BUX
36 063.11
-0.44%
-159.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 859.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 850.00
-0.65%
-45.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2014. március 6. 13:10

Ismét komoly, 25 milliárdos veszteséget termelt az Erste a magyar piacon, ám a társaság innovál és komolyan készül a jövő bankversenyére. A bankbetétek állománya csökken, de emiatt nem pánikolnak. Ráfekszenek az elektronikus banki szolgáltatásokra.

A 2013-as évben a 3. évébe lépett az Erste Bank működésének átstrukturálása – mondta el Radovan Jelasity, a bank vezérigazgatója a társaság sajtótájékoztatóján. A bank hitel/betét állománya 2 év alatt 192 százalékról 134 százalékra süllyed, eközben a működési költségeket ugyanezen időszak alatt 13,3 százalékkal sikerült csökkenteni a banknak. A társaság működési bevételei 2 százalékkal csökkentek 2012-höz képest, ám ezen belül a jutalékbevételek arányát 28 százalékról 39 százalékra sikerült növelni, s a növekedés még a tranzakciós illeték levonása után is 10 százalékos volt.

Itt a hitelezési fordulat?

A bank hitelállománya ugyan 14 százalékkal 1623,5 milliárd forintra csökkent, ugyanakkor az új hitelek kihelyezése terén egy év alatt a 3 százalék körüli piaci részesedésről a bank 6,8 százalékra tudott javítani. Radovan Jelasity szerint hosszú idő után elindult a nem teljesítő hitelek állományának csökkenése is - ez nagyjából 20 százalék körüli szinten áll, s jelenleg a vállalati üzletág áll rosszabbul.

Az üzleti tendenciákról szólva Harmati László, a lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ha máshol nem, hát a hitelkártyák területén már érzik a hitelezési fordulatot – az Erste tavaly utolsó negyedéves új kártyakibocsátása a korábbi fél éves adatokat verte meg. Harmati szerint a lakáshiteleknél gyorsabb lehet a fogyasztási hitelezés felfutása.

Nincs pánik a betétállomány-csökkenés okán

A betéti oldalon 11 százalékos volt a visszaesés, amelynek nyomán az Erste piaci részesedése 8,5 százalékról 7,0 százalékra olvadt, ugyanakkor Radovan Jelasity szerint ezt a tendenciát sikerült ellensúlyozni azzal, hogy a befektetési jegyek terén a piaci részesedésük 14,2 százalékról 16,8 százalékra tudott növekedni, amely részarány a második helyet biztosítja az Erstének a hazai piacon. Az egyéb megtakarítási formákban is jól teljesített az Erste. A megtakarítási terület jövőjét tekintve bíztató, hogy az OTP mellett jelenleg az Erste az egyetlen bank, amely minden megtakarítási igényt saját termékekkel tud kielégíteni – idén átfogó nyugdíj termékekkel igyekeznek előlépni.

A jövőt biztosíthatja az is, hogy a bank elsődleges ügyfeleinek száma (azoké, akik a bankhoz utaltatják jövedelmüket) egy év alatt 8 százalékkal nőtt.

Újra nőtt a veszteség

Az Erste működési eredménye a 2012-es 82 milliárd forintról 79,7 milliárd forintra olvadt, az eredményt azonban komolyan csökkentette, hogy az egyéb eredmény soron a 2012-es 21 milliárd forint helyett 39,9 milliárdos veszteség szerepel – erről nyilatkozva . A 2012-es plusz nullás adózás előtti eredményhez képest így az Erste 21,7 milliárdos veszteséget realizált, míg az adózás utána eredmény a 2012-es 6,1 milliárd forinthoz képest 24,9 milliárdos mínuszt mutat az eredménykimutatás.

Jelasity: itt maradunk!

A jövőről szólva a vezérigazgató elmondta: a bank számottevő befektetéseket eszközöl hazánkban – bár zárnak be fiókokat, de eközben a fiókhálózat arculatának modernizálásába, átépítésekbe fogtak. Emellett az Erste 2018-ra a vezető innovátora akar lenni a hazai elektronikus banki szolgáltatásoknak – ez is igen komoly fejlesztési költségekkel jár. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Erste másfél éve megvásárolta a BNP Paribas privátbanki szolgáltatását, elmondható, hogy a bank minden módon jelzi, hogy fontosnak tartja a magyar piacot és itt akar maradni.

Az elektronikus bankolás előretörését annak ellenére is fontosnak és megállíthatatlannak tartja a bank, hogy várakozásaik szerint az ügyfelek 70 százaléka él majd az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Az első hónapban az ügyfelek által indított készpénzfelvételi tranzakciók értéke kismértékben ugyan emelkedett, ám ez még nem számít szignifikáns bővülésnek – mondta el Harmati László.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor A kötelező számlázáshoz nyújt segítséget a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 19:09
Mikro- és kisvállalkozások pénzügyi adminisztrációját segíti a Takarék Business Assistant ma elindult online számlázó és ügyviteli rendszere.
Pénzügyi szektor Megszaladtak a kiadások, nagyot romlott a kormányzati szektor egyenlege
MTI | 2020. július 1. 10:39
180 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet.
Pénzügyi szektor Bejegyezték az ellen-OTP-t előkészítő társaságot
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:38
A Magyar Bankárholding Zrt. a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésének hivatott megágyazni. 
Pénzügyi szektor Be is nyújtották a katát durván szigorító javaslatot a parlamentnek
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 19:46
Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással.
Pénzügyi szektor A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 15:42
Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően.
Pénzügyi szektor Áder kinevezte az új MNB-alelnököt
MTI | 2020. június 23. 11:31
Aki tehát Virág Barnabás.
Pénzügyi szektor Orbán szerint Budapest tele van pénzzel, ehhez képest csak szerencsétlenkedik a Lánchíddal
Privátbankár.hu | 2020. június 19. 09:19
Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.
Pénzügyi szektor Részletek a Széchenyi Bank vezetőinek letartóztatásáról: bűnszervezetről ír az ügyészség
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 17:54
A Fővárosi Főügyészség közleményéből kiderülnek a Széchenyi Bank egykori vezetőit érintő rendőrségi akció részletei. Több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe.
Pénzügyi szektor A rendőrök 5 év után bekopogtattak a magyar bankbotrány főszereplőinél
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 13:34
Több mint 5 éve tett feljelentést az MNB a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt” - lapértesülés szerint most már be is vitték a vezetőket, tanácsadókat a rendőrök.
Pénzügyi szektor Az MNB előtt a szuperbankot előkészítő holding alapítási kérelme
Privátbankár.hu | 2020. június 15. 14:36
Arról azonban Balog Ádámnak, a három érintett bank - Budapest Bank, Takarékbank, MKB - közül az utóbbi vezetőjének nincs tudomása, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már meg is adta volna az engedélyt. Mindenesetre azt valószínűsítette, hogy ez nem fog sok időbe telni.
hírlevél