BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. július 18. 11:50

Az elmúlt évek visszaesése után az idén megindult a faktoring piac, ám komoly gond, hogy a mikrocégek nem tudnak bekapcsolódni a finanszírozási konstrukciókba. Az NHP faktoring megoldás lehetne, ám ehhez a feltételek gyors módosítására van szükség.

Miközben a világon 74, Európában 54 százalékkal bővült a faktoring-piac és kontinensünkön tavaly is közel 5 százalékos volt a faktorált-forgalom bővülése, a hazai piac nem képes rákapaszkodni a trendre: tavaly a faktorált forgalom 8 százalékkal, 790 milliárd forintra csökkent, s a piac gyakorlatilag 2007-es szinten áll. A Magyar Faktoring Szövetség statisztikái szerint tavaly az eddig jól teljesítő export faktoring is 9 százalékos visszaesést mutat.

Csáki Ferenc, a szövetség elnöke szerint ugyanakkor ennek ellenére optimizmusra adhat okot, hogy a faktoring még így is az egyetlen finanszírozási konstrukció, amely növekvő állománnyal tudta finanszírozni ügyfeleit: a finanszírozási állomány tavaly is 6 százalékkal tudott növekedni. A látszólagos ellentét magyarázata, hogy magasabb értéken számolják be a cégek a követeléseket - a korábbi 80 százalékos szintet a finanszírozók akár 90 százalékot is vállalnak, sőt nagyvállalatok esetében akár 100 százalék is lehet a finanszírozási arány. Ami szintén érdekes, hogy a követelések 37 százaléka visszkereset nélküli konstrukcióban került megfinanszírozásra, azaz, a vevő nem fizetése esetén a faktoráló cég nem kapja vissza a követelést.

Elindult valami

Az idei év a fordulat éve lehet: az idei első félévében a forgalom már 12 százalékos, a kihelyezett állomány 10 százalékos bővülést mutat. Ennek okát Csáki Ferenc, a gazdaság megindulásával párhuzamosan megnőtt az igény a finanszírozás iránt. Ugyanakkor a cégek nem szívesen adósodnak el, ezért használják inkább a követelésekre alapított, fedezet állítás nélkül elérhető, a cég adósságállományát nem növelő finanszírozási formát, a faktoringot.

Komoly verseny

Kockázatokat rejt az új ptk.

Az új ptk. a lízing mellett a faktoring számára is komoly kihívásokat tartogatott, a nem visszkeresetes szerződésekre teljesen új szerződéseket kellett kötni március közepén az új szabályozás kapcsán. Csáki Ferenc szerint az ügyfelek nem igazán vettek észre semmit a változásokból, ám további probléma, hogy ma még nem tudható, hogy az új hitelbiztosítéki rendszer milyen ma még nem látható gondokat fog okozni a jövőben. Sajnálatosan érzékelnek olyan trendeket, amelyek abba az irányba hatnak, hogy a faktoring jogérvényesítése csődhelyzet esetén a korábbiaknál gyengébb legyen.

Kihívás ugyanakkor még van bőven: a kisebb piacon a nagyobb cégek részaránya egyre jelentősebb, miközben a faktoring-piacról kikopóban vannak továbbra is a megoldásra leginkább rászoruló mikrocégek: míg 5 éve a forgalom 40 százalékát adták a mikrocégek, mára arányuk 8 százalékra csökkent. A szolgáltatási ágak közül a kereskedelem visszaszorulása a leglátványosabb, ám még mindig közel 30 százalékos a súlya. Az ipar ugyanakkor előretört, ám problémaként jelölte meg a Faktoring Szövetség, hogy a mezőgazdaságban nem sikerült az áttörés.

Csáki Ferenc szerint a piaci szereplők közötti versenyt jól mutatja, hogy komoly átrendeződések vannak a piacon: a 2013-ban piacra lépett szereplők közül komoly piacot szerzett az OTP és az - egyelőre nem szövetségi tag - Grenke Faktor. Továbbra is a banki faktoring viszi a prímet, ugyanakkor a szolgáltatás piaci súlyára rányomja a bélyegét az, hogy a faktoring-üzletág teljesítményére is rányomja a bélyegét az adott bank helyzete.

Láthatáron támogatott konstrukciók

A faktoring-vállalatok közötti verseny a díjakban is meglátszik: a cégek ma a korábbi évekhez képest kedvezőbb díjak mellett tudják igénybe venni a szolgáltatást. Ezt még segíti is, hogy az elmúlt hónapokban két támogatott konstrukció is megjelent: az Exibank euró alapú exportfaktoring konstrukciója, illetve a Növekedési Hitel Programhoz kiegészítése a faktoring termékekkel. Az Exibank konstrukciója augusztustól még csak direkt exportra érhető el, ám a későbbiekben a beszállítói forgalomra is igénybevehető lesz maximum 5 százalékos THM mellett.

Az NHP faktoring iránt óriási lenne az érdeklődés - akár 25 százalékkal is bővülhetnek a kihelyezés -, ám a konstrukció alapdokumentumai nem teszik lehetővé, hogy az MNB forrást rulirozó jelleggel vehesse igénybe a faktorcég. Az MNB havi elszámolást tud kezelni, míg a faktoring esetében napi jellegű a finanszírozási igény. A hóközi változásokat a havi egyszeri lehívás miatt a faktoring cég kénytelen piaci forrásból pótolni, ezt ugyanakkor a 2,5 százalékos NHP-hitel kamaton nem lehet kigazdálkodni. (Az Eximbanknál heti elszámolás van. További gond, hogy állami vagy uniós támogatást faktoringgal nem lehet az NHP-keretében finanszírozni, miközben "sima" NHP-hitellel igen. Csáki Ferenc szerint tárgyalnak az MNB-vel a feltételekről, remélik, hogy ősztől korrigálhatóak a feltételek. Eddig NHP-s faktoring kihelyezésre nem került sor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
hírlevél