1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az európai alapkamat történelmi mélységben van, de az elemzők így is csalódottak egy picit. Az EKB hallani sem akar a 0%-os kamatról - kell az "olcsó pénz", minél több
Az Európai Központi Bank (EKB) a többségi piaci várakozásnak megfelelően, de a nagyobb reményekre rácáfolva negyed százalékponttal 1,00 százalékra, újabb rekord mélységbe szállította le alapkamatát csütörtökön.

A bank elnöke egyszersmind bejelentett néhány régen várt likviditásnövelő intézkedést is. Ezeket pénzügyi szaknyelven kvantitatív (mennyiség) enyhítésnek nevezik,  Jean-Claude Trichet maga "erősített hiteltámogatási megközelítésről" szólt csütörtöki sajtóértekezletén - a valóságban az intézkedések egy részével az EKB hitellel nem fedezett, új pénzt pumpál a gazdaságba, vagyis működtetni fogja az elektronikus bankóprést.

- Hosszabb lejáratú, likviditást szolgáltató refinanszírozási műveleteket fogunk végrehajtani tizenkét hónapos lejáratra, első ízben június végén az alapkamattal egyező rögzített kamattal, továbbá a Eurosystem (az EKB és az euróövezeti tagországok központi bankjai) euróban jegyzett, euróövezetben kibocsátott, fedezett kötvényeket fog vásárolni - mondta az EKB elnöke a csütörtöki sajtóértekezletén.

Alternatív megoldások a zéró kamat elkerülésére?

London: jön a defláció, a bankóprés még pihen
Az intézkedésekkel az EKB a piaci kamatok csökkenését, a kereskedelmi banki hitelezés ösztönzését, a magán adósságpiaci likviditás növelését akarja elősegíteni. A pénzhígítás kockázatáról Trichet azt mondta, hogy azt ellensúlyozza a gazdaság továbbra is várható gyengesége és az azzal járó, folytatódó dezinflációs irányzat. Az EKB-nak folyamatosan legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia, ezt tekinti az árstabilitás mércéjének. Áprilisban a tizenkét havi infláció ismét rekord alacsony, 0,6 százalékos volt az euróövezetben.

Az EKB tavaly októberben kezdte a kamatcsökkentést, az utolsó, tavaly júliusi emeléssel elért 4,25 százalékról. Október óta ez a mostani már a hetedik enyhítés volt. Jean-Claude Trichet korábban többször kizárta a "zéró kamat" lehetőségét az euróövezetben. Ugyanakkor az amerikai Fed irányadó napikamatcélja nulla és 0,25 százalék között van, a japán jegybank irányadó kamata 0,1 százalékos, a brit Bank of England alapkamata 0,5 százalékos.

Trichet már hetek óta sejteni engedte, hogy az EKB a nulla százalékos kamat helyett nem szokványos eszközökkel, egyebek között a pénzpiaci likviditást javító, úgynevezett mennyiségi könnyítésekkel próbálhat enyhíteni a 16 államot tömörítő euróövezet gazdasági problémáin. Ezzel azonban szintén el van maradva másoktól: a Fed, a svájci és a brit központi bank már hónapok óta alkalmazza a pénzhígításnak ezeket a módszereit.

Gyenge a kereslet, még a bizalom válságát éljük
Még nem tette el az ollót az EKB

A pénzpiaci kamatok, köztük az euróövezeti bankközi kamatok a maguk részéről hónapok óta csökkennek újabb és újabb rekord mélységekbe, a jelek szerint azonban ez önmagában nem elegendő a szűk keresztmetszetek szélesítésére. Az EKB legújabb statisztikája szerint az euróövezeti pénzellátás (M3) tizenkét havi növekedésének üteme márciusban 5,1 százalékra lassult a februári 5,8 százalékról - ez is közelít az EKB folyamatos, hivatalos árstabilitási küszöbértékéhez, a 4,5 százalékhoz. A vállalatfinanszírozás továbbra is kiugró, éves növekedése 6,3 százalékos volt, de ez is lassult a februári 7,7 százalékról. Ellenben a bankokkal együtt számolva a magánszektornak nyújtott hitelek növekedési üteme 3,2 százalékra fékeződött 4,3 százalékról, ami arra vall, hogy a bankok között még mindig nem működnek megfelelően a hitelcsatornák, folytatódik a bizalmi válság, gyenge a kereslet. Ráadásul a lakossági hitelezés gyakorlatilag stagnál: éves növekedése márciusra 0,4 százalékra lassult a februári 0,7 százalékról. Ezért az EKB úgy véli: jelenleg még több, még olcsóbb pénz kell a gazdaságba.

Rábólintott az ötmilliárdos programra az EU  
Az európaiak nem hisznek az unióban
Összeomlástól rettegnek Londonban
Deficitben mi leszünk a királyok 
Magyarország az olcsó IMF-hitelre vár

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG