<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Az újabb jegybanki kamatcsökkentést követően megjelent a negatív kamat a kereskedelmi banki betéti ajánlatokban - bár hatását még nem érezzük. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy az MNB kamatszintjéhez árazott termékek is megdermednek-e a következő hónapokban, vagy a bankok újra elkezdenek a forrásokért harcolni és jönnek az akciók, kamatprémiumok.

A jegybanki kamatvágás után egy biztos: kevesebbet ér a pénzünk. A Bankracio.hu adatsorát áttekintve, jól látható, hogy a július 23-tól érvényes 20 bázispontos kamatcsökkentést a pénzintézetek jelentős része automatikusan lekövette. Ez már csak azért is így van, mert egyre több betéti konstrukció benchmark-ként az MNB alapkamatát követi – ennek kapcsán már 23-án több hitelintézeti honlapon megjelentek a 0,2 százalékpontos kamatcsökkentésről szóló hirdetmények.

A nagy kérdés persze az, hogy a hosszú távon stabil jegybanki alapkamat-szint mellett vajon a jelenlegi alacsony szinten kőbe fagynak-e a benchmark-hoz kötött banki ajánlatok, vagy – ha a hitelezés is megindul – a forrásokért folyó versenyben a bankok akciókkal, kapcsolt prémiumokkal csak megpróbálják kedvezőbbre emelni a jelenleg messze nem attraktív szinteket.

OTP: vannak „kedves” betétek

A legnagyobb lakossági bank, az OTP első körben a lakossági bankszámláról leköthető Net- és Prémium Plusz betét kamatát, a Tartós Befektetési Betétszámlán elérhető 5+ éves betét kamatát, és az OTP Simple Bankszámláról leköthető 6 hónapos betét kamatát vágta meg az ismert mértékben. A Prémium Plusz lekötött betét 1,60 százalékos éves kamat érhető el, míg az 5+ éves betét egységesített betéti kamatlábmutatója (EBKM) a teljes futamidőre vetítve jelenleg 2,54 százalékon áll.

A pénzintézet a múlt hét elejétől az akciós betéteknél is vágott, ezt csak a Bónusz betét kerülte el. Ugyancsak nem változott a HozamDuó megtakarítási csomagok kamata, ám a kapcsolódó Bizalom forint betét kamatát itt is módosítani kellett.

Ugyanakkor a standard betéti kamat az MNB kamatcsökkentésénél jelentősebb mértékben, 35 bázisponttal 0,1 százalékra csökkent. Augusztus elsejétől még érdekesebbé vált a kép, miután a bank jelezte, hogy a Fix kamatozású lekötött betétek (összeghatártól függetlenül), a változó kamatozású lekötött betétek és a Nem Akciós Mobil Betét kamata is összeghatártól függetlenül 0,20 százalékról 0,10 százalékra csökken A vágást így csak az Akciós Mobil betét kamata úszta meg. A változtatások egy része csak augusztus 15-tel lép életbe.

Augusztus 15-től az OTP Simple Takarékszámla alapkamata is csökken, ugyanakkor az OTP Simple Betét feltörési kamata csak megfeleződött 0,20 százalékról. Hogy még mindig üzletpolitikailag fontos a termék, azt ugyanakkor jól mutatja, hogy az OTP Simple Extra Betét alapkamatai változatlanok maradnak, s az extra kamat is csak 5 bázisponttal, 0,70 százalékra csökken.

A TBSZ-számlák is megsínylik

Az alapkamat-változás miatt csökkent 20 bázisponttal a Raiffeisen Tartós Befektetési Betétszámla látra szóló kamata (1,10%) és a TBSZ-ről leköthető Raiffeisen Flexikamat Tartós Lekötött Betét kamata is – ez utóbbi 2,10 százalékon áll.

Ugyancsak csökkent a TBSZ-számlákhoz kapcsolt betétek kamata a DRB Banknál, de itt is egy sor más betétnél érvényesült a jegybanki alapkamat-csökkenés.

A Budapest Banknál a teljes betéti ajánlaton végigsöpört a jegybanki lépés, a MagNet Banknál a jegybanki alapkamathoz kötött Mentor és, Szféra betétek, valamint a Tartós Megtakarítási Számla kamatát érintette a lépés, míg a Gránit Banknál hasonló indokból a Bajnok Plusz számlacsomag és a Bajnok számlacsomag látra szóló kamata, valamint itt is a Tartós Megtakarítási Számláról leköthető Tartós lekötött betétek kamata csökkent - 3 évre 3,10, 5 évre 4,10 százalékot fizet a bank.

Ugyancsak lecsökkentek az MNB kamathoz kötött betéti ajánlatok az UnoiCreditben is.

Július 23-tól csökkent a 3 hónapos futamidejű MKB kombinált betétek kamata, ám érdekes módon 20 bázispontot az MKB Kötvénnyel kombinált betétnél csak a napi bankkapcsolat mellett kínált kamatban érvényesítették (1,87% az új mérték), a külsős ügyfelek betéteinél az új, 0,89 százalékos ajánlat csak 19 bázispontos csökkenést jelent. Az MKB Kincstár élet- és nyugdíjbiztosítással kombinált és az MKB Tőkevédett, származtatott befektetési alappal kombinált betétek kamata ugyanakkor egységesen 0,2 százalékponttal lett alacsonyabb. Az MKB-nál az akciós forint betétek kamata is lekövette a jegybanki kamatcsökkenést.

Az MKB a 12 hónapos standard forint lekötött betétek esetén ugyanakkor az EBKM szerint csak 0,10 százalékponttal csökkentette a kamatait.

Van már negatív kamat – bár még nem érezzük

A Sopron Banknál szintén lekövették a kamatcsökkentést az MNB-hez árazott termékek, és a 3 hónapos forint fix betét 1,9 százalékos éves kamata is a 20 bázispontos visszalépést jelzi. Itt viszont öröm, hogy a 6 hónapos akciós betét kamatprémiummal alapkamata ugyan 1,60-ról 1,40 százalékra csökkent, ám a feltételek teljesítése esetén fizetett kamatprémium viszont 0,90 százalékról 1,10 százalékra nőtt, azaz a kamat itt továbbra is 2,50 százalék. Jelentősebb ugyanakkor a vágás a Zsiráf Fix forint betétnél: a 36 hónapos futamidőnél 0,54, a 60 hónaposnál 0,58 százalékpontos vágás után alakult ki a 2,58, illetve 3,21 százalékos ajánlat. A Standard látra szóló kamat ugyanakkor már nem tud hova hátrálni, hiszen 0,00 százalék a kamata.

Negatív ugyanakkor a K&H infláció plusz betét inflációs kamata -0,10 százalékról -0,30%-ra csökkent a mértéke, ám mivel a kamatra rakódó prémium kamata nem változott (1,70%), így az első havi kamatciklusra érvényes éves kamat 1,40 százalékos. A bankból eltűnnek a Balaton-partra és a strandokra emlékeztető rajzok: a nagyon nyári betét lekötésének lehetősége július 31-ével megszűnt.

A KDB Bank egységesen 0,20 százalékponttal csökkentette Elektronikus betét termékének kamatát, de nem úszták meg a csökkentést később a Standard lakossági forint lekötött betétek kamatai, s a Tigris 6 Hűség Betét kamatai sem. Kisebb, 10 bázispontos volt a csökkenés az Aranyhal betéteknél 3 és 6 hónapra – így marad 3 hónapra 0,10, 6 hónapra 0,35 százalék az ajánlat. Ugyanakkor a bank elektronikus betétjének kamata nem változott.

A Citibanknál a Takarék Plus számla, Citi Plusz Takarékszámla és a "Citi Priority díjcsomaghoz" tartozó megtakarítási számla látra szóló kamatainak változása kötött a jegybanki alapkamathoz – a Citigold ügyfelek a Takarék Plus számlája és a Citi Plusz Takarékszámla kamata 0,10 százalékra módosult a Takarék Plus számla TOP díjcsomagban látra szóló kamata viszont immár 0 százalék.

Jelentősebben, 40 bázisponttal vágott az FHB 3 hónapos akciós forint betétei kamatánál, 6 hónapos lekötésnél 0,35, 12 hónapra pedig 0,30 százalékos volt a kamatcsökkentés.

Az Erste Banknál augusztus 1-től a Lakossági látra szóló forint betétek után még a korábbi 0,01 százalékot sem fizetik ki, míg a CélBetét Megtakarítási számla havi 20.000 forint egyenlegnövelés esetén fizetett kamatprémiuma 20 bázisponttal, 2,30 százalékra csökkent.

Lesznek itt még akciók - már vannak betétemelések!!!

S hogy ne legyen ennyire szomorú a kép, lássunk néhány tényleg pozitív változást.

Bár az AXA Banknál is a jegybanki mértékkel csökkent szinte minden kamatszint, így a 2-12 hónapos betéteknél, az OKÉ Betétszámla akciós látra szóló kamata, kivéve az 500 ezer forintig fizetett kamatot, mert az fix 0,10 százalékos. A TisztaHaszon Tartós Lekötési Számla kamata is 20 bázisponttal szelidült.

Ugyanakkor a banknál a 24 hónapos lekötésnél változatlanok maradtak kamatok, sőt az akciós 3 hónapos futamidejű ajánlatnál 100 ezertől 50 millióig 0,5 százalékponttal, 200 millió felett pedig 0,3 százalékponttal magasabb lett az ajánlat.

S kamatot emelt a KDB Bank is – igaz az euróbetéteknél. A Standard lakossági deviza lekötött betét kamatait 1, 2, 12 hónapos futamidőre 0,01 százalékkal, sorrendben 0,09, 0,14%-ra és a 12 hónapos lekötés esetén 0,84 százalékra emelte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG