1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Magyar Bankszövetség szerint az árfolyamgát új rendszerébe várhatóan a jogosult ügyfelek 75 százaléka lép be - mondta Kovács Levente, a szövetség főtitkára. A teljes (végtörlesztés után megmaradt) devizahitel-állomány kétharmada kerülhet be a programba. Várhatóan azok nem élnek a lehetőséggel, akik kevéssel tartoznak, hamarosan "szabadulnak", vagy egyébként is utálják a banki ügyintézést.

Barátságosabbak lettek a bankok?

A bankszövetség arra számít, hogy a jelenlegi deviza alapú, illetve devizahitel-állomány mintegy kétharmadát vonják be az új árfolyamgát rendszerébe. Kovács Levente elmondta: a bankok számára a tavalyi végtörlesztés és az árfolyamgát tavalyi rendszere azt is eredményezte, hogy az ügyfelek kiszolgálásában új korszak következett be, az ügyfélbarát magatartás került előtérbe.

A bankszövetség tájékoztatóján Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője elmondta: a PSZÁF tapasztalata alapján egyedi gondok, hibák ugyan voltak, de komolyabb visszaélések, problémák nem fordultak elő a végtörlesztés során. Közölte: ha valamely pénzügyi intézménynél jogsértés gyanúja merült fel, akkor a PSZÁF az intézménynél vizsgálatot kezdeményezett, a főhatóság fogyasztóvédelmi szerepkörében vizsgálta, hogy az ügyfélkérelmeket hogyan kezelik.

Binder István elmondta: 2011 második félévében 6 585 fogyasztói beadvány érkezett a felügyeletre, az ügyfélszolgálaton pedig 32 067 ügyfélmegkeresést regisztráltak. Ezzel szemben 2010 második félévében 4 305 fogyasztói beadványt és 20 358 telefonos, illetve más típusú megkeresést regisztráltak a felügyeletnél. A megkeresések 41,4 százaléka tavaly a pénzügyi szektorral kapcsolatos jelzés, illetve panasz volt, a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos megkeresések 43,5 százalékkal szerepeltek. A pénzügyi szektorral kapcsolatos megkeresések kétharmada a hitelezéssel volt kapcsolatban - döntően a végtörlesztés kapcsán.

Akik nem kérnek az árfolyamrögzítésből

Így működik az árfolyamgát

Akinek hitele a devizakölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszegben kifejezve nem haladta meg a 20 millió forintot, az a pozitív elbírálás után svájci frank alapú hitelt 180 forintos, euró alapút 250 forintos, japán jen alapút pedig egységenként 2,5 forintos árfolyamon törleszthet.

További részletek >>

Kérdésekre válaszolva Kovács Levente elmondta: az árfolyamgát új rendszerében nem vesznek majd részt a bankszövetség megítélése szerint azok az adósok, akik igen kis, egymillió forint vagy annál alacsonyabb összegű tartozással rendelkeznek, illetve azok, akiknél az adósság hátralévő futamideje rövidebb, mint az árfolyamrögzítés 3 éves időtartama. Emellett olyan ügyfelek is kimaradhatnak, akik azért nem veszik igénybe a lehetőséget, mert minden banki ügyintézéstől idegenkednek - tette hozzá.

60 ezer bankkártyás Malév-jegy

Sütő Ágnes, a szövetség kommunikációs és elektronikus csatornák területi vezetője elmondta: a Malév leállásakor 750 ezer érvényes Malév jegy volt kint az utasoknál, ebből mintegy 60 000 darabot vásároltak bankkártyával, valószínű, hogy a jegyek kisebb részét vásárolták utazási irodákon keresztül.

Ezt annak kapcsán mondta, hogy a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) levélben fordult a PSZÁF-hoz, mert két bank a szövetség szerint jogellenesen járt el a Malév-jegyek visszatérítésével kapcsolatban.

Sütő Ágnes kiemelte: összetett jogi kérdésről van szó, de az egyértelműen megállapítható, hogy a bankok a jogszabályoknak megfelelően, a szerződések pontos betartásával cselekszenek. Az ügyfeleket nem érte kár a bankkártyás vásárlásokkal kapcsolatban, a jegy árát a bankkártyát kibocsátó banknál visszaigényelhetik és azt kifizetik számukra - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG