<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hogy bírják el a brókercégek a várható Beva befizetést? Miért lényeges nekünk a brit parlamenti választás? Kieshetnek-e a görögök az eurózónából?

Ezek a kérdések hangzottak el a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorában, melynek ma Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu elemzője volt a vendége.

Hol a vagyon?

Az első kérdés az volt, hogy a bajba került cégeknél talált vagyon ténylegesen mennyire létezik, miből állhat, és hogyan használható a kártalanításra. Pár hete elhangzott, hogy a Buda-Cashnél 68, a Quaestornál 150 milliárd forint értékű vagyon találtak. Ez reményt keltett a károsultakban, hisz a Buda-Cash esetében ennél kevesebb, „csak” 62 milliárd az összes kár. Logikusan az következne ebből, hogy nem is kellene a Beva, a kárt ki lehetne fizetni a talált vagyonból. Persze eleve feltételezni lehetett, hogy a vagyon nem likvid elemekből áll, hanem ingatlanokból, üzletrészekből, így ténylegesen csak kevesebb pénz nyerhető ki belőle, és az is lassan.

Azóta viszont nem esett szó erről a vagyonról, pedig ha már meg lett említve, illett volna részletezni, hogy nagyjából miről van szó, és mi használható fel belőle. Így a nagyobb összegű károsultak lehet, hogy hiába reménykedtek, a Beva pedig mégiscsak méretes terhet kap a nyakába. Ezt a Beva-befizetők már nehezen bírnák, a kisebb cégeknek esetleg végzetes is lehetne.

Brit választások, keleti munkavállalók, déli jólét

Szokatlanul érdekes számunkra a közelgő brit parlamenti választás, mert annak kimenetele akár oda is vezethet, hogy Anglia távozik az EU-ból, ekkor az ott dolgozó magyarok haza lennének küldve (vagy kezdhetnek németül, svédül tanulni és új országban, új helyet keresni). Így nekünk a Munkáspárt győzelme kellene, akkor legalább 5 évig lekerülne a kérdés a napirendről.

Ehhez kapcsolódik egy kérdés: miért csak mi, kelet-európaiak megyünk nyugatra dolgozni, a déliek miért nem? A válasz megdöbbentő: a délieknél sokkal magasabbak a bérek, noha csak Olaszország gazdasága fejlettebb lényegesen a miénknél. A spanyolokat még a 20 százalék fölötti munkanélküliség sem készteti elvándorlásra.

Grexit

Az utolsó kérdés az volt, hogy végül tényleg távozhatnak-e a görögök az eurózónából? Fellegi Tamás szerint igen, ha nem működnek együtt a hitelezőkkel, akkor az EU nem teheti meg, hogy tovább finanszírozza őket. Túl rossz példa lenne, és aláásná a közös fizetőeszközt, hisz innentől fogva bármely tag megtehetné ugyanazt, amit Görögország. Viszont jó esély van rá, hogy most végül is belemennek a görögök a korábban ígért feltételek teljesítésébe, és megkapják a jelenlegi programból még hátralévő összeget.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG