TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A fintech cégek gombamód szaporodnak, és már egyértelműen a bankok piacát veszélyeztetik - a pénzintézetek azonban nem nézik ölbe tett kézzel a változást, hanem megpróbálnak együttműködni az új szereplőkkel. A szabályozás egyelőre nem a bankoknak kedvez, de ez nem feltétlenül baj. Az innovatív szolgáltatások már itt vannak karnyújtásnyira, és az ügyfelek biztosan nyernek - interjú Hetényi Márkkal, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettesével.
Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese.

Nemrég készült egy felmérés, miszerint gyakorlatilag minden bank tart attól, hogy a fintech cégek piacot vesznek el a hagyományos pénzintézetektől.  Ennek már most is tapasztalják a jeleit?

Annak mindenképp, hogy a fintech cégek sok esetben kényelmesebb és innovatívabb megoldást kínálnak az ügyfelek számára, mint a tradicionális bankok. Ennek egyenes következményeként a tradicionális bankok veszíthetnek a piaci részesedésükből a jövőben. Lehet azonban egy újfajta esélyként is felfogni ezt a jelenséget: lehetőségként arra, hogy a saját szervezeti kultúránkat, a saját IT architektúránkat és a sebességünket pozitív irányba mozdítsuk el. Ennek a folyamatnak az ügyfél lesz a nyertese, mert jobb, kényelmesebb, gyorsabb és esetenként olcsóbb szolgáltatást fog kapni.

A bizalom egyelőre biztosan a bankoknál tartja az ügyfelek nagy tömegét.  Merik az ügyfelek használni az új lehetőségeket, ha azok nem a bankoktól jönnek?

Az emberek sok szempont alapján választanak banki és egyéb szolgáltatásokat. A bizalom ezek egyike. Az idő múlásával a fintech cégek iránti bizalom egyértelműen nőni fog, tehát a tradicionális bankok nem ülhetnek ölbe tett kézzel. A bizalom mellett a kényelem, az élmény és ügyfélismeret is szerepet játszik a választásban, ezért egyre több ügyfél fog új szolgáltatásokat kipróbálni a jövőben. Szerintem nem fognak visszaretteni attól, hogy nem egy tradicionális, márványoszlopos székházban működő pénzintézettől kapják a szolgáltatásokat, hanem egy Szilícium-völgyben szocializálódott fintech guru cégétől.

Hogyan tudnak a bankok a fintech cégek ajánlatainál kedvezőbb megoldásokat nyújtani? Mivel lehet megfogni például a magyar fogyasztót, aki nem feltétlenül akarja tudni, hogy mi az a blockchain technológia és egyébként csak olcsón akar pénzt átutalni vagy épp biztosítást kötni?

A bankok rengeteget tudnak tenni annak érdekében, hogy versenyképesek maradjanak. Tanulva a fintech cégektől, rendszereik és vállalati kultúrájuk fejlesztésével, egyszerűvé tételével, képesek lehetnek élményekkel dúsított, komfortos és teljesebb szolgáltatási palettát ajánlani az ügyfeleknek. Ne felejtsük el, hogy a fintech cégek sokszor niche piaci szereplők: egyetlen szolgáltatási típusra specializálódva el tudják kerülni a szabályozói környezet jelentette kihívásokat, adatokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi aggályokat, valamint a nehéz IT infrastruktúra ódiumát. Ugyanakkor épp emiatt nem is tudnak, és, megkockáztatom, nem is igazán akarnak teljes körű szolgáltatási palettát kínálni. A bankok számára vonzó lehetőség rejlik az együttműködésben: ha a banki IT infrastruktúra engedélyezi, hogy kiaknázza a fintech cég nyújtotta szolgáltatást, akkor a kedvező lehetőségeket be lehet építeni az ügyfelek felé közvetített ajánlatokba. Ebben a modellben mindenki nyer.

Milyen konkrét pénzügyi technológiai innovációk most a legmeghatározóbbak, amelyek a legközelebb állnak ahhoz, hogy a mindennapok részeivé váljanak?

Öt olyan terület van, amelyekről sokat lehet hallani – ezek az ügyfélélmények digitalizációja (customer journey), a personal financial management / wealth management, a peer-to-peer (P2P) hitelezés, a kockázati modellek big data és szociális hálózati adatokkal való kiterjesztése, valamint a blockchain technológia. Ezek közül mindegyikről és nap mint nap hallunk újabb és újabb példákat.

Ha felbukkan egy tehetséges IT-s diák itthon, ki csábítja el először? Az egyetemi haverokkal alapít céget, vagy el tudja vinni a bank? Folyamatos a szektorban a munkaerőhiány - kivel tudják így behozni az innovatív cégekkel szembeni lemaradást?

A külföldi karrier borzasztóan vonzó. Ezt követi a nagyobb multinacionális hálózatokban való elhelyezkedés. Az IT szektorban nem egyértelműen a bankok felé orientálódnak a diákok. Ezen úgy tudunk javítani, hogy minél hamarabb felépítjük a hazai pénzügyi IT-ökoszisztémát, amiben a bankok serkentik a hazai kezdeményezéseket, segítik őket a kiteljesedés felé vezető úton. Szerencsére egyre több ilyen kezdeményezést látunk a piacon. Másrészt a hazai innováció serkentésében a pénzügyi IT kezdeményezések kulcsszerepet játszhatnak, mivel erre a piacra történő belépéshez nem sok tőke kell – elég egy jó ötlet, egy ügyes fejlesztőcsapat, és persze nem árt némi pénzügyi iparági ismeret. Utóbbi szükségességének bizonyítéka, hogy az egyik vezető londoni banki acceleratorban a résztvevő vállalkozók átlagéletkora 37 év. Kevés más iparágra jellemző, hogy ennyire senior a vállalkozók nagy része. E tudás átadásában egy bank kulcsszerepet játszhat, például egy inkubátor-programon keresztül.

Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese.

A korábban idézett felmérés szerint a bankok és a fintech cégek közötti együttműködés egyik legnagyobb gátja az eltérő vállalatvezetési, vállalati kultúra. Áthidalható ez? Van valamilyen párbeszéd a szereplők között vagy mindenki külön utakat jár?

Áthidalható, ráadásul ezen a téren a bankok sokat tanulhatnak. Anélkül, hogy elengednék az ügyfeleik pénzét őrző, megbízható tanácsokkal ellátó szerepüket, komoly előnyt tudnak faragni abból, ha nyitnak az agilitás, a gyorsaság és a „semmi sem megoldhatatlan” attitűdök felé, amely a fintech kultúrát jellemzi. Egyre jobban érzékelhető, hogy csak azok a bankok lesznek sikeresek, amelyek a külső együttműködéseken felül belső vállalati kultúrájukat is hajlandóak a fintech mentalitás irányába terelni. Nem véletlenül kezdett az MKB Bank is párbeszédet az ökoszisztéma több szereplőjével, és nem titkolt célunk az aktív partnerség kialakítása ezekkel a cégekkel és szereplőkkel, már a közeljövőben.

Beszélhetünk itthon együttműködésről, vagy a bankok kinevelik a saját “garázscégeiket?” Úgy tűnik, mintha a magyar pénzügyi innovációk a bankoktól érkeznének a  felhasználókhoz.

A bankok számára egyre egyértelműbb az együttműködésben rejlő, hatalmas potenciál. Azok a szereplők, amelyek már realizálták ezt, most tesznek azért, hogy kultúrában és IT architektúrában egyaránt nyissanak a fintech világ felé.

Az együttműködés gátja mindkét fél részéről a szabályozási bizonytalanság is. Egyforma pályán versenyeznek a fintech cégek és a hagyományos bankok? Fellazulhat a felügyeleti szabályozás a fintech cégek miatt? Gátolhatja az innovációt a szabályozás? Hosszú távon ki járna jól egy szabadabb környezetben?

Egyértelmű, hogy egyelőre nem egyforma a pálya, hiszen a fintech cégek környezete barátságosabb: ők sok esetben még mindig a radar alatt tudnak repülni. Például az ügyféladatokat három klikkel felhasználhatóvá tudják varázsolni, miközben a bankoknak tüzes karikákon kell átugrani ugyanehhez. De ez a jelenség nem feltétlenül baj. Egyrészről arra ösztönzi a szabályozót, hogy ott lazítson, ahol lehet és kell, másrészről az együttműködést is segíti. Egy okos fintech cég nyugodt szívvel kiszervezi a szabályozói megfelelés oroszlánrészét a tradicionális bankra, így pedig a kettő között a hatékony együttműködés, valódi szimbiózis jöhet létre.

Ön szerint hány éven belül alakíthatja át gyökeresen a pénzügyi közvetítői rendszert a fintech iparág? Mekkora teret veszítenek a bankok? Lesz különbség a nemzetközi trendek és a magyar piac alakulása között?

Már nem évekről beszélünk, inkább csak hónapokról. Azoknak a bankoknak, köztük az MKB-nak, amelyek időben felismerték az új technológiák fontosságát, nincs félnivalójuk. Megvannak az együttműködési lehetőségek, és a kooperációból minden félnek előnye származik majd. A folyamat végső nyertese pedig egyértelműen az ügyfél lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Friss
hírlevél