1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A lassuló gazdasági növekedés fékezi a pénzromlás ütemét, egy kamatvágás ugyanakkor kicsinálná a forintot a londoni elemzők szerint
Londoni elemzők szerint az MNB most a "satus quo" fenntartásában érdekelt, a lassuló gazdasági növekedés fékezi a a pénzromlást, egy kamatvágás ugyanakkor kicsinálná a forintot

Nem számítanak kamatmódosításra sem a jövő héten, sem az idei év végéig londoni felzárkózó piaci elemzők, annak ellenére sem, hogy egyes citybeli előrejelzések szerint jelentősen gyengültek a magyar gazdasági növekedés kilátásai a fő exportpiacok romló teljesítménye miatt.

A lassuló növekedés az inflációt is fékezi

A Capital Economics, az egyik vezető londoni befektetési és pénzügyi elemző csoport felzárkózó európai közgazdászai pénteki előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén és jövőre is "mérsékelt", egyaránt 2 százalék körüli ütemben nő, ami a ház szerint az alapszintű inflációs nyomást is várhatóan féken tartja. A Capital Economics londoni közgazdászainak jelenlegi prognózisa ennek alapján az, hogy az átlagos magyarországi infláció a jövő év egészben 2,5 százalék lesz az cég által 2011-re várt 4 százalékos átlag után.

A Capital Economics elemzői szerint azonban az MNB kamatcsökkentési mozgástere ennek ellenére korlátozott, mivel a döntéshozóknak a jelentős devizaalapú adósságteher miatt "legalább fél szemmel a forintot is figyelniük kell", amikor meghatározzák a jegybanki kamatszintet.
A ház szakértői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy 2008 júliusa óta a forint 35 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.


Forrás: MNB/Privátbankár

A Capital Economics szerint ebben a környezetben az esetleges agresszív kamatcsökkentés a további forintgyengülés kockázatával járna, ami súlyosbítaná a devizaalapú adósságteher okozta problémát. A cég londoni elemzői azt sem zárták ki pénteki prognózisukban, hogy ha a kockázatvállalási hajlam "drámai mértékben" tovább romlik, az MNB "védekező jellegű" kamatemelésre kényszerülhet, bár a Capital Economics szerint a magyar piacot terhelő kockázati prémium most alacsonyabb, mint a 2008-as globális piaci "roham" idején volt.
A ház a kockázatok "mindkét irányú kényes egyensúlyi helyzetét" figyelembe véve azt jósolja, hogy a magyar jegybank 2011 végéig nem módosítja 6,00 százalékos alapkamatát.

A Capital Economics londoni elemzői 2012-ben azonban már látnak mozgásteret a pénzügypolitika lazítására, abban az esetben, ha a befektetői kockázatkerülés "nem erősödik túl nagy mértékben". "Bármi történjék ugyanis, a magyar jegybanki alapkamat még mindig magasabb lesz, mint bárhol máshol a térségben" - fejtegették a cég londoni szakértői.

A ház mindezek alapján 2012 első negyedére fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 5,50 százalékra csökkenő jegybanki alapkamatot jósol jelenleg, megjegyezve, hogy ez kevesebb a piac által beárazottnál.

1,4%-os növekedést vár a Morgan Stanley

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői - miután a cég erőteljesen rontotta a világgazdaság egészére adott növekedési előrejelzését - jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló növekedési prognózisukat is, nem zárva ki még azt sem, hogy Magyarország ismét a recesszió közelébe kerülhet.

A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég csak 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a következő hat hónapban, negyedéves összevetésekben "alig lesz növekedés" a magyar gazdaságban. A cég e borúlátó előrejelzését azzal indokolja, hogy a jelenlegi külső sokkot megsínyli az export, miközben a hazai kereslet változatlanul nyomott.

Nem indul be a fogyasztás

A devizahitelesek megsegítését célzó kormányprogram kétségtelenül növeli az elkölthető jövedelmi hányadot az idei negyedik negyedévtől, ám a Morgan Stanley londoni elemzői szerint kétséges, hogy ezt a többletet a háztartások fogyasztásra költik-e - a ház inkább arra számít, hogy megtakarítják.
A cég szerint a várttól elmaradó gazdasági növekedés "a társadalmilag legnépszerűtlenebb" takarékossági intézkedések elhalasztására késztetheti a magyar kormányt, ezt viszont a piac "esetleg nem venné jó néven".

Ebben a környezetben a Morgan Stanley szerint az MNB várhatóan a lassabb növekedés és a kedvező inflációs kilátások ellenére sem tudja csökkenteni alapkamatát, mivel jelenleg a magyar jegybank számára a kockázati környezet "a kulcsfontosságú változó", és valószínűtlen a kamatcsökkentés egészen addig, amíg az MNB szerint a magyar kockázati felárak ezt nem indokolják.

A Morgan Stanley londoni elemzői mindezek alapján 2012-ben is változatlan, 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak. Ez egyébként csökkentett kamatvárakozás a cég részéről, mivel ház korábban jósolt egy fél százalékpontos emelést jövőre, ezt az előrejelzését azonban most ejtette.

A Barclays Capital - az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport - pénteki előrejelzésében azt jósolta, hogy az MNB nagy valószínűséggel "a biztonságra játszik", tekintettel a forintstabilitással kapcsolatos aggodalmaira. A ház szerint az év eleje óta ugyan nőtt a kamatcsökkentés valószínűsége a gyengébb növekedés és a vártnál gyorsabban csökkenő infláció miatt. A Barclays Capital elemzői szerint azonban az MNB úgy látja, hogy a kamatcsökkentéssel elérhető növekedési nyereség és az esetleges enyhítéssel járó forintárfolyam-kilengések kockázati mérlege egyelőre a kamattartás mellett szól.

A cég távlati előrejelzésében azonban 2012 második negyedére szerepel egy fél százalékpontos csökkentés.

MTI, Privátbankár

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG