hatott volna ki automatikusan a Kúriai döntés. Ez a per pedig  nem ilyen volt - magyarázta el a Privátbankár kérdésére Istvánovics Éva, ügyvéd.

A kamara segíteni akar ezzel

A Végrehajtói Kamara valószínűleg segíteni akar az  adósoknak azzal hogy "megelőlegezi" a majdani bírósági döntéseket és  azt "tanácsolja" tagjainak értelmezzék a jelenlegi helyzetet egy függő  jogi helyzetnek. Olyan állapotnak amelyben szinte biztos, hogy nem jó  a végrehajtási összeg és így megkímélik az adóst időigényes és  költséges további eljárási cselekményektől - értékeli a kamara közleményét az ügyvéd.

Itt született az ítélet

Az árfolyamrés egy százalék lehet

A döntés részleteiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

A Kúria egy devizahitel-adós és az OTP Bank közti vitában úgy döntött, hogy a devizaeladási és -vételi árfolyam különbözete - az árfolyamrés - a futamidő alatt nem változhat, mivel annak módjáról nem esett szó a szerződésben. Miután az adott hitelszerződésben induláskor az árfolyamrés 1 százalék volt, és ezt a bank később 2 százalékra emelte, az egy százalék feletti, eddig kifizetett árfolyamrés visszajár a hitel felvevőjének, ennek pontos összegét ki kell számítani. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ezt értelmezi úgy, hogy a követelések pontos összege nem ismert.

Példaképp vegyünk egy 12 millió forintos hitelt, ahol az egy százalékos árfolyamrés havi 500 forint terhet jelent az adósnak. Amennyiben az árfolyamrés 2 százalékra emelkedik, a havi többletteher szintén 500 forint, ez jár vissza a hitel felvevőjének.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló