7p
A Budapest Bank megvásárlása kapcsán érdekes mondatokat hallhattunk a nemzetgazdasági minisztertől és a miniszterelnöktől, amely miatt nem árt néhány dolgot tisztába tenni.

Varga Mihály szerint a Budapest Bank (BB) megvásárlása erőteljesebb finanszírozást és jobb hitelezést jelent majd, a nyertesek a lakossági és vállalati ügyfelek lehetnek. A lakossági ügyfélkört talán érdemes leválasztani, tekintve, hogy a jegybank januárban életbe lépő új szabályozása – és például ügyvezető igazgatójának, Nagy Mártonnak több konferencián tett kijelentései – egyértelműsítik, hogy nem preferált cél a lakossági hitelezés komoly mérvű növelése.

Miért éppen ezt a bankot?

Ha viszont a vállalati oldalt nézzük, ott sokadszorra halljuk azon véleményt, mely szerint az elmúlt években a magyar gazdaság növekedési lendületét fékezte a banki hitelszűke. A kormány szeretné, ha a szektor betöltené a funkcióját, ezért vásárolta meg az eladó pénzintézetet – érvelt a nemzetgazdasági miniszter. Nos, e tekintetben nem biztos, hogy pont a BB-t kellett volna megvásárolnia az államnak – merthogy a bank talán az egyetlen, amely a válságot követő időszakban is folyamatosan tudta növelni kihelyezéseit a vállalati üzletágban  köszönhetően annak, hogy a társaság évtizedek óta távol tartja magát a nagyhitelektől, s a kkv-üzletágra alapoz. A bank a 2012-es 404 milliárd forintról 446,5 milliárd forintra tudta növelni kihelyezett vállalati hiteleinek állományát, s bizonyosan az egyetlen hazai társaság, amely 3,5 éve folyamatosan tudja növelni lízingállományát is – ráadásul a bővülés üteme is gyors: a legrosszabb adat a 7 százalékos 2013-as növekedés volt, de idén júniusban már 17 százalékos volt a lízing-növekedés.

Ugyancsak érdekes az érv annak fényében, hogy a BB talán a legtöbb kkv-nak tudta eddig közvetíteni az MNB Növekedési Hitelprogramjának kölcsöneit. Az I. fázisban a bank 44 milliárd forintnyi nhp-hitelt folyósított ki ügyfeleinek, s bár náluk is kétharmados volt a hitelmegújítás aránya, ám az egy ügyfélre eső hitelösszeg jóval a szektor átlaga alatt volt, ami mutatta, hogy itt valóban a kkv-kat támogatja a kölcsön. Az nhp II. fázisában – a társaság korábbi sajtóközleménye szerint – a bank szeptember végéig minden 7. kihelyezett nhp-hitelért „felelős”, szeptember végéig 56,1 milliárd forintnyi nhp-hitelt helyeztek ki, ami messze a bank piaci súlyánál nagyobb, 14 százalékos részarányt jelent.

A hitelezés hiányával van gond?

De persze lehet a nemzetgazdasági miniszter véleményét úgy is értékelni, hogy a bankszektort bírálta azért, mert nem megfelelő módon veszi ki részét a gazdaság fejlődéséből, merthogy nem hitelez. Nos, a bírálat évek óta fennáll, s az ezt hangoztatók továbbra sem akarnak tudomást venni arról, hogy az adatok nem a hitelkínálat szűkösségét, hanem inkább a hitelkereslet visszafogottságát mutatják.

Merthogy a cégek továbbra sem szívesen indítanak beruházásokat. Mindezt alátámasztja, hogy az MNB adatai szerint szeptember végén a vállalatok betétállománya 4923 milliárd forint volt, ami egy év alatt 8,1 százalékos növekedést jelent. Eközben a vállalati hitelállomány 4,3 százalékkal, 6705 milliárd forintra csökkent. Ugyancsak cáfolja a hitelezéssel szembeni berzenkedést a jegybank hitelezési jelentése is, amely azt mutatja, hogy a pénzintézetek 2012 IV. negyedéve óta egyértelműen többet akarnak hitelezni a vállalati oldalon – sőt idén márciustól már az ingatlanszektorba folyósítandó vállalati hitelek terén is magasabb kihelyezést terveznek a bankok. Nagyjából 2012. óta a hitelezési feltételek enyhítése, vagy legalább szinten tartása szerepel a bankok elképzeléseiben – bár azt el kell ismerni, hogy a legutóbbi, most publikált jelentés szerint az elkövetkező 6 hónapban némi szigorítást prognosztizáltak a bankok az elkövetkező 6 hónapra. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kormányzat célkeresztjében lévő mikro- és kisvállalatok esetében számottevő további hitelfeltétel-enyhítést prognosztizáltak a bankok.

De vissza a BB-hez. Az egyik legmeglepőbb vélemény az volt a tegnapi indoklásokban, melyben Varga Mihály azon véleményének adott hangot, hogy a Budapest Bank ugyan jó bank, a kormány nem akar beleszólni, de úgy látják, a bank költségszintje viszonylag magas. Nos sok mindent el lehet mondani a BB-re, de azt hogy túlzottan rossz költségmutatóval működik, azt nem. Míg bankrendszer költség/bevétel mutatója 60 százalék felett van (a magyar tulajdonban lévő Takarékbanké fiókok nélkül is 66,72 százalék volt tavaly), addig a BB mutatója bőven 50 százalék alatt áll. Szóval itt is vannak kérdések.

Mit akar Orbán?

A miniszterelnök ma reggel arról beszélt, hogy a szuverenitás fontos kérdése az, hogy nemzeti kézbe került a hazai bankrendszer többsége. Mint megírtuk BB-vel a 43 részvénytársasági formában működő hazai hitelintézet közül 24 lesz magyar többségi tulajdonban, míg a fióktelepekkel együtt – de a takarékszövetkezeteket továbbra sem számolva – saját tőke arányosan a bankrendszer 3025 milliárdos saját tőke 63,9 százalékát adják a BB-vel együtt a „magyar” bankok.

Orbán Viktor szerint a pénzügyi válság azt mutatta meg, hogy a hitelezés egy pillanat alatt elakadt, mert a külföldi tulajdonosok hazavitték a pénzt Magyarországról, hogy az otthoni bajokat segítsen. Ezt ugyanakkor a jegybank adatai cáfolják. Eszerint ugyanis ugyanis a hazai kereskedelmi bankok nyereségük 73 százalékát forgatták vissza az üzletmenetbe, s maga az MNB is 50 százalékos szintet is elegendőnek tartana a jövőben a jól működő bankrendszerről szóló jelentésében. A bankok közül az öt nagy külföldi bank (CIB, az Erste, a K&H, az MKB és a Raiffeisen Bank) tulajdonosai 2013. év végéig öt év alatt 904,7 milliárd forint tőkeemelést hajtottak végre, a beérkezett összeg közel negyede a fenti időszakban a teljes Magyarországra érkező működőtőkének.

Amit a bankok kivittek, az a likviditás volt, ez azonban döntően annak köszönhető, hogy hazánkban lefagyott a hitelpiac, azaz a bankrendszer nem tudott kinek hitelezni és ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy saját – érts külföldi betétesek pénzéből származó – forrásaiknak új befektetési lehetőséget keresnek máshol.

 

 

Ezt a likviditást a hazai kézben lévő bankrendszer vélhetően valóban itthon helyezné ki. A probléma csak az, hogy egyelőre nem látszik, hogy miből is lenne likviditás. Merthogy a bankok betétgyűjtését ma épp az állam akadályozza a legjobban, amikor aránytalan versenyre készíteti a pénzintézeteket a lakossági forrásokért az állampapírokkal, miközben a bankoknak a „közteherviselés” jegyében extra költségeket is ki kellene tudni gazdálkodniuk. Ezek a piaci játékszabályok – hacsak nem dől majd a pálya – a „magyar” tulajdonú bankok lehetőségeit is szűkíteni fogja.

Ráadásul a hazai bankrendszert a magyar tulajdonosok tőkeoldalról sem túlságosan tudják támogatni, márpedig tőke és likviditás nélkül nem igazán lehet mire alapozni a szebb bankjövőt. Az ugyanakkor pozitív, hogy mind a miniszterelnök, mind a nemzetgazdasági miniszter fontosnak tartja azt hangsúlyozni, hogy nem cél a frissen megvett bankok tartós állami tulajdona – merthogy a 2010 környékén még Orbán Viktor beszédeiben még példaként felhozott szlovén példa azt mutatja, hogy nem tenne jót a többségi állami tulajdon. A korábbi bezzegországban, mint ismert közel államcsődöt okozott, hogy az államnak részvénytulajdonának arányában kellett részt vennie a bankszektor konszolidációjában a válság után – ezt nálunk egyetlen állami forint nélkül a külföldi tulajdonosok finanszírozták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG