TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Igen szkeptikus sok kommentátor a Microsoft-LinkedIn felvásárlással kapcsolatban, a vevő árfolyama esik, a konkurenciáé emelkedik. Az árat eltúlzottnak tartják, a LinkedIn helyzetét rossznak, és nem értik, hogyan lehetne ebből 26 milliárd dollárnyi értéket kihozni. A Microsoft eddigi akvizíciói is sokba kerültek.

Bár a felvásárolandó LinkedIn árfolyama a meghirdetett 196 dolláros ár miatt hétfőn egycsapásra 46,6 százalékkal emelkedett, nem aratott zajos tetszést a tranzakció a befektetők körében. A felvásárló Microsoft részvénye tegnap 2,6 százalékkal esett, bőven a piaci átlag alatt teljesített, és ma is enyhe mínuszban kezdett. A LinkedIn konkurense, a német Xing pedig két nap alatt hat százalékkal erősödni tudott egy különben pocsék részvénypiaci hangulatban, mivel a felvásárlás ezen az áron az egész iparágat felértékeli.

Három ijesztő ok, amiért a LinkedInt eladták a Microsoftnak – ezzel kezdődik a Recode.net cikke. Az első: a LinkedIn árfolyama egy jó ideje már csak kínlódott, tavaly júliustól a felvásárlás bejelentése előttig 43 százalékkal zuhant, és eddig egyáltalán nem látszott, hogy miért is emelkedne újra. A zuhanás nagy része a februári gyorsjelentés után következett be, amikor a cég alaposan visszavágta előrejelzéseit. A 196 dolláros ár nagyon gáláns a piacihoz képest, de még mindig elmarad a 270 dollár körüli, 2015 eleji csúcstól.

Nem jöttek már új felhasználók

A második ijesztő ok, hogy a LinkedIn hirdetési bevételeinek növekedése erősen lassult, a 2015-ös 35 százalék után erre az évre már csak tíz százalékot prognosztizáltak. Most a Microsoft-termékek reklámjaival bővülhet a paletta, és a Microsoft új felhasználókat is hozhat a LinkedIn-nek.


You will find more statistics at Statista

A harmadik ijesztő oknak azt nevezik, hogy a felhasználók számának növekedése lényegében leállt tavaly, és a meglevő tagok is kevesebb oldalletöltést produkáltak. A 2016-os év elején volt némi élénkülés, de a Twitter példáját emlegetve azt írják, hogy ebben az iparágban nehéz megfordítani egy lefelé mutató trendet.

A Nokia-mumus

A Die Börsenblogger nevű német oldal csak egyet rúg a tranzakcióba, de nagyot: „várjuk csak ki, hogy a LinkedIn átvétele jobban sül-e el, mint a Nokia telefon-üzletágának megvásárlása” – írják.

A Venturebeat.com egyenesen katasztrofálisnak nevezi a 26 milliárd dolláros LinkedIn-tranzakció jövőjét, és emellett öt érvet tud felhozni. Szerinte általában is igaz, hogy a felvásárlások nagy része rosszul végződik, nem térül meg, ennek a tranzakciónak pedig végképp szinte semmi esélye rá.

Drága volt a Skype is

Első helyen ők is a LinkedIn-részvények értékét említik, és azt a február 2-ai napot, amikor a rossz gyorsjelentés nyomán a részvény egyetlen nap alatt 40 százalékkal zuhant. A második helyen a hirdetési bevételek és az USA munkaerő-piaca növekedésének csökkenését.

A harmadik helyen a Microsoft eddigi akvizíciós politikájáról mondanak véleményt: A Nokia egykori áránál most négyszer többet fizetnek a LinkedIn-ért. A Yammer 2012-es megvásárlása 1,2 milliárd, a Skype megvétele 8,5 milliárd dollárba került. Hány vállalati jellegű kommunikációs platformra van még szükségük? – teszi fel a kérdést a cikk.

Együtt és mégis külön

A negyedik pontban kétségbe vonják, hogy egy olyan cégnek, mint a Microsoft, megéri-e 26 milliárd dollárt kifizetni új ügyfelekért. Azt is feszegetik, hogyan fognak kinézni a szinergiák a két cég között, hogyan fog kinézni például az Office egyes dokumentumainak megosztása a LinkedIn-en. Felugrik majd egy ablak, és felkínálja?

Végül azt kritizálják, hogy a Microsoft az együttműködés mellett azt is hangsúlyozza, hogy a LinkedIn eközben független marad. Céloznak arra, hogy ez a cégcsoporton belül széthúzást, klikkek harcát eredményezheti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél