Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai biztosításoknak immár jóval több mint harmadát bankfiókban kötik. A bankbiztosítás több tőről fakad: volt, hogy bankok hoztak létre biztosítókat, más bank a stratégiai együttműködést választotta. E két stratégia ötvözete az Erste Biztosító - Raveczky Zsolt elnök-vezérigazgató cikke.

Bár a bankbiztosításnak már fél évszázada megjelentek a csírái Magyarországon, igazán látványosan az elmúlt 10-15 évben fejlődött ez a biztosításértékesítési csatorna. Ekkor találkozott igazán a bankok minél teljesebb pénzügyi termékpalettára vonatkozó törekvése a biztosítók költséghatékonyságot célzó, ám egyben az alapos ügyfélkiszolgálást sem nélkülöző formák iránti igényével. A sikerhez persze mindezen kívül az is kellett, hogy az ügyfelek is megszeressék a biztosításkötésnek ezt a lehetőségét. Hamar meg is szerették, mivel a bankbiztosítás számos előnyt is biztosít számukra.

Egy modell, amivel mindenki nyer

Egyfelől roppant kényelmes egy olyan helyen megkötnünk a biztosítást, ahol egyéb pénzügyeinket már korábban is végeztük. Ismerjük a tanácsadót, így mind az ő személye, mind a bank felé már eleve rendelkezünk azzal a bizalommal, ami a biztosításkötésnek is fontos feltétele.

Legalább ennyit számít az, hogy a tanácsadó is jól ismer már bennünket, kockázatérzékenységünket, befektetési ismereteinket, emiatt mélyebb, sokkal személyesebb, egyedi kiszolgálást kaphatunk, mint más csatornákon.

Ám költségoldalon sem járunk rosszul a bankfiókban: egyrészt ma már komoly keresztkedvezményeket vehetünk igénybe, ha pénzügyi termékeinket ugyanott biztosítási termékekkel is kombináljuk. Másrészt a bankfiók eleve a biztosítási piac legolcsóbb személyes értékesítési csatornája, hiszen a kiterjedt, sok ügyfelet és a képzett tanácsadókat alkalmazó hálózatot a bank működteti. E költségmegtakarítás előnyeit pedig az alacsonyabb díjakon keresztül a mi pénztárcánk is megérzi.

De a bankok sem járnak rosszul ezzel az új szolgáltatási területtel: így egyrészt eleget tudnak tenni annak az igénynek, hogy az ügyfelek minél teljesebb pénzügyi kiszolgálást kapjanak a fiókokban, másrészt ma már a bankfiókokban kötött szerződések is érezhető bevételt jelentenek a bankoknak.

Emellett nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a bankok rengeteget vettek át a biztosítói értékesítési gyakorlatból. Korábban megvárták, hogy az ügyfél maga sétáljon be a bankfiókba és ott találkozzon szembe a kínált lehetőségekkel. Azóta szinte kivétel nélkül maguk keresnek meg bennünket az ajánlataikkal, legtöbbször figyelembe véve a személyes kapcsolatfelvételek során megismert igényeinket is.

Ez tehát tipikusan egy olyan terület, amely minden érintett szereplőnek előnyös. Így aztán nem csoda, hogy mára már a megkötött összes hazai biztosítás közel 40 százaléka bankfiókban születik meg (ide sorolom a takarékszövetkezeti és a postai értékesítést is).

A biztosítói és banki elképzelések persze nem minden esetben esnek pontosan egybe, ezért a piacon egyaránt találunk kiválóan, és kevésbé hatékonyan működő bankbiztosítási modellt is. Ebből a szempontból mintaértékűnek érzem az Erste Biztosító és az Erste Bank együttműködését.

Kevesen tudják, hogy a két szervezet külön tulajdonosokkal rendelkezik: bár az Erste Biztosító eredetileg az Erste Bank üzletágaként alakult meg, és ezt vásárolta meg (velünk egy időben még öt másik országban is) a Vienna Insurance Group (VIG), amely a hazai piacon az UNION Biztosítónak, illetve a Vienna Life Biztosítónak is a tulajdonosa. A VIG Kelet-Közép-Európa vezető biztosítótársaságaként rengeteg szakmai értékkel járult hozzá az elmúlt hét év fejlődéséhez. Az adásvétel után sem lett lazább a bank és a biztosító kapcsolata: hosszú távú stratégiai szerződés keretében zajlik tovább a szoros együttműködés.

Szélesedő paletta és -kereslet

A kedvező tapasztalatok hatására a bankbiztosítási termék- és ügyfélkör folyamatosan bővül. Még ma is az életbiztosítások vannak túlsúlyban, és magánügyfelek kötik a legtöbb szerződést. Egyre több azonban az utasbiztosítás is, és a nem-életbiztosítási termékek közül a lakásbiztosítások is szép növekedést mutatnak – párhuzamosan a lakáshitelezés újbóli felfutásával. De ma már a kisvállalkozási számlavezetéshez kapcsolódóan a kisebb-nagyobb cégek is megtalálják a nekik szóló különféle vállalkozói biztosításokat.

Szegmens-ajánlatok jönnek

A bankbiztosítási piacon a kínálat számos irányba tud még továbbfejlődni. Egyrészt termékfejlesztési oldalon már most is vannak nagyon pozitív példák arra, hogyan lehet elérni célzott termékekkel is a fióklátogató ügyfeleket. Az Erste temetkezési biztosítása például pontosan azt az 50 feletti korosztályt célozza meg, amely előtérbe helyezi a személyes banki kapcsolatokat. Ilyen, speciálisan erre a csatornára fejlesztett termékekkel már a közeli jövőben is egyre gyakrabban találkozhatunk majd.

Különösen az úgynevezett prémium szegmens ügyfelei számíthatnak arra, hogy egyre több speciális termékkel egészíthetik ki meglévő pénzügyi portfoliójukat. Körükben már most is jó keresletnek örvendenek a folyamatos díjas termékek csakúgy, mint például az egészségbiztosítási termékek.

A bankbiztosítás fejlődésének ütemét és irányát látva jó esélyt látok rá, hogy 4-5 éven belül a biztosítások többségét (50+ százalék) már pénzintézeti értékesítés keretében kötik majd meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.