Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Eltűnt váltók, liechtensteini bank, fizetésképtelenség, büntetőfeljelentés, kártérítési perek. Könyvvizsgáló nincs, mérleg nincs, pénz nagy valószínűséggel nincs. Ilyenek derülnek ki az egyik legrégebbi tőzsdei társaság legutóbbi hivatalos dokumentumaiból.

Lehet, hogy nemsokára újabb hazai céget ér el az f. a. kitétel, azaz kerül felszámolás alá? A jelenleg Hun Mining Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési Nyrt . névre hallgató volt Genesis Energy (GEI), egyben ex-Novotrade hosszú és szövevényes története furcsábbnál furcsább fordulatokat vesz.

Eltitkolták a csődhelyzetet?

Pár nappal az április 30-ai, keddi közgyűlés előtt a cég közzétette, hogy lezárult a 2012. februárjában elrendelt belső vizsgálat, amelyet az után indítottak, hogy visszahívták Rényi Gábort a cég vezetéséből. (Rényi 1984-től töltött be tisztségeket a társaságnál, később az első hazai bennfentes-per egyik főszereplőjeként is ismertté vált.)Egészen 2006-tól vizsgálódtak, és a dokumentum több oldalon keresztül súlyos megállapításokat tartalmaz.

Eszerint Rényi „a Genesis Energy Nyrt fő részvényesével a GCM vezetőivel Herald Janssennel összefogva” követett el különböző cselekményeket. Így megszegték a korábbi szindikátusi szerződést. Eltitkolták a társaság (GEI) csődhelyzetét és a 30, 60, 90 napon túli tartozásokat, és 2010. augusztusig, az új igazgatótanács felállásáig eltitkolt tagi hitelekkel tartották életben a GEI-t. A 2010. augusztus 1. utáni hatalomátvétel után pedig „az új bányász befektetőket tették felelőssé a likviditási gondokért”.

Mérlegen kívüli alapítványok és követelések

Szó esik még a 2010-es tőkeemelésről és az ahhoz kapcsolódó kötelezettségekről, amelyek kapcsán a jelentés azt írja: „Gyakorlatilag dr. Rényi Gábor és Herald Jannsen a bányász befektetőket becsapta, csalást követtek el”, szerződésszegésük miatt az új részvényeket a a mai napig a tőzsdére bevezetni nem tudták. Rényi „több konkrét esetben a sajátjaként kezelte a Társaságot”, nem vette figyelembe azt, hogy erre egy nyílt tőzsdei részvénytársaság kisebbségi részvénycsomagja nem jogosítja fel.

Az írás szerint létrehoztak két új alapítványt is, amelyek az éves mérlegekben és eredménykimutatásokban nem szerepeltek, ezek létéről Rényi Gábor a részvényeseket nem tájékoztatta. Rényi Gábor 2010 augusztustól a visszahívásáig, 2012 február végéig az igazgatótanács előtt eltitkolta a Sun Books Kft. és a Magyar Posta pereit és követeléseit. Pedig az utóbbi értéke eszerint 1,5 milliárd forint, és nem szerepelt a könyvekben, tartalékot nem képeztek rá. A céget és leányvállalatait összeférhetetlen módon Rényi érdekeltségei könyvelték.

Eltűnt és használhatatlan váltók

További vád, hogy Rényi bosszúból a társaság korábbi székhelyén tárolt könyvelési anyagokat „a mai napig törvénytelenül visszatartja”.  Szó van arról is, hogy a GCM által kiállított úgynevezett „Debenture adóslevél eredeti példánya” eltűnt a Rényi tulajdonát képező korábbi irodában, amelyet egy másik, fedezetlen és beválthatatlan váltócsomaggal helyettesítettek, melynek értéke 1,5-3,0 kanadai dollár.

A gépelési hibáktól nem mentes közlemény szerint továbbá valaki a lichtensteini Valertis Banknál lévő személyes kapcsolatra hivatkozva 325 ezer euró váltócsomagot „faktorálásra, beváltásra felvett, mely váltó csomag /2 db/ eltűnt”. A bejelentés azzal zárul, hogy ismeretlen tettes ellen a társaság feljelentést tett a BRFK Gazdaságvédelmi Kiemelt Ügyek Főosztályánál. (Ismeretlen tettes ellen általában azért szokás feljelentést tenni – még akkor is, ha jól tudják, ki lehet az elkövető –, mert így a hatóságok jogköre szélesebb.)

Van már felszámolási eljárás

Nem volt sokkal vidámabb a cég pár héttel korábbi bejelentése sem az április 30-i közgyűlés napirendjéről. Ebben többek között a most támadott korábbi vezető helyezte kilátásba kártérítési perek indítását, illetve indítványozta közlemények visszavonását. Kérik a cég fizetésképtelenségének megtárgyalását. Kiderül azt is, hogy már indítottak felszámolási eljárást a Hun Mining ellen.

Zs kategóriás cég

Az egyik internetes fórumon egy kisbefektető „Zs kategóriás cégnek” nevezte a Hun Mininget, nem minden ok nélkül. (A tőzsdéken általában A, B, esetleg C kategóriák vannak.) A társaság bányászcég korában még nem bányászott semmit, napelemcég korában pedig nem gyártott napelemet. De a korábbi üzletágak egyike, a Sunbooks internetes könyvkereskedő sem igazán működött kifogástalanul.

A céget a „Tőzsdekompasz 1991” szerint még 1983-ban alapították bankok és vállalatok, Novotrade-korában még sokféle működő vállalkozása volt, mint szoftvercég, fotoelektronikai, könyvkiadó, kereskedelmi stb. leányvállalatok egész sora. Idővel a termelés és szolgáltatás helyét egyre inkább a tőkepiaci műveletek, mint a tőkeemelés és a jogi eljárások (pereskedés) váltották fel.

Fél ezreléken áll az árfolyam

A cég hosszú távú „sikereit” szépen jelzi a részvény áralakulása: a tőzsdei bevezetés után, 1991 áprilisában 44 ezer forint volt egyetlen részvény árfolyama, múlt pénteken pedig 23 forint (azaz 0,05 százaléka a korábbinak). Eközben pedig az alaptőke 425 millió forintról először négymilliárd forintra nőtt (2007-re), de a 2012 harmadik negyedévi – „javított, újra könyvelt” – mérlegben már 26,25 milliárd forintot találunk. Pénzeszközeinek értéke viszont nulla forint volt.

Ezt egy hatalmas apport okozta 2010-ben, ami nyomán a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szervezete (TEBÉSZ) büntetőfeljelentést tett tőkebefektetési csalás csalás alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen. (A tőzsdei cég persze gyorsan szintén beperelte a TEBÉSZ-t.)

Az ominózus tőkeemelési ügyben a PSZÁF is sokáig vizsgálódott, végül augusztusban eredménytelenül lezárta a vizsgálatot, mert „nem lehetett tisztázni a tényállást”. Ugyanakkor utalt arra, hogy az erről szóló – feltehetőleg rendőrségi – nyomozás még folyamatban van. A PSZÁF egyébként az idén már kétszer is megbüntette a társaságot különböző jelentések közzétételének elmaradása miatt (itt és itt olvasható), és hasonlóan tett tavaly ősszel is.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.