1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Biztosra jósolták a magyar jegybank keddi újabb kamatemelését londoni felzárkózó piaci elemzők. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak körében ugyanakkor az nem volt konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB ismét fél százalékponttal emeli alapkamatát; több londoni szakértő is azon a véleményen volt, hogy megvan az esély egy kisebb mértékű szigorításra.

JP Morgan

A JP Morgan szerint az MNB várhatóan addig folytatja a monetáris szigorítást, amíg a forint be nem áll egy erősebb - tartósan 300 forint alatti - árfolyamszintre, és amíg a felfelé ható inflációs kockázatok nem enyhülnek. A ház elemzői közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa kedden újabb 0,5 százalékponttal emeli alapkamatát, de a cég szerint az esélyek "a kisebb emelés felé hajlanak".

A JP Morgan elemzői mindenesetre azzal számolnak, hogy a voksok - a decemberi kamatdöntéshez hasonlóan - megoszlanak a 0,25 és a 0,50 százalékpontos emelés között. A cég londoni szakértői szerint a további kamatemelések időzítésének és ütemének szempontjából az IMF/EU-tárgyalásokon elért haladás lesz a kulcstényező. A JP Morgan alapeseti prognózisa szerint az MNB alapkamata márciusban 8 százalékon tetőzik, és 2012 végéig 6 százalékra süllyed vissza, feltételezve, hogy az idei második negyedévben létrejön az IMF/EU-megállapodás egy készenléti csomagról.

Barclays

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital elemzői egyértelműen csak 0,25 százalékpontos kamatemelést jósoltak keddre, kiemelve prognózisukban, hogy az MNB monetáris tanácsa az előző havi emelés után még a szünet lehetőségét is felvetette arra az esetre, ha a piaci kondíciók nem romlanak. A Barclays Capital londoni közgazdászai ezzel kapcsolatban felidézték, hogy a tizenkét havi infláció decemberben 4,1 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 4,3 százalékról. Igaz, a ház szerint az inflációs ütem az idei első negyedévben valószínűleg gyorsulni fog az áfa-emelés miatt.

Goldman Sachs

A Goldman Sachs szakértői ugyanakkor fél százalékpontos kamatemelést várnak a keddi monetáris tanácsi ülésen, kiemelve, hogy ez még el is marad a piacon beárazott mértéktől, a piaci árazások a GS kimutatása szerint ugyanis inkább 0,75 százalékpontos emelési várakozásra utalnak. A Goldman Sachs londoni elemzői hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy az előző monetáris tanácsi ülés óta "valamelyest enyhültek" a magyarországi pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggályok. Különösen a piaci hozzáférés "azonnali elvesztésének" kockázata csökkent, így csökkentek a kötvényhozamok is, amelyek január első hetében még 11 százalék közelében jártak, és erősödött a forint is.

A ház elemzői szerint mindez annak az eredménye, hogy a kormány az IMF/EU-tárgyalások folytatása végett békülékenyebb hangvételt vett fel, és "bizonyos mértékben" javult a kormány és az MNB közötti viszony is. Mindemellett a kormány készsége az EU által vitatott számos törvényváltoztatás felülvizsgálatára javította annak esélyeit, az idei első negyedévben megkezdődnek a hivatalos tárgyalások a valutaalappal és az EU-val - vélekedtek a Goldman Sachs elemzői.

A Goldman szerint azonban az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások a finanszírozási megállapodásról és annak feltételrendszeréről valószínűleg nehéznek bizonyulnak majd, és ez ismét nyomást gyakorolhat a forintra és a helyi kötvénypiacra. Emellett az, hogy a Fitch Ratings januári osztályzatrontása nyomán mindhárom hitelminősítőnél befektetésre nem ajánlott szinten van a magyar adósosztályzat, valamint az erős függés a külföldi tőkebeáramlástól még kiszolgáltatottabbá teszi Magyarországot a befektetői hangulat és az euróövezeti helyzet változásainak.

Mindezek alapján a Goldman Sachs londoni elemzői arra számítanak, hogy a monetáris tanács kedden újabb 0,50 százalékpontos emelésről dönt a tőkemenekítés kockázatának csökkentése és a forint erősítése érdekében. A GS szakértői szerint még a fél százalékpontos kamatemelés is "kompromisszumos" döntés lenne, tekintettel a piacon árazott emelési várakozásokra. A ház elemzői is elismerték ugyanakkor, hogy prognózisukat "jelentős kockázat" terheli, mivel ők is látják a lehetőségét egy kisebb mértékű szigorításnak, abban az esetben, ha a monetáris tanács derűlátóbb módon ítéli meg az IMF/EU-tárgyalások esélyeit.

A Goldman Sachs szakértői közölték: alapesetben a későbbiekben még 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatemelést várnak, de szerintük ez a prognózis is "nagyon bizonytalan", mivel "nagyon bizonytalan" az is, hogy az IMF/EU-tárgyalások milyen sebességgel haladnak majd. A GS szerint ha a tárgyalásokat sikerül gyorsan lezárni, akkor már nem kellene további kamatemeléseket végrehajtani, de patthelyzet kialakulása esetén nagymértékű "vészkamatemelés" válhat szükségessé a forint támogatása érdekében.

HSBC

Az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor egyelőre elhárította a vészkamatemelés - vagyis a ház meghatározása alapján a két kamatdöntő ülés közötti, 1,00 százalékpontnál nagyobb emelés - szükségességét már az is, hogy a kormány ismét tárgyalásokba bocsátkozott a valutaalappal és az EU-val. Az HSBC elemzői keddre "nagyon valószínűnek" nevezték a 0,50 százalékpontos újabb kamatemelést, de fenntartották azt az előrejelzésüket is, hogy 2012 végére 6,5 százalékig süllyed vissza az MNB alapkamata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG