Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az FHB 3,55 milliárdos veszteséggel zárta a II. negyedévet, noha egyelőre csak az árfolyamrés-visszaírás miatti céltartalékot képezte meg. A bank üzleti eredményei ugyanakkor kedvezőbbek, mint egy éve, bár az idei II. negyedév azért nem volt épp diadalmenet.

Az FHB Csoport 3,554 millió forintos konszolidált adózott veszteséggel zárta 2014. második negyedévét, az első félév egészét tekintve a veszteség 2,4 milliárd forint lett. A negatív eredmény az egyéb működési ráfordítások között elszámolt 4,7 milliárd forint céltartalék elkülönítésének tudható be, melyet a bank a devizahiteles törvény kapcsán elszámolt. Az FHB – az OTP-vel ellentétben – annak nyomán, hogy az ügyfelekkel történő elszámolás módjáról külön jogszabály fog rendelkezni, nem az MNB elszámolási metódusa alapján számol. A 4,7 milliárd forint visszatérítési kötelezettség csak az árfolyamrésre vonatkozik, amelyre a bank teljes mértékben megképezte a céltartalékot. Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó törvényi rendelkezés hatása 12-15 milliárd forintra becsülhető, ám ennek a mérlegben történő szerepeltetését a bank majd csak akkor lépi meg, ha túl vagyunk a bírósági szakaszon, illetve az elszámolásra vonatkozó jogszabályok megszületettek.

Az FHB-csoport adózás előtti eredménye az fenti céltartalék-képzés és az egyéb rendkívüli tételek – azaz a banki különadó 1,4 milliárd forintos, valamint a nem áthárított pénzügyi tranzakciós illeték és az árfolyamgát további közel 500 millió forintos összege – nélkül több mint 3,8 milliárd forintot tett ki.

Gyengébb negyedév ellenére is bővülő bevételek éves szinten

A nettó kamatbevétel az előző negyedévhez képest 3,1 százalékkal, 164 millió forinttal csökkent, a féléves 10,3 milliárdos adat ugyanakkor 18,6 százalékos növekedést mutat. A nettó díj- és jutalékbevételek összege ugyanakkor jelentősebb, 18 százalékos szűkülést mutat az első negyedévhez képest, a féléves 2,33 milliárdos adat ugyanakkor negyedével felülmúlja a bázisév adatát. Már a negyedév során jelentős, 7 százalékos növekedést mutat a pénzügyi műveletek eredményének növekedése.

A működési költségek összege 4,4 milliárd forint volt a második negyedévben, ami 14,6 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, ám a féléves mutató csak 1,4 százalékos növekedést mutat a bázisévhez képest.

Csökkenő mérlegfőösszeg

Az FHB Csoport konszolidált mérlegfőösszege 2014. június 30-án 674,7 milliárd forint volt, ami 8,7 százalékkal, mintegy 64,3 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 114,6 milliárd forinttal, 14,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév véginél.

A közel 260 milliárd forintos betétállomány tekintetében egy év alatt több mint 90 milliárd forintos növekedést mutatnak az adatok, a bővülés 60 százaléka a vállalati üzletághoz köthető. A lakossági betétek növekedésének túlnyomó része ugyanakkor a postai betétgyűjtésből származott – emlékezetes, hogy az FHB közgyűlésén még egy mondat erejéig sem hangzott el a postai kapcsolat.

A hitelek bruttó állománya 2014. június 30-án 365,2 milliárd forint volt, ami 0,2 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbi és az előző negyedév végi állományhoz képest is. A fogyást egyértelműen a korábbi lakossági hitelek kipörgése okozza, amelyet – hiába nő az új lakossági hitelek folyósítása – egyelőre nem tud pótolni a bank. A vállalati hitelek állománya június 30-ra 85,3 milliárd forintra nőtt, ami így a teljes hitelállomány 23,3 százalékát teszi ki.

Javuló eszközminőség

A hitelportfolió minősége tovább javult, a hitelezési veszteség csoportszinten 1,11 milliárdos második negyedéves adata negyedével, a félév 2,6 milliárdos adatsora több, mint harmadával kedvezőbb, mint a bázisidőszaké. Az NPL-ráta a márciusi 20,2 százalékról 20,1 százalékra javult.

Az FHB-csoport tőkemegfelelési mutatója 11,43 százalékra javult a március végi 11,35 százalékról

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.