TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Száraz István tulajdonában lévő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.– mely egyebek mellett egy, az MKB Bankban közvetve csaknem egyharmad részben tulajdonos magántőkealap kezelője –  egy olyan alapot vett át, amelyet egy másik társaság hozott létre. Az átadás oka prózai.

Már több esettel is illusztráltuk az utóbbi hetekben, hogy a koronavírus-járvány ellenére sem állt le a hazai üzleti élet. Most egy újabbra bukkantunk. A Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. a veszélyhelyzet kihirdetése után nyolc nappal, március 19-én kérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) az Arezzo Magántőkealap bejegyzésére. 

A hiánypótlást követően az MNB május 7-én engedélyezte az Arezzo elindulását. Ám még két hónap sem telt el, amikor az alapkezelő felhívta befektetői figyelmét, hogy július 1-jével át kívánja adni az alap menedzselését a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek. Erre azért volt szükség, mert a törvény szerint egy zártkörű befektetési alap kezelését ugyan át lehet adni egy másik cégnek a felügyelet – vagyis az MNB – előzetes engedélye nélkül is, de csak akkor, ha abba a befektetési jegyek tulajdonosainak 75 százaléka beleegyezik. Ez meg is történt, így az Arezzo alig két hónappal a jegybanki engedély megszerzését követően, július 15-én átkerült a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez.

Nem ez volt az első biznisze a két alapkezelőnek. Idén februárban például a Garda Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap járta be ugyanezt az utat, azaz került át a Capstone-tól a Quartz-hoz. A Garda 2019 novemberében annak kapcsán került a hírekbe, hogy a portfoliójába került a Seven House Ingatlanhasznosító Kft., amelyet addig az az Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. birtokolt. Ez az a cég, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most már csak egyetlen alapítványának a vagyonát kezeli.

Annak, hogy a mostani esetet taglaljuk, a szereplők személye az oka. A Capstone tulajdonosa a Földvári és fia Tanácsadó Kft., amelyben minősített többségi befolyással rendelkezik az a Földvári Gábor, akinek a neve leginkább a letelepedésikötvény-bizniszből ismert, ő az egyik, ciprusi illetőségű közvetítő cégének, az Innozone Holdings Ltd.-nek a képviselője. Amúgy tőzsdei körökben ismert magánbefektető, korábban az Exbus vezetésében és a Bookline meghatározó tulajdonosai között is megfordult.

A Quartz tulajdonosa pedig az Origo internetes portált alapított Száraz István, aki baráti kapcsolatokat ápol Matolcsy György jegybankelnök fiaival. A Quartz által kezelt egyik alap, az Uncia Magántőkealap legismertebb befektetése az MKB Bank közel 33 százalékos részvénycsomagja. Ez tavaly augusztusban került az Uncia Magántőkealaphoz, azáltal, hogy az a közvetett tulajdonába vonta a Bankonzult Finance Zrt.-t (melyet 2019 novemberében át is keresztelt Uncia Finance Zrt.-re).

S hogy miért került át az MNB-engedély megszerzését követően ily rövid idő alatt az Arezzo Magántőkealap a Capstone-tól a Quartzhoz? Ennek oka prózai – közölte lapunk érdeklődésére Földvári Gábor. Nevezetesen, több mint 100 millió eurónyi tőkét sikerült összegyűjteniük, s mivel a Capstone csak legfeljebb 100 millió eurót kezelhet, kénytelen volt keresni olyan céget, amelynek a mandátuma e törvényi küszöb feletti értékre szól. Földvári tájékoztatása szerint több ilyen alapkezelőtől is kértek ajánlatot arra, mennyiért veszik át az Arezzo kezelését, s végül a Quartz lett a befutó.

S hogy kik állnak az Arezzo mögött, azt nem lehet tudni, mivel ez – mint már említettük – egy magántőkealap, amely jellegénél fogva nem köteles nyilvánosságra hozni a befektetői kilétét, azt kizárólag az MNB-vel kell közölnie.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Friss
hírlevél