5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elemzők szerint már csak korlátozott mozgástere maradt a jegybanknak.

A kamatdöntés előtt az elemzők többsége 0,10 százalékpontos enyhítést várt. A Cityben voltak olyan előrejelzések is, amelyek ennél nagyobb mértékű MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek, de ezek a prognózisok sem számoltak 0,20 százalékpontos enyhítéssel. A hazai elemzők szerint meglepte a piacokat a Monetáris Tanács döntése.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői például azt jósolták, hogy az MNB az eddig megszokott ütem felére, vagyis 0,125 százalékpontos havi csökkentésekre tér át.

Viszonylag magasan kell tartani a kamatot

William Jackson, a City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőházának, a Capital Economicsnak a felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a keddi kamatdöntés utáni értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy az enyhítési ciklus új üteme jelzi a monetáris tanács szándékát a pénzügypolitika további enyhítésére forinteladási hullám előidézése nélkül.

A célszint alatt járó infláció, a lanyha gazdasági növekedés és a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitásfelesleg alapján egyértelmű, hogy Magyarországon alacsonyabb kamatszintre van szükség, mégis viszonylag magasan kell tartani az alapkamatot ahhoz, hogy a lejáró külső adósságok megújításához szükséges tőke bejöjjön az országba - fejtegette Jackson.

A Capital Economics londoni közgazdásza kiemelte keddi értékelésében, hogy a piac egy ideje 4,00 százalékhoz közeli MNB-kamatmélypontot áraz. Jackson szerint ez azt jelenti, hogy ha a magyar jegybank ennél számottevően alacsonyabbra süllyeszti alapkamatát, azzal egyértelműen a forint gyengülését kockáztatná. A Capital Economics vezető elemzője szerint a kamatcsökkentési ütem lassításának okai között lehet az is, hogy a monetáris tanács e forintgyengülés kockázatát igyekszik enyhíteni.

A régiós befektetőket kevésbé izgatja a Fed

Az MNB-t ugyanakkor az alapkamat további csökkentésére biztathatta az a tény, hogy a forint "viszonylagos épségben megúszta" a felzárkózó piacokon tapasztalt legutóbbi eladási hullámot. Ehhez azonban a jelek szerint nem sok közük volt a Magyarország-specifikus tényezőknek; ebben a hónapban más kelet-európai valuták is jól teljesítettek, különösen a cseh korona - hangsúlyozta a Capital Economics londoni elemzője.

Jackson szerint ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a kelet-európai piacokon aktív intézményi portfolióbefektetők zöme az euróövezetben honos, és kevésbé törődik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának kilátásba helyezett lassításával.

Az összképhez hozzátartozik az is, hogy a devizaalapú ingatlanhitel-állomány további leépítését célzó bármilyen újabb intézkedéscsomag csak kis mértékben csökkentené a magyar gazdaság teljes devizaadósság-terhét. A devizaalapú jelzáloghitelek a magyar hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékát teszik ki, ugyanakkor a devizában fennálló államadósság és a pénzügyi szektoron kívüli vállalati szféra GDP-arányos devizaadósság-rátája egyaránt 40 százalék körüli.

Ennek alapján - jóllehet a devizaalapú ingatlanhitelek forintosítása népszerűnek bizonyulhat - Magyarország egy ilyen program végrehajtása után is erősen ki lenne téve a külső finanszírozási környezet esetleges romlásának, és különösen az euróövezeti piaci feszültségek kiújulásának.

Mindezek alapján a Capital Economics úgy látja, hogy korlátozott az MNB további enyhítési mozgástere. A cég azzal számol, hogy a magyar jegybank az idei év végére 3,50 százalékig csökkenti alapkamatát - hangsúlyozta keddi értékelésében a ház vezető londoni elemzője.

3,5 százalékot várnak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint a kedden bejelentett 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés kompromisszumot jelent a gazdaságösztönzési szándék és a kisebb ütemű kamatcsökkentéseket kilátásba helyező korábbi jegybanki iránymutatás konzisztenciájának megőrzése között.

A ház elemzői értékelésükben közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB további 0,30 százalékponttal 3,50 százalékig csökkenti alapkamatát. A JP Morgan londoni szakértői szerint ugyanakkor megvan az esélye az ennél "kissé még nagyobb mértékű" enyhítésnek is.

A monetáris tanács ezután is a gyenge növekedéssel és a kedvező inflációs környezettel fogja indokolni a kamatcsökkentéseket, ugyanakkor figyelnie kell a kockázatvállalási készség romlásának lehetőségére is - jósolták a JP Morgan elemzői.

Növekvő inflációval kalkulálnak

A ház szakértői kiemelték ezzel kapcsolatban, hogy a magyar szuverén törlesztéskockázatra kínált piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) és egyéb kockázati mérőszámok az elmúlt egy hónapban gyengültek a térségi gazdaságok - például Románia és Lengyelország - hasonló mutatóihoz képest.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor az év hátralévő részére is azt várják, hogy az infláció a 3 százalékos célszint alatt marad - a ház jelenlegi előrejelzése 2013 végére 2,0 százalékos éves infláció -, és azt valószínűsítik, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés továbbra is korlátozza a magasabb termelői árak átszűrődését a fogyasztói árakba.

A ház jövőre viszont 3,2 százalékig visszagyorsuló átlagos inflációt vár.

A JP Morgan londoni elemzői szerint mindezek alapján az MNB várhatóan nem lesz abban a helyzetben, hogy jelentősen a Matolcsy György jegybankelnök által korábban jelzett 3,00-3,50 százalékos kamatmélypont-sáv középpontja alá csökkenthesse alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG