<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg Magyarországon a vállalati hitelállomány körülbelül az egy évvel ezelőtti szinten van. Októbertől azonban kedvezően változott a vállalati hitelek szabályozása, a K&H szakértője szerint azonban a cégek nincsenek tisztában a hitelbírálat szempontjaival.

A hazai vállalati hitelállomány 2012 második negyedévében hozzávetőlegesen 7 133 milliárd forintot tesz ki, ami körülbelül az egy évvel korábbi szintnek felel meg. A gyenge belső fogyasztás, valamint a szűkülő exportpiacok miatt a cégek sok esetben még a meglévő kapacitásukat sem használják ki teljes mértékben, nemhogy kapacitásbővítésbe kezdenének, ezért a beruházások alacsony szintje, és ezzel együtt a vállalati hitelek iránti szűk kereslet feltehetően rövid távon nem fog látványosan javulni - derül ki a K&H közleményéből.

Így döntenek a bankok a hitelkérelemről

„A vállalati hitelezés, és ezen keresztül a gazdaság élénkítése céljából a Magyar Nemzeti Bank októbertől kezdődően módosította a bankok vállalati hitelállományára vonatkozó szabályozását. A vállalkozások hitelhez jutása azonban nagymértékben attól is függ, hogy a vállalatok hogyan nyújtják be egyéni hiteligényüket, és ez mennyire illeszkedik a banki hitelbírálat szempontjaihoz” – hangsúlyozta Suba Levente, a K&H regionális vállalati alközpont vezetője egy konferencián.

„A hitelbírálatot számos pénzügyi és üzleti szempont befolyásolja, tapasztalataink szerint azonban a vállalatok ezeknek sokszor nem tulajdonítanak kellő figyelmet.  Míg az adott cég pénzügyi mutatóinak (pl. saját tőke aránya, profitabilitás, adósságszolgálat, eladósodottság mértéke, stb.) vizsgálata viszonylag egyértelmű a hitelbírálat során, az olyan üzleti szempontok, mint a tulajdonosi háttér, a menedzsment szerkezete, a vállalat piaci pozíciója, de a nyújtott termék vagy szolgáltatás egyedisége és a vevők összetétele is nagy jelentőséggel bír” – magyarázta a pénzügyi szakember.

A cégek a hitel biztosítékául szolgáló tárgyi fedezetnek tulajdonítanak túlzott jelentőséget. Ha a fent említett pénzügyi és üzleti szempontok vizsgálatakor egy hitelkérelmet benyújtó cég kiváló minősítést kap, akkor a tárgyi fedezet megléte másodlagos. Annak biztosítékba vonása főként a bank által nyújtott hitel tőkelekötési igényének meghatározásához szükséges, nem pedig a hitelképesség megállapításához. „Bizonyos mértékű fedezet megléte a bank által nyújtott hitel árazását kétségtelenül befolyásolja, de a finanszírozhatóság alapját nem ez, hanem a visszafizetés képességét biztosító cash flow teremti meg” – hangsúlyozta Suba Levente.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
hírlevél
Ingatlantájoló