<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Míg Budapest vadiúj banknegyed építésével csábítaná magához a Brexit elől menekülő pénzügyi cégeket, Frankfurt a bankárok kirúgását könnyítené meg.

Már megy a harc a City bankjaiért

Bár még évekbe telhet, mire a britek tényleg elhagyják az Európai Uniót, amióta megszületett a népszavazás végeredménye, az európai nagyvárosok megkezdték a felkészülést a nagy londoni multik elcsábítására. Különösen a pénzügyi szektor cégeiért nagy a verseny - a bankoknak komoly csapást jelentene, ha egyszerre csak az Európai Unión kívül találnák magukat. A tárgyalások, amelyek a britek távozásának feltételeiről szólnak, még el sem kezdődtek - így teljesen kiszámíthatatlan, milyen jogosultságai és kötelezettségei maradnak az országnak az EU-val szemben.

Az Unión belül maradó tagországok egyre több mindent bevetnek annak érdekében, hogy magukhoz vonzzák a londoni nemzetközi óriásokat, persze minden adófizetési kötelezettségükkel együtt. Ahogy arról a Privátbankár.hu is beszámolt, az első komolyabb lépés a Magyar Nemzeti Bankhoz köthető: az MNB alapítványai 17 milliárd forintért vettek telkeket Pesten, ahová vonzó pénzügyi központot álmodtak a Londont elhagyó óriások számára.

Piszkosul sokat keresel? Könnyebb lesz kirúgni

A Bloomberg cikke szerint Frankfurt, ami eddig is Európa egyik pénzügyi központja volt (épp London és egyébként Párizs mellett), most egy újabb ötlettel száll be a versenybe: megkönnyítenék, hogy a bankok kirúgják a legjobban kereső dolgozóikat. A foglalkoztatási törvény enyhítésével közelítenék a körülményeket ahhoz, amit a londoni bankok otthon megszoktak.

Merkel kancellár pártja, a CDU egyik képviselője szerint a brit pénzügyi cégek álláspontja méltányolható. Ha magas fizetéssel vesznek fel dolgozókat, amikor pörög az üzlet, akkor meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a sokat kereső dolgozókat leépítsék, ha hirtelen véget érnek a jó idők.

A javaslat szerint az évi 300 ezer euró (93 millió forintnak megfelelő) feletti keresetűekre is kitennék az egyszerűbb elbocsátás lehetőségét, ami a mostani szabályozás szerint csak a csúcsvezetőkre vonatkozik, és nem a kereset mértékétől függ. A Frankfurtban működő külföldi bankok szövetsége pedig bedobta azt az ötletet is, hogy egy rendkívüli intézkedés keretében tegyék lehetővé, hogy a Londonból áthozott munkahelyekre egy 3-tól 5 évig terjedő időszakra a brit szabályok legyenek érvényesek, ezzel is megkönnyítve az átállást.

Ha már úgyis jönnek, ide jöjjenek

Az ügyet megnehezítheti, hogy a változást a német munkaügyi minisztériumon kellene átverni, amit viszont a szociáldemokraták vezetnek - ők szoros kapcsolatot ápolnak a szakszervezetekkel és nem arról híresek, hogy szeretik fellazítani az ország munkahelyvédelmi intézkedéseit.

A Bloomberg beszámolója szerint a németek ezen kívül is mindent megtesznek, hogy Frankfurtba csábítsák a brit bankokat. A céljuk állításuk szerint nem az, hogy munkahelyeket szipkázzanak el a City-ből, hanem az, hogy ha már egyszer egy cég úgyis úgy dönt, hogy elhagyja Londont, inkább Frankfurtot válassza, ne pedig valamelyik konkurens várost.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
Pénzügyi szektor Eltűntek a 9 százalék alatti lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:33
Újabb nagybankok emelték meg jelentősen jelzáloghiteleik kamatát, ezzel az elmúlt egy hónapban már valamennyi pénzintézet drágított a lakáskölcsönein. Végleg eltűntek a 9 százalék alatti THM-ek, és egyre több bank ajánlata kezdődik tízessel - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
Pénzügyi szektor Új tagok érkeztek a Takarék Jelzálogbank vezetőségébe
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 16:42
Az igazgatóség és a felügyelőbizottság is bővült.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG