1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. állami viszontgaranciával nyújtott garanciakeretét 900 milliárd forintra növeli a kormány a jelenlegi 450 milliárd forintról - mondta Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatón Budapesten.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelentette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank pénzeszközeiből és az uniós forrásokból 50 milliárd forint keretet biztosítanak a kereskedelmi bankokon keresztül a kis- és középvállalkozások hitelezésére. A hamarosan induló programban 10-100 millió forint hitelt vehetnek fel a vállalkozások kedvező kamattal, két év türelmi idő mellett, tíz év futamidővel.

Mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések a gazdasági csúcson bejelentett 1.400 milliárd forintos válságkezelő kormányprogram részét képezik.

Veres János elmondta: a hitelgarancia-keret 900 milliárd forintra emelése önálló képviselői indítványként már a parlament előtt van és várható, hogy hamarosan elfogadja az országgyűlés. Veres János a napokban lezajlott brüsszeli megbeszélései kapcsán elmondta: az Európai Bizottság még az idén újraértékeli az uniós országok várható növekedési lehetőségeit, és ezt még ebben az évben publikálja. Az Európai Bizottság vélhetően a korábbiaknál szerényebb növekedési prognózist tesz majd közzé.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a III. negyedévi adatok szerint mintegy 7.000 milliárd forint vállalkozói hitelt helyezett ki a bankszektor, ebből megközelítően 3.600 milliárd forintot kis- és középvállalkozásoknak nyújtottak a hitelintézetek. A bankok jelenleg igen óvatosan hiteleznek, a likviditás bővítését szolgálják a tervezett kormányzati lépések.

Mindkét miniszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság rugalmasan kezeli a magyar kezdeményezéseket a vállalkozások támogatására.

Bajnai Gordon elmondta, hogy hét kereskedelmi bank - a CIB, az Erste, a K&H, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Magyarországi Volksbank, az OTP Bank és az UniCredit - csatlakozott a középvállalkozások finanszírozását is lehetővé tevő, heteken belül elérhető programhoz.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy lízingfinanszírozási konstrukciók indítása is várható a jövőben, illetve két éven túli forgóeszköz finanszírozásra is újabb megoldásokat ajánlanak. A miniszter hangsúlyozta, szeretnék, ha az uniós és állami forrást is tartalmazó vállalkozói hitelek kamata kedvező maradna.

Bajnai Gordon elmondta: a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak forrásaiból 20 milliárd forintos alapot hoz létre a kistérségekben munkahelyek megszűnése miatt jelentkező problémák kezelésére, ehhez az unió jóváhagyása még szükséges.

A miniszter közölte, hogy járulékkedvezmények nyújtásával, az európai uniós források, illetve a Munkaerőpiaci Alapból származó források felhasználásával 100 ezer munkahely megőrzésének és 20 ezer új létrehozásának meg lesz a finanszírozási fedezete.

Radnai György, a Garantiqa Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég teljes garanciaállománya a múlt hét végén mintegy 420 milliárd forintot tett ki. A cég olyan konstrukciókon is gondolkodik, amelyek révén például a bankok portfólió-csomagokba rendezhetik a vállalkozásoknak nyújtott hiteleket, majd ezt követően a portfóliókra állapít meg garanciakeretet a társaság.

Veres János újságírói kérdésre közölte: a kormány tartja magát a 3,4 százalékos idei GDP arányos államháztartási hiánycélhoz. A pénzügyminiszter arra a kérdésre válaszolva mondta ezt, hogy szerdán Simor András jegybankelnök arról szólt egy tanácskozáson, hogy várhatóan 3 százalék alatt lesz a GDP arányos államháztartási deficit.

Veres János kifejtette: eredményszemléletben a hiány bizonyosan 3 százalék fölött lesz, ezzel együtt elmondta: ha a nyugdíjkorrekciót is figyelembe vesszük, ami 0,6 százalékpontot jelent, akkor valóban lemegy a hiány eredményszemléletben a 3 százalék alá, várhatóan 2,8 százalékra.

Egy másik kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter nyomatékosította: egy külföldi hírügynökségnek adott interjújában a következő év folyamán kifejezetten az államháztartási hiány ütemes csökkentéséről, nem pedig az államadósság mérsékléséről beszélt.

Arra a kérdésre, hogy honnan van keret az elmaradó 13. havi juttatások jövő évi kompenzációjára a közszférában, aláhúzta: a jövő évre tervezett költségvetési tartalékban biztosítottak erre keretet, sőt ennek figyelembe vételével fogadták el a büdzsé fő számait a közelmúltban.

Ki lehet váltani a bankgaranciát 
Megbukott a bankmentő akció?
Garancia: ne dőljünk be a reklámoknak! 


MTI

 

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG