BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 20. 19:24

Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.

A Wall Streeten ma is szépen emelkedtek a részvényárfolyamok, a Nasdaq Composite technológiai tőzsdeindex három hónapos csúcsra ért. A befektetők állítólag azért optimisták, mert vannak jelei a további gazdaságélénkítő lépéseknek, így van esély arra, hogy a gazdaságok kilábalnak a mély gödörből. A Nasdaq indexe már csak öt százalékra van a februárban beállított mindenkori rekordszinttől. Az S&P 500 index egyébként 12 százalékra van csúcsától, a Dow Jones ipari átlag pedig 17 százalékkal marad el tőle.

A piacot egyébként a Facebook, az Amazon és az Apple húzták, amelyek egyaránt rekordszintre értek. A Facebook közel hat százalékkal ment fel ma, a 230 dolláros szintet ostromolja.

Minden kizöldült Európában

Az európai tőzsdeindexek átlagosan egy százalék körüli pluszban végeztek. A német DAX 1,3 százalékkal, a francia CAC 0,9 százalékkal emelkedik, hasonló a helyzet a briteknél és Dél-Európában is. Budapesten a BUX index fél százalékos emelkedéssel végzett, az OTP 1,1, a Richter 0,6 százalékkal ment fel. A Mol stagnált, a Magyar Telekom pedig egy forinttal, negyed százalékkal süllyedt. A forint minimális mértékben gyengült, a 349,7 forintos euró csak 30 fillérrel drágább a tegnap esti állapotnál. A nemesfémek és az olaj ma is emelkednek. (Lásd még: Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Mentőöv az európai autógyáraknak?

A koronavírus-válság által erősen sújtott autóipar segítségben reménykedhet az Európai Uniós költségvetésből – írta a német NTV televíziós hírportál. Az európai Bizottság által készített javaslat szerint a következő két évben 20 milliárd eurót fordítanának egy programra, amely a fogyasztókat tiszta, környezetbarát új autók vásárlására ösztönzi. Emelet 40-60 milliárd eurót fordítanának károsanyag-kibocsátás mentes hajtóművek, elektromos töltőállomások és alternatív üzemanyagokat áruló kutak kifejlesztésére.

Az Európai Bizottság jövő szerdán készül javaslatot tenni az Európai Unió finanszírozására a 2021-2027-es időszakra. Ez tartalmazza majd a koronavírus-járvány által különösen sújtott gazdaságok újraépítésére vonatkozó javaslatokat is.

Jönnek a gyorsjelentések

Jó eredményekről számolt be a Lowe’s és az Analog Devices Inc is, az utóbbi hét százalékkal emelkedett a tőzsdén. A Target Corp viszont 64 százalékos profitcsökkenésről jelentett, emiatt esett némileg az árfolyama. A Delta AirLines vezére pozitívan nyilatkozott a repülések újraindításáról, emiatt a légitársaságok részvényei is a pozitív oldalra kerültek. Itthon a Zwack jelentett délután.

Az AbbVie kutatás-központú globális biogyógyszer vállalat bejelentette, hogy lezárja az Allergan akvizícióját, miután ahhoz valamennyi kormányzati hatósági jóváhagyást megkapott.

Ma este teszik közzé a Fed nyíltpiaci bizottságának jegyzőkönyvét, ami azonban valószínűleg csak megerősíti az eddig jegybanki kommunikációt. Az eddigi nyilatkozatok szerint a Fed kész további mentőcsomagok nyújtására. Viszont már többször cáfolta, hogy negatív kamatok jönnének az USA-ban.

Öt ígéretes oltás

Több mint százféle koronavírus elleni oltást készítenek világszerte, ezek között van öt igazán esélyes tőzsdei cég is – írta az Investing.com. Az oltásokról szóló hírek alaposan megmozgatják időnként a tőzsdét és a tőkepiacokat, mint e hét elején a Moderna nevű cég esete mutatta. A WHO egészségügyi szervezet szerint nyolc oltóanyag van a klinikai kipróbálás szakaszában. Az öt társaság, amelyek ígéretesnek tűnő fejlesztéseket folytatnak:

  1. Moderna (róluk itt olvashat)
  2. Inovio Pharmaceuticals
  3. Novavax
  4. Johnson & Johnson
  5. Pfizer

A fejlesztésekről júniusban, júliusban vagy a nyár végén várhatóak hírek. De az oltóanyagok tömeges gyártására csak jövőre lehet igazán számítani.

Készül a robotgiliszta

Amerikai kormányzati megbízásból “robotgilisztát” – tíz centiméter átmérőjű, a föld alatt 500 méter megtételére képes, a földigiliszta mozgását utánzó gépet – készíthet a General Electric. A robot “kritikus katonai műveletekhez” készül. A projekt értéke 2,5 millió dollár.

Az Alphabet-csoporthoz tartozó Google Cloud, amely informatikai szolgáltatásokkal foglalkozik, megbízást kapott az USA Védelmi Minisztériumától a kibertámadások felderítésére és elhárítására. A szerződés értékéről annyi derült ki, hogy hétjegyű.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél