TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vállalati hiteleknél marginális, a személyi hiteleknél csekély a svájci frank hitelek aránya – nyilatkozta a Privátbankár.hu-nak Kovács Levente. A lakossági ügyfelek, akik személyi hitelt vettek fel, vagy autófinanszírozási szerződést kötöttek svájci frankban, az elszámolás után a megugró árfolyam miatt sem szembesülnek komoly törlesztőrészlet-emelkedéssel. A pénzügyi szolgáltatók készek arra, hogy megoldást keressenek a velük együttműködő ügyfelekkel.

A Magyar Bankszövetség álláspontja szerint indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitel-piacról, ezt az elmúlt napok svájci frankkal kapcsolatos eseményei csak megerősítik – nyilatkozta a Privátbankár.hu-nak Kovács Levente.

A Bankszövetség főtitkára szerint a meglepő svájci lépés, a frank „elengedése” után kialakult helyzet számos lakossági és vállalati ügyfélnek okozhat problémát, ám látni kell, hogy ez kevésbé számít rendszerszintű problémának, mint a jelzáloghitel-probléma.

Míg a teljes hazai lakáshitel-állomány 44,6 és a szabadfelhasználású jelzáloghitel-állomány 62,3 százaléka svájci frank alapú – s összesen 2600 milliárd forintot tesz ki, addig a svájci frank alapú személyi hitelek állománya csak 21 milliárd forintot tesz ki, ami a teljes személyi hitel állománynak mindössze 7,2 százaléka.

Ami a vállalati hiteleket illeti, a főtitkár szerint még csekélyebb a hatás, tekintve, hogy az elmúlt hónapokban – elsősorban 2013 őszén – a vállalkozásoknak lehetősége volt arra, hogy a problémásnak tartott devizahitel-állományukat forint alapúra cseréljék az MNB Növekedési Hitel Programja keretében. Fontos látni – hangsúlyozta a főtitkár -, hogy a vállalati hitelezés döntő részben eleve euróban zajlott, a svájci frank alapú hitelezés korábban is marginálisnak volt mondható. Akinek van deviza árbevétele, az természetesen nem cserélte le a hitelét, hiszen megteheti, hogy devizában finanszírozza magát, ám értelemszerűen ennek kockázatát ő maga futja – mondta Kovács Levente.

A gépjármű-finanszírozásban döntően a lízingcégek érintettek – hangsúlyozta a Bankszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy az érintett szerződések döntően 2008. előtt köttettek, így – az 5-7-éves átlagos finanszírozással számolva – jó részük már kifutott, vagy a következő hónapokban zárul.

Kovács Levente ugyanakkor hangsúlyozta: mind a személyi hitelek, mind a gépjármű-hitelek esetében a finanszírozóknak is érdekük, hogy az ügyfelek továbbra is eleget tudjanak tenni felvállalt kötelezettségüknek. Így azok az ügyfelek, akik eddig is együttműködtek a hitelintézetekkel és pénzügyi szolgáltatókkal, számíthatnak arra, hogy az a továbbiakban is partner lesz a megoldáskeresésben, ahol átütemezés, futamidő-hosszabbítás, vagy egyéb intézkedések kerülhetnek szóba.

Végezetül a főtitkár hangsúlyozta, hogy a személyi hiteleket felvevők, mind az autólízinges ügyfelek számolhatnak az elszámoltatás nyomán (az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés visszaírása után) bekövetkező tehercsökkenéssel, amelynek a hatása jórészt ellensúlyozza a svájci frank árfolyamának megugrásából eredő tehernövekedést – még akkor is, ha a mostani rekord árfolyamszintek egy ideig fennmaradnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Friss
hírlevél