4p
Ismét komoly, 25 milliárdos veszteséget termelt az Erste a magyar piacon, ám a társaság innovál és komolyan készül a jövő bankversenyére. A bankbetétek állománya csökken, de emiatt nem pánikolnak. Ráfekszenek az elektronikus banki szolgáltatásokra.

A 2013-as évben a 3. évébe lépett az Erste Bank működésének átstrukturálása – mondta el Radovan Jelasity, a bank vezérigazgatója a társaság sajtótájékoztatóján. A bank hitel/betét állománya 2 év alatt 192 százalékról 134 százalékra süllyed, eközben a működési költségeket ugyanezen időszak alatt 13,3 százalékkal sikerült csökkenteni a banknak. A társaság működési bevételei 2 százalékkal csökkentek 2012-höz képest, ám ezen belül a jutalékbevételek arányát 28 százalékról 39 százalékra sikerült növelni, s a növekedés még a tranzakciós illeték levonása után is 10 százalékos volt.

Itt a hitelezési fordulat?

A bank hitelállománya ugyan 14 százalékkal 1623,5 milliárd forintra csökkent, ugyanakkor az új hitelek kihelyezése terén egy év alatt a 3 százalék körüli piaci részesedésről a bank 6,8 százalékra tudott javítani. Radovan Jelasity szerint hosszú idő után elindult a nem teljesítő hitelek állományának csökkenése is - ez nagyjából 20 százalék körüli szinten áll, s jelenleg a vállalati üzletág áll rosszabbul.

Az üzleti tendenciákról szólva Harmati László, a lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ha máshol nem, hát a hitelkártyák területén már érzik a hitelezési fordulatot – az Erste tavaly utolsó negyedéves új kártyakibocsátása a korábbi fél éves adatokat verte meg. Harmati szerint a lakáshiteleknél gyorsabb lehet a fogyasztási hitelezés felfutása.

Nincs pánik a betétállomány-csökkenés okán

A betéti oldalon 11 százalékos volt a visszaesés, amelynek nyomán az Erste piaci részesedése 8,5 százalékról 7,0 százalékra olvadt, ugyanakkor Radovan Jelasity szerint ezt a tendenciát sikerült ellensúlyozni azzal, hogy a befektetési jegyek terén a piaci részesedésük 14,2 százalékról 16,8 százalékra tudott növekedni, amely részarány a második helyet biztosítja az Erstének a hazai piacon. Az egyéb megtakarítási formákban is jól teljesített az Erste. A megtakarítási terület jövőjét tekintve bíztató, hogy az OTP mellett jelenleg az Erste az egyetlen bank, amely minden megtakarítási igényt saját termékekkel tud kielégíteni – idén átfogó nyugdíj termékekkel igyekeznek előlépni.

A jövőt biztosíthatja az is, hogy a bank elsődleges ügyfeleinek száma (azoké, akik a bankhoz utaltatják jövedelmüket) egy év alatt 8 százalékkal nőtt.

Újra nőtt a veszteség

Az Erste működési eredménye a 2012-es 82 milliárd forintról 79,7 milliárd forintra olvadt, az eredményt azonban komolyan csökkentette, hogy az egyéb eredmény soron a 2012-es 21 milliárd forint helyett 39,9 milliárdos veszteség szerepel – erről nyilatkozva . A 2012-es plusz nullás adózás előtti eredményhez képest így az Erste 21,7 milliárdos veszteséget realizált, míg az adózás utána eredmény a 2012-es 6,1 milliárd forinthoz képest 24,9 milliárdos mínuszt mutat az eredménykimutatás.

Jelasity: itt maradunk!

A jövőről szólva a vezérigazgató elmondta: a bank számottevő befektetéseket eszközöl hazánkban – bár zárnak be fiókokat, de eközben a fiókhálózat arculatának modernizálásába, átépítésekbe fogtak. Emellett az Erste 2018-ra a vezető innovátora akar lenni a hazai elektronikus banki szolgáltatásoknak – ez is igen komoly fejlesztési költségekkel jár. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Erste másfél éve megvásárolta a BNP Paribas privátbanki szolgáltatását, elmondható, hogy a bank minden módon jelzi, hogy fontosnak tartja a magyar piacot és itt akar maradni.

Az elektronikus bankolás előretörését annak ellenére is fontosnak és megállíthatatlannak tartja a bank, hogy várakozásaik szerint az ügyfelek 70 százaléka él majd az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Az első hónapban az ügyfelek által indított készpénzfelvételi tranzakciók értéke kismértékben ugyan emelkedett, ám ez még nem számít szignifikáns bővülésnek – mondta el Harmati László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG