Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Második kisbankként ideiglenesen a KDB Bank sem nyújt jelzáloghitelt lakossági ügyfeleinek. A bank semmilyen indoklást nem fűzött az intézkedéshez, amely ugyanakkor azt jelzi, hogy az átalakuló bankrendszerben komoly koncentráció várható, hiszen a kicsik nem tudják majd fenntartani bizonyos üzletágaikat.

Miközben elvben még tart a december 31-ig meghirdetett fix 10 ezer forintos folyósítási díjakció, december 17-től átmenetileg felfüggesztette Pagoda szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelének értékesítését a KDB Bank. A Koreai Fejlesztési Bank magyarországi leányvállalata a második kisbank, amely rövid időn belül elhagyja a jelzáloghitel-piacot, mint arról a Privátbankár.hu korábban elsőként beszámolt, október végén a Magnet határozott hasonlóképp.

A KDB Bank semmiféle indoklást nem fűzött az intézkedéshez, így nem tudható, hogy pontosan milyen okok vezették a pénzintézetet a drasztikus lépés meglépéséhez. A pénzintézet azon ritka bankok közé tartozott, amely a devizahitelek felfutásakor is ragaszkodott ahhoz, hogy ügyfeleinek deviza alapú hitelt nem nyújt, náluk csak tényleges devizahitelek voltak elérhetőek, amikor az ügyfél devizában kapta a kölcsön összegét és a felvett hitel devizanemében kell hónapról hónapra teljesítenie az aktuális törlesztést. Eképp a KDB ügyfelei esetében az árfolyamrés tisztességtelenségére vonatkozó törvényi szabályozás nem áll meg, a bank így „csak” a bíróság által tisztességtelennek minősített egyoldalú kamatemelések kapcsán lesz köteles elszámolni ügyfeleivel.

Ugyanakkor a fenti lépés még nem indokolná a forint alapú jelzáloghitelek folyósításának felfüggesztését. A Magnet a saját lépését azzal indokolta, hogy a közeljövőben felülvizsgálja és átalakítja a magánszemélyek számára elérhető hiteltermékeit, mivel olyan termékeket akar kínálni, amely a 2015. januárjától életbe lépő új fogyasztóvédelmi előírások maximális betartása mellett is egyszerű és könnyen elérhető finanszírozási lehetőséget jelent majd az ügyfeleknek. Az új lakossági hitelek várhatóan 2015. első felében lesznek elérhetőek a Magnet Banknál amely így több hónapra kivonta magát a piacról. Azt, hogy a KDB-nél meddig tarthat a pauza, nem közölte a társaság.

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy januártól újabb elszámoltatási kör, a forinthiteles perek indulnak majd, s azt sem, hogy továbbra is fennáll egyfajta bizonytalanság amiatt, hogy a nyári törvények értelmében lényegében minden, az elmúlt hónapokban kötött hitelszerződés a vélelem okán tisztességtelennek minősül. Ezt persze, orvosolja majd a fair bankrendszerről szóló törvény, ugyanakkor látható, hogy a kisebb hazai pénzintézetek számára az arányosan kisebb elszámolási összeg is jóval drasztikusabb veszteséget hoz, mint a nagybankoknak, akik azért a nagyobb üzemméret okán jobban ki tudják gazdálkodni az elszámolási összegeket. Bár elvben érthető az a tulajdonosi döntés, hogy a bizonytalan helyzetben veszteségminimalizálásra törekszik egy-egy bank, ám ennek aligha lehet jó megoldása az, hogy egy-egy bank épp akkor iratkozik ki egy olyan piacról, amely hosszú visszaesés után végre épp a fellendülés jeleit mutatja.

A lépés ugyanakkor azt is mutatja, hogy az átalakuló bankrendszerben a kisebb szereplők olyan döntésre kényszerülnek, hogy bizonyos üzletágakat veszni hagynak. Ez pedig a piac túlzott koncentrációjához vezet, amely korántsem biztos, hogy beváltja a jegybank vezetőinek azon várakozását, amely a verseny fellendülésével számol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos