1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt hetek fejleményei egyre inkább csak egy utat hagynak a végtörlesztés nyújtotta lehetőségek kihasználására azoknak a devizában eladósodott ingatlantulajdonosoknak, akik nem rendelkeznek elegendő készpénzzel az adósságuk megfizetéséhez. Ez az út pedig az ingatlan értékesítése és ezt – az Otthon Centrum tapasztalatai szerint – egyre többen ismerik fel, és adnak megbízást ingatlanuk értékesítésére. A rendelkezésre álló idő azonban rövid, ami gyors és jó döntéseket követel meg az eladótól.

A végtörlesztéshez szükséges tőkét az adós a meglévő devizahitelének forinthitelre váltásával is előteremtheti. Azonban egyre több bank emeli meg az ilyen célú hiteleinek THM-jét, ami azt jelenti, hogy akár a jelenlegi – a gyenge forintárfolyam miatt egyébként is nehezen viselhető – törlesztőrészletnél magasabb havi terheket is be kell vállalnia annak, aki a hitelkiváltást választja. Ez sokakat késztethet az ingatlanuk eladására.

A végtörlesztési igényt az idei év december 30-ig kell a banknak bejelenteni. A bejelentéstől számított legkésőbb 60 napig a banknak elő kell készítenie a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárását, illetve a végtörlesztőnek is eddig kell megfizetnie a tartozását. Kühne Kata szerint ez azt jelenti, hogy az eladónak csak akkor érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, ha már írásos vételi ajánlatot kapott az ingatlanára, illetve tisztázta, hogy a vevője meddig tudja kifizetni a vételárat, vagy legalább a végtörlesztéshez szükséges vételár részletet. Az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy ha valaki december 30-ig nem kap elfogadható ajánlatot, akkor aznap érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, és a lehető legtávolabbi időpontot megjelölni végtörlesztés időpontjaként, hogy a fennmaradó időben legyen esélye vevőt találni.

A végtörlesztésben az eladó futja a nagyobb kockázatot, ha az általa megjelölt időpontig nem kapja meg legalább a végtörlesztéshez szükséges vételár részletet, akkor lemarad a lehetőségről. A jelenlegi piaci árfolyamok és a végtörlesztésnél használt jutányos árfolyamok között 20-25 százalék eltérés is lehet, ami a tőketartozására vetítve az eladó veszteségét jelenti, ha lemarad a végtörlesztésről. Ezt a kockázatot érdemes az adásvételi szerződésben is kezelni, így ki kell kötni, hogy a vevőnek meddig kell megfizetnie a vételárat, amennyiben ez nem teljesül, akkor az eladó elállhat a szerződéstől.

Az év végéig hátralévő két és fél hónap, illetve a további maximális két hónap szűk, de elegendő idő lehet az ingatlan értékesítésére. Amikor a végtörlesztési lehetőség kihasználása azon múlik, hogy sikerül-e időben értékesíteni az ingatlant, többek között helyes és kellően vonzó árazásra, megfelelő hirdetési stratégiára van szüksége az eladónak.

A rövid határidő azt is jelenti, hogy a sikeres eladás érdekében az eladók árengedményre kényszerülhetnek. Ez a vevők figyelmét is felkeltheti, ám az eddig bevett gyakorlattal ellentétben, amikor a vásárlási döntést nyugodtan halogathatták, most gyorsan kell döntést hozniuk, mert a lehetőség csak a végtörlesztési időszak lezárultáig tart. Ráadásul nem elég a feltételekben megállapodni, illetve a szerződést aláírni, a vevőnek záros határidőn belül elő kell tudnia teremteni a vételárat is, hogy az eladó időben visszafizethesse tartozását. Déry Attila szerint a moratóriumok időszakában több vevő halasztotta el vásárlását, a később várható további árcsökkenés reményében. Az Otthon Centrum vezető elemzője úgy véli, hogy most ez a stratégia nem kifizetődő, az árak nagy valószínűséggel csökkennek majd, de a végtörlesztési időszak lezárultával az eladóknak nem áll érdekében jelentős árengedményeket tenni. Dönteni a vevőknek is gyorsan kell, főleg, ha vételár nem áll azonnal rendelkezésükre.

Az, hogy az eladó mekkora árengedményt tud adni, több tényező függvénye. Kérdéses, hogy az eladó végtörlesztési árfolyamon számolt hiteltartozása mekkora hányadát teszi ki jelenleg az ingatlan árának. Ez attól függ, hogy a tulajdonos mekkora hitelt vett fel az ingatlanvásárláshoz (a hitel LTV-je), illetve azóta mennyivel csökkent az ingatlan értéke. Minél nagyobb ez a hányad, annál kisebb mozgástere marad az eladónak, azaz annál kisebb engedményt tud tenni. Jelentős árengedményekre a vevők nem számíthatnak, a végtörlesztési- és a piaci árfolyam közötti 20-25 százalékos különbség bizonyos részét engedheti át az eladó. Az árcsökkenés mértéke függ attól is, hogy hány vevő próbálja ezt az időszakot kihasználni kedvezményes ingatlanvásárlásra. Az általuk generált keresletbővülés enyhítheti az árakra gyakorolt nyomást.

Az előttünk álló időszak a lakóingatlanok piacának felpezsdülését hozhatja, de az előrehozott vásárlások miatt a jövő év első felétől, a végtörlesztési időszak után visszafogottabb tempót valószínűsíthetünk. Ezt azonban felülírhatja a napokban napvilágot látott új kamattámogatási rendszer, ami a következő évben élénkítheti keresletet. Amennyiben a kamattámogatási rendszer időben beindul, még a végtörlesztési időszak keresletét is erősítheti. Ennek mértéke attól függ, hogy két rendszer mennyi ideig működik együtt párhuzamosan, és elegendő lesz-e ez az időszak arra, hogy jelentős számú vevő tudja kamattámogatott hitelből finanszírozni a végtörlesztés miatt eladásra kínált ingatlan megvásárlását.

Privátbankár

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG