<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Második kisbankként ideiglenesen a KDB Bank sem nyújt jelzáloghitelt lakossági ügyfeleinek. A bank semmilyen indoklást nem fűzött az intézkedéshez, amely ugyanakkor azt jelzi, hogy az átalakuló bankrendszerben komoly koncentráció várható, hiszen a kicsik nem tudják majd fenntartani bizonyos üzletágaikat.

Miközben elvben még tart a december 31-ig meghirdetett fix 10 ezer forintos folyósítási díjakció, december 17-től átmenetileg felfüggesztette Pagoda szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelének értékesítését a KDB Bank. A Koreai Fejlesztési Bank magyarországi leányvállalata a második kisbank, amely rövid időn belül elhagyja a jelzáloghitel-piacot, mint arról a Privátbankár.hu korábban elsőként beszámolt, október végén a Magnet határozott hasonlóképp.

A KDB Bank semmiféle indoklást nem fűzött az intézkedéshez, így nem tudható, hogy pontosan milyen okok vezették a pénzintézetet a drasztikus lépés meglépéséhez. A pénzintézet azon ritka bankok közé tartozott, amely a devizahitelek felfutásakor is ragaszkodott ahhoz, hogy ügyfeleinek deviza alapú hitelt nem nyújt, náluk csak tényleges devizahitelek voltak elérhetőek, amikor az ügyfél devizában kapta a kölcsön összegét és a felvett hitel devizanemében kell hónapról hónapra teljesítenie az aktuális törlesztést. Eképp a KDB ügyfelei esetében az árfolyamrés tisztességtelenségére vonatkozó törvényi szabályozás nem áll meg, a bank így „csak” a bíróság által tisztességtelennek minősített egyoldalú kamatemelések kapcsán lesz köteles elszámolni ügyfeleivel.

Ugyanakkor a fenti lépés még nem indokolná a forint alapú jelzáloghitelek folyósításának felfüggesztését. A Magnet a saját lépését azzal indokolta, hogy a közeljövőben felülvizsgálja és átalakítja a magánszemélyek számára elérhető hiteltermékeit, mivel olyan termékeket akar kínálni, amely a 2015. januárjától életbe lépő új fogyasztóvédelmi előírások maximális betartása mellett is egyszerű és könnyen elérhető finanszírozási lehetőséget jelent majd az ügyfeleknek. Az új lakossági hitelek várhatóan 2015. első felében lesznek elérhetőek a Magnet Banknál amely így több hónapra kivonta magát a piacról. Azt, hogy a KDB-nél meddig tarthat a pauza, nem közölte a társaság.

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy januártól újabb elszámoltatási kör, a forinthiteles perek indulnak majd, s azt sem, hogy továbbra is fennáll egyfajta bizonytalanság amiatt, hogy a nyári törvények értelmében lényegében minden, az elmúlt hónapokban kötött hitelszerződés a vélelem okán tisztességtelennek minősül. Ezt persze, orvosolja majd a fair bankrendszerről szóló törvény, ugyanakkor látható, hogy a kisebb hazai pénzintézetek számára az arányosan kisebb elszámolási összeg is jóval drasztikusabb veszteséget hoz, mint a nagybankoknak, akik azért a nagyobb üzemméret okán jobban ki tudják gazdálkodni az elszámolási összegeket. Bár elvben érthető az a tulajdonosi döntés, hogy a bizonytalan helyzetben veszteségminimalizálásra törekszik egy-egy bank, ám ennek aligha lehet jó megoldása az, hogy egy-egy bank épp akkor iratkozik ki egy olyan piacról, amely hosszú visszaesés után végre épp a fellendülés jeleit mutatja.

A lépés ugyanakkor azt is mutatja, hogy az átalakuló bankrendszerben a kisebb szereplők olyan döntésre kényszerülnek, hogy bizonyos üzletágakat veszni hagynak. Ez pedig a piac túlzott koncentrációjához vezet, amely korántsem biztos, hogy beváltja a jegybank vezetőinek azon várakozását, amely a verseny fellendülésével számol.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG