1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Két és fél éve kezdődött a pereskedés, elsőfokon a bank, másodfokon az adós javára döntöttek, így az ügy a Kúria elé került. A döntést többször elhalasztották, egyre feszültebb várakozás övezte. Több csoport tüntetést is szervezett a Markó utcába a döntés napjára.

A Kúria fenntartja közbenső ítéletét. Nem nyilvánították semmisnek a devizahitel-szerződést. Ez alapján a szerződés megmarad, de a testület tett egy kiegészítést is, ami az adósnak kedvez: eszerint az alkalmazható árfolyamrés 1 százalék lehet.

A vételi és eladási árfolyam közötti különbségből eredő költség az ügyfelet terheli, ezt előre tudhatta és számíthatott rá - mondta indoklásában a Kúria.

Friss cikkünk az ítélet után:

A Kúria döntött: a bank nyert is és nem is, és az adós szintén. A testület egy középutas megoldást választott, és részben az ügyfélnek adott igazat, de a szerződést nem nyilvánította semmissé. Mit jelent a Kúria ítélete?

 

Miről vitatkoztak?

Leegyszerűsítve: az adós álláspontja szerint az OTP Banknak tételesen fel kellett volna tüntetnie az árfolyamrést mint költséget a szerződésben, ez azonban nem történt meg, így a felperesek szerint a szerződés semmis.

A bank álláspontja szerint az árfolyamrés megjelenésének csak a teljes hiteldíj-mutatóban (THM) van szerepe, csak az összehasonlítás szempontjából érdekes. Ez a mutató és az árfolyamrés változó értékek, amelyek a szerződésbe nem kerülnek be. A bank és több szakmai szervezet álláspontja szerint ez nem számít költségnek.

A döntés előzménye: első- és másodfok

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött 2012 februárjában, és a bíróság áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban az adós érveléssel összhangban, azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés, mivel a bank nem nevesített minden költséget, köztük az árfolyamrést. A másodfokú bíróság közbenső ítéletében az elsőfokú bíróságnak adott útmutatása szerint az eredeti állapotot kell helyreállítani.

A bíróság szerint az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen volt, mert a bank nem bocsát devizát az adós rendelkezésére, hanem forintban folyósítja a hitelösszeget és az adós is forintban törleszt. A bíróság szerint mivel devizaátváltás nem történik, a bank a vételi, eladási árfolyam különbözetéhez bevételként jut hozzá, így egynemű árfolyam alkalmazása volna tisztességes - mondta Istvanovics Éva, ügyvéd a Privátbankárnak a jogvitával kapcsolatban.

Mit várt az OTP Bank a Kúriától?

A bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Elsődlegesen a jogerős közbenső ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság számukra kedvező ítéletének helybenhagyását kérték.

Másodlagosan a felülvizsgálati kérelem azt tartalmazza, hogy ha a Kúria a szerződést törvénysértőnek találná, ne az eredeti állapot helyreállításáról rendelkezzen, mert az aránytalan jogkövetkezményt jelentene.

Ismét tüntetések lesznek a Kúria előtt

Tiltakozók a Kúria épülete előtt június 25-én (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Több devizahiteleseket támogató és képviselő érdekvédő szervezett tüntetést mára a Kúria elé.  A Kúria múlt héten elhalasztotta a döntést, akkor is tüntetést tartottak a devizahitel szerződés semmissé nyilvánítása miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG