<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.

Nem áll meg a Takarékbank terjeszkedése. A 2013 őszén indult integráció keretében tavaly novemberre már magába applikálta az ország több mint 120 takarékszövetkezetét, majd az idén májusban bejelentette – amelynek valószínűségét elsőként lapunk írta meg –, hogy egyesül a Budapest Bankkal (BB) és az MKB Bankkal. Ez utóbbi, vélhetően több évig tartó fúziós folyamat levezénylésére a három hitelintézet létrehozott egy céget, a Magyar Bankholding Zrt.-t, amelynek élére Vida József került. Alelnöknek pedig szeptember 1-jével egy igazi nagyágyút igazoltak a bankszektorból, méghozzá a nagy versenytárs OTP-től, az annak vezérigazgató-helyettesi posztjáról július 20-án távozott Barna Zsoltot. (Arról, hogyan kerülhetett a leendő legfőbb konkurenséhez, ráadásul ily rövid idő alatt, ebben a cikkben írtunk.)

A Takarékbank, az MKB és a BB összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan, a hazai bankfiókhálózat közel felét. Így hárman több mint 920 fiókot működtetnek, az együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel messze az ország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak. 

S ezek a számok tovább hízhatnak. Lapunk megbízható forrásból származó értesülései szerint ugyanis a Takarékbank tárgyalásokat kezdett két további hazai hitelintézet, a Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról.

Értesülésünkkel természetesen megkerestük a Takarékbankot, amely információnkat nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Mint írták: "A Takarék Csoport jelenleg a Magyar Bankholdinggal kapcsolatos feladatokra koncentrál." Kísértetiesen hasonló kicsengésű választ kaptunk a Duna Takarék Bank elnök-ügyvezetőjétől (ami arra utal, mintha a két fél egyeztetett volna, vagyis szorosabb kapcsolatban állhatnak egymással). Eszerint: „Megkeresését megköszönve szeretném tájékoztatni, bankunk a jelenlegi helyzetben minden erejével azon van, hogy ügyfeleit ebben a járványos időszakban is az eddig megszokott színvonalon legyen képes kiszolgálni” - szól Illés Zoltán Pál levele.

A portékák

A Duna Takarék Bank ezen a néven 2013. október 1-jétől működik, valójában azonban jóval régebbi keletű. Jogelődjét, egy takarékszövetkezetet 1960-ban a Győr-Sopron-Moson megyében lévő Halásziban alapították. Amely aztán 2008-ban egyesült az esztergomi takarékkal, létrehozva a Duna Takarékszövetkezetet, ez alakult át 2013-ban bankká.

A Duna Takarék négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest), 17 fiókban végzi tevékenységét. Honlapja szerint meghatározó ügyfélköre a lakosság, de több ezer kis- és középvállalkozással is üzleti kapcsolatban állnak (ez a fő fókusza a majdani megabankot alkotó trióból a BB-nek). 

A Polgári Bank nem sokkal a Duna Takarék után, 2013. december 31-én lett kereskedelmi bank. Neki is van jogelődje, az 1972-ben alakult Polgári Takarékszövetkezet. Jelenleg öt megyében (Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén) és Budapesten rendelkezik összesen 22 fiókkal. Ügyfélkörében – a nagyvállalati szektor kivételével – minden réteg megtalálható. Elsősorban a lakosság, a kis- és középvállalkozások bankja, de jelentős szereppel bír az önkormányzati, alapítványi, egyházi és egyesületi számlák vezetése terén és a vidék finanszírozásában is.

A Takarékbank által kiszemelt két hitelintézet közül a Duna Takarék a nagyobb. Mérlegfőösszege 2019-ben közel 87,5 milliárd forintot tett ki, eredménye azonban több mint 200 milliós veszteséget mutatott. A Polgári Bank pedig a 2019-es évet közel 40 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett 62 millió forintos nyereséggel zárta. Ezzel együtt magyarországi viszonylatban valóban két kisbankról van szó. A tavalyi mérlegfőösszegük alapján a laptársunk által elkészített 28-as rangsorban a Duna Takarék Bank a 26., míg a Polgári Bank az utolsó helyet foglalta el. Az adózott nyereséges toplistán a helyek csaknem felcserélődtek, ott a Polgári Bank a 26., míg a Duna Takarék csak azért nem az utolsó, mert volt még egy hitelintézet, amelynek vesztesége még az övénél is nagyobb volt: érdekes módon ez pont a duó mostani kérője, a Takarékbank. A közel 10 milliárdos mínuszt Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a Piac&Profit tavaly októberi számában megjelent interjújában az átalakítás árával magyarázott.

A mostani tranzakció része lehet annak a Magyar Nemzeti Bank által már évekkel ezelőtt kilátásba helyezett, egyúttal szakmailag indokoltnak tartott úgynevezett konszolidációs folyamatnak, amelynek során a nagyobb bankok felvásárolják a kisebb bankokat, miután utóbbiak méretüknél fogva nem tudnak költséghatékonyan működni. Mint láttuk, a Duna Takarék több mint 200 milliós veszteséget szenvedett el 2019-ben, egy olyan évben, amelyet a bankrendszer egésze rekordnyereséggel zárt. 

Ne feledjük ugyanakkor, hogy két olyan bankról van szó, amelyek kimaradtak a takarékszövetkezeti integrációból, így azt is lehet mondani, hogy tulajdonképpen most nem történik más, mint hogy összenő, ami összetartozik.

A vételárról, vagyis, hogy milyen mélyen kell a Takarékbanknak a „zsebébe” nyúlnia, nincs információnk. Legfeljebb az nyújthat némi fogódzót, hogy egy tranzakciónál a megvásárolni kívánt cég saját tőkéjének nagyságát is figyelembe veszik. Ez 2019 végén a Duna Takarék esetében közel 4,3 milliárd, míg a Polgári Bank esetében 3,2 milliárd volt. 

Az ügylet nem javítaná, igaz, nem is rontaná Orbán Viktor azon elvárásának teljesülését, miszerint a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya legalább 50 százalék legyen. Mind a vevőjelölt Takarékbank, mind a két, általa megvásárolni kívánt hitelintézet ugyanis száz százalékban magyar tulajdonban van. Ráadásul ahogy arra már a korábbi cikkünkben rámutattunk, az említett arány már amúgy is bőven 50 százalék felett van, mi több, súrolja a 90 százalékot – nem utolsósorban a jól megválasztott viszonyítási alapnak köszönhetően. Amely nem azon az alapon minősít egy bankot nemzeti tulajdonban lévőnek, hogy a részvényei hány százalékát birtokolják magyarok, hanem az alapján, hogy ki irányítja a bankot. Így az egyaránt száz (CIB, Raiffeisen, UniCredit), illetve 70 százalékos (Erste) külföldi tulajdonban lévő hitelintézetek is – magyar vezetőik okán – nemzeti tulajdonúnak minősülnek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG