4p
Az FHB 3,55 milliárdos veszteséggel zárta a II. negyedévet, noha egyelőre csak az árfolyamrés-visszaírás miatti céltartalékot képezte meg. A bank üzleti eredményei ugyanakkor kedvezőbbek, mint egy éve, bár az idei II. negyedév azért nem volt épp diadalmenet.

Az FHB Csoport 3,554 millió forintos konszolidált adózott veszteséggel zárta 2014. második negyedévét, az első félév egészét tekintve a veszteség 2,4 milliárd forint lett. A negatív eredmény az egyéb működési ráfordítások között elszámolt 4,7 milliárd forint céltartalék elkülönítésének tudható be, melyet a bank a devizahiteles törvény kapcsán elszámolt. Az FHB – az OTP-vel ellentétben – annak nyomán, hogy az ügyfelekkel történő elszámolás módjáról külön jogszabály fog rendelkezni, nem az MNB elszámolási metódusa alapján számol. A 4,7 milliárd forint visszatérítési kötelezettség csak az árfolyamrésre vonatkozik, amelyre a bank teljes mértékben megképezte a céltartalékot. Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó törvényi rendelkezés hatása 12-15 milliárd forintra becsülhető, ám ennek a mérlegben történő szerepeltetését a bank majd csak akkor lépi meg, ha túl vagyunk a bírósági szakaszon, illetve az elszámolásra vonatkozó jogszabályok megszületettek.

Az FHB-csoport adózás előtti eredménye az fenti céltartalék-képzés és az egyéb rendkívüli tételek – azaz a banki különadó 1,4 milliárd forintos, valamint a nem áthárított pénzügyi tranzakciós illeték és az árfolyamgát további közel 500 millió forintos összege – nélkül több mint 3,8 milliárd forintot tett ki.

Gyengébb negyedév ellenére is bővülő bevételek éves szinten

A nettó kamatbevétel az előző negyedévhez képest 3,1 százalékkal, 164 millió forinttal csökkent, a féléves 10,3 milliárdos adat ugyanakkor 18,6 százalékos növekedést mutat. A nettó díj- és jutalékbevételek összege ugyanakkor jelentősebb, 18 százalékos szűkülést mutat az első negyedévhez képest, a féléves 2,33 milliárdos adat ugyanakkor negyedével felülmúlja a bázisév adatát. Már a negyedév során jelentős, 7 százalékos növekedést mutat a pénzügyi műveletek eredményének növekedése.

A működési költségek összege 4,4 milliárd forint volt a második negyedévben, ami 14,6 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, ám a féléves mutató csak 1,4 százalékos növekedést mutat a bázisévhez képest.

Csökkenő mérlegfőösszeg

Az FHB Csoport konszolidált mérlegfőösszege 2014. június 30-án 674,7 milliárd forint volt, ami 8,7 százalékkal, mintegy 64,3 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 114,6 milliárd forinttal, 14,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév véginél.

A közel 260 milliárd forintos betétállomány tekintetében egy év alatt több mint 90 milliárd forintos növekedést mutatnak az adatok, a bővülés 60 százaléka a vállalati üzletághoz köthető. A lakossági betétek növekedésének túlnyomó része ugyanakkor a postai betétgyűjtésből származott – emlékezetes, hogy az FHB közgyűlésén még egy mondat erejéig sem hangzott el a postai kapcsolat.

A hitelek bruttó állománya 2014. június 30-án 365,2 milliárd forint volt, ami 0,2 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbi és az előző negyedév végi állományhoz képest is. A fogyást egyértelműen a korábbi lakossági hitelek kipörgése okozza, amelyet – hiába nő az új lakossági hitelek folyósítása – egyelőre nem tud pótolni a bank. A vállalati hitelek állománya június 30-ra 85,3 milliárd forintra nőtt, ami így a teljes hitelállomány 23,3 százalékát teszi ki.

Javuló eszközminőség

A hitelportfolió minősége tovább javult, a hitelezési veszteség csoportszinten 1,11 milliárdos második negyedéves adata negyedével, a félév 2,6 milliárdos adatsora több, mint harmadával kedvezőbb, mint a bázisidőszaké. Az NPL-ráta a márciusi 20,2 százalékról 20,1 százalékra javult.

Az FHB-csoport tőkemegfelelési mutatója 11,43 százalékra javult a március végi 11,35 százalékról

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG