4p
Nem lehet együttesen betartani a devizahiteles forintosítási szabályokat. A banknak a saját rendszerükben a február elsejei fordulónappal átforduló szerződéseket március 31. után nem lehet már devizában nyilvántartani, holott a kiértesítési határidő április vége, s ennél is komolyabb problémát vet fel, hogy a tényleges devizahitelek esetében az átváltásra az ügyfél felé csak ősszel kerül sor – mondták el a Taylor Wessing ügyvédi iroda munkatársai.

A törvény egy másik pontja értelmében ugyanakkor átváltani csak akkor lehetne, ha a fogyasztó megkapta (átvette) a kiértesítést és attól a határidőtől kezdve eltelt 30 nap. Így viszont olyan hiteleket kell a törvény egyik pontja szerint átváltani, amelyeket a törvény egy másik pontja szerint nem lehetne.

Mikor okoz ez gondot?

Az ügyvédi iroda munkatársai szerint az elszámolási képlet hibáit aligha tudják majd az ügyfelek vitatni, így az MNB által ellenőrzött rendszereket üzemeltető bankokkal szembeni ilyen panaszoknál a bíróságok sem tudnak mást tenni, minthogy elfogadják a jegybank ítéletét a rendszerről. Azt ugyanakkor a jövőben is vitathatják az ügyfelek, ha a bank nem számolt el velük, pedig jogosultak lettek volna rá, illetve akkor, ha a bank által közölt számítási adatokban hiba van. A beszélgetésen elhangzott, hogy a Pénzügyi Békéltető Testületnél úgy számolnak, hogy a mintegy 1,8 millió elszámolás 10 százalékát panaszolják meg az ügyfelek.

Ez azokban az esetekben okoz komoly gondot, akik úgy döntenek, hogy devizában maradnának – és megfelelnek a feltételeknek. Ebben a helyzetben egyszerűen nem érthető a helyzet, hiszen a kötelező forintosítás után lényegében szabályozatlan, hogy alakítható vissza újra deviza(alapúvá) a hitel. Bár jogilag elfogadható lenne ez a megoldás, de informatikailag teljesíthetetlen. 

A bankok ezért vélhetően úgy járnak el, hogy márciusban valamikor átalakítják az összes hitelt és később, a „problémás” ügyleteket kézzel visszaalakítják. Azért, hogy senki ne járjon rosszul, a bankok a májusban esedékes első kisebb törlesztőrészlet kiszámításakor (amely időpont a határidők miatt újfent problémás) alacsonyabb törlesztést állítanak be, mivel a jogszabály azt lehetőségként biztosítja számukra, hogy a későbbiekben még elszámoljon.

Tovább is van, mondjam még?

Ugyancsak problémás az ügyvédi iroda szerint, hogy a törvény értelmében az ügyfelekkel szemben csak a fix árfolyam alkalmazásával számolhatnak el a bankok január elsejétől. Ez ott okozhat gondot, hogy a deviza(alapú) hiteleiket eddig euróban törlesztő ügyfelek az elszámolási levelekben 308,97 forintos árfolyammal találkoznak, amely magasabb, mint a jelenlegi piaci árfolyam. Ők vélhetően – ha esélyük van rá – élnének a piaci árfolyam történő végtörlesztés lehetőségével, a törvény értelmében azonban erre nincs lehetőségük. A jogalkotó vélhetően úgy számolt, hogy mindenki jobban jár az elszámolással és a forintosítással, de ez így most visszájára sült el.

Az iroda képviselői szerint az ügyfelek tájékoztatása is problémás: a törvényben és a rendeletekben meghatározott feltételek szerint az elszámolási számítások mellett – amelyeket a jegybank bemutatott – az ügyfélnek minden olyan részletről tájékoztatást kell kapnia, ami módosult. E tekintetben pedig további gondot okozhat, hogy a változásokról érthetően kell tájékoztatást nyújtani. Nagy kérdés, hogy ezt a feltételt kielégíti-e az, ha a bank azt írja az ügyfélnek – mondjuk 2 oldalas listában -, hogy az Általános Szerződési Feltételek melyik pontjai változtak. E tekintetben a praktikus megoldás a teljes ÁSZF kiküldése lenne – ekkor azonban a nagy borítékból csomag lehet, amit az ügyfélnek postázni kell.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG