1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A PSZÁF szerint a pénzügyi vállalkozások refinanszírozási forrásai az elmúlt hónapokban tovább szűkültek, emiatt jelentősen csökkent a követelésállományuk
A PSZÁF szerint a pénzügyi vállalkozások refinanszírozási forrásai az elmúlt hónapokban tovább szűkültek, emiatt jelentősen csökkent a követelésállományuk

Változatlanul a pénzügyi vállalkozások a magyar pénzügyi rendszer válság által leginkább sújtott, a stabilitást és üzleti kilátásokat tekintve leginkább veszélyeztetett tagjai; a különadó körükben különlegesen nagy kockázatot jelent, mert többségük veszteséges - derül ki a PSZÁF legújabb kockázati jelentéséből.

A pénzügyi vállalkozások - a pénzkölcsönzők, lízingcégek, faktorházak, kézizálog-hitelezők stb. - összesítve változatlanul jelentősen veszteségesek, teljes eszközállományuk egy év alatt csaknem ötödével csökkent. A kedvezőtlen tendenciát a kereslet gyengülésével és a portfólióminőség ütemes romlásával, valamint a finanszírozási feltételek nagyarányú romlásával magyarázza a jelentés.

A felügyelet adatai szerint tizenhét olyan szolgáltató van, amelyeknek a követelésállománya az első negyedévben több mint 25 százalékkal csökkent, köztük haté több mint 50 százalékkal. A pénzügyi válllakozások összesített mérlegfőösszege március végén 19,1 százalékkal, ügyfélköveteléseik állománya pedig 22,3 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbinak.

A portfólió minősége jelentősen romlott: az év első három hónapjában a pénzügyi vállalkozások nettó módon az egy évvel korábbihoz hasonló mértékű, a teljes bruttó követelésállomány 0,9 százalékát kitevő új értékvesztést és céltartalékot képeztek. Mivel az állomány mérete időközben számottevően csökkent, a változatlan összegű értékvesztés-képzés a megmaradt portfólió gyorsuló ütemű romlására utal a jelentés szerint.

A  forintállomány romlása a devizaállományénál jóval gyorsabb ütemű volt, ami arra vezethető vissza, hogy a forintkövetelések jellemzően a rövid lejáratú, alacsony fedezetű vagy fedezetlen személyi hiteleket, illetve gyorskölcsönöket ölelik fel - mutat rá az elemzés. 

A pénzügyi vállalkozások a 2010. márciussal zárult egy év során átlagosan évi 7,7 százalékos saját tőke arányos összesített veszteséget realizáltak. Az idei év első három hónapját a pénzügyi vállalkozások 38 százaléka zárta veszteségesen, amelyeknek a 31 százaléka elsődlegesen pénzügyi kölcsönökkel foglalkozik. A leggyengébb a lízingterület teljesítménye, míg a faktoring és a kézizálog-hitelezés összességében változatlanul jövedelmező tevékenységek.

Változatlanul a magyar bankcsoporthoz tartozó szolgáltatók a leginkább veszteségesek, amelyeknél a ROE a 2010 márciusával végződött egy évben -46 százalék volt. A külföldi pénzügyi csoportokhoz tartozók összesítve változatlanul veszteségesek, de 12 havi ROE mutatójuk jelentősen, -20 százalékra javult. A független, illetve a magyar nem banki pénzügyi csoporthoz tartozó cégek 2009-hez hasonlóan átlagosan pozitív eredményt értek el.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG