<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nem múltak el a kockázatok sem a piacokról, sem a reálgazdaságból, csupán az alacsony kamatok és a jegybanki pénznyomdák adtak rájuk felületi kezelést. A Privátbankár által megkérdezett elemző szerint idén komoly összeomlás is lehet, de az biztos, hogy erős árfolyamingadozások jönnek 2013-ban. A tavaly karámba terelt birkákon könnyen rajtaüthetnek az idei farkasok.

2013 - kockázatok újratöltve

Nem várható tartós javulás a világgazdasági folyamatokban idén sem. A válsággócok központi problémáit nem sikerült tartósan kezelni, bár a kormányzatok és a jegybankok elképesztő munkát öltek a lépésekbe. Az euróövezeti válságot az EKB akciói, a 0 százalék felé tartó irányadó kamatok, valamint a tagországok által biztosított mentőcsomagok igyekeznek visszabillenteni. A spanyolok esetében egyelőre sikerült megnyugtatni a befektetőket a bankrendszer konszolidálásának a tervével, ahogy ez jól látszott a kötvényhozamok nyári csökkenésében.

A görög csőd, illetve az ország kilépése az euróövezetből viszont csak nagyon magas áron volt elérhető. A görög kötvénytulajdonosok hatalmas leírásra kényszerültek, amivel kapcsolatban félő volt, hogy bizalmatlansági, betétkivonási hullámot indít el a bakrendszerben. Ez végül nem következett be, viszont a görög pénzügyi rendszernek kiszolgáltatott Ciprus padlóra került, az országot éppen múlt héten minősítette le brutális mértékben a Moody's.

Az előrejelzések szerint Kelet-Közép Európában egyre feszültebb lesz a hitelezési helyzet. Ennek oka, hogy a térségben aktív nagy nyugati pénzintézetek a mérlegük stabilizálása miatt, és egyéb óvatossági okokból főleg azokon a területeken szorítanak, ahonnan amúgy sem várnak jelentős hitelfelvételi aktivitást. Közben szinte minden európai ország megszorításokra kényszerül, ami az állami, az intézményi és lakossági költéseket egyaránt visszafogja. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem lesz vonzó a megtakarítás sem, éppen az alacsony kamatok miatt. Népszerűek maradhatnak ugyanakkor a magas szinteken ragadt perifériás és feltörekvő állampapírpiacok.

A Privátbankár korábban összegyűjtötte, hogy mit kell tudni a fiscal cliffről, azaz az amerikai pénzügyi szakadékról. Részletek>

Az amerikai fiscal cliffel kapcsolatban sem született megoldás. A 2012 utolsó napjaiban elhatározott lépés csupán elodázása volt a problémának. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen úton folytatódnak tovább a tárgyalások a következő hetekben. Obama ugyan látszólag nyert a megállapodással, viszont közelebbről nézve úgy tűnhet, éppen ő volt, aki többet engedett az adóterhekkel kapcsolatban. Az sem világos, hogy emelnek-e az adósságplafonon. Az elnök ezt kizárta, ugyanakkor pénzügyminisztere, Timothy Geithner korábban meglebegtette ennek lehetőségét. Az amerikai pénzügyi szakadék kérdése még minden bizonnyal visszatér a közeljövőben.

2012-ben nagy mértékadó tőzsdeindexek értek több éves csúcsra. Az amerikai részvénypiacok a 2008-as Lehman-csőd előtti időszak magasságaiban járnak. A jegybankok által az elmúlt 4 évben a rendszerbe öntött többletlikviditás a piacokon csapódott le, újabb buborékokat fújva főleg a részvények körében. A nyersanyagpiacokat ennél nagyobb mértékben mozgatják a válsághírek, illetve a világméretű kereslettel kapcsolatos várakozások. Idén is főszerepben maradhat az arany, a nemesfém rángatózása az elmúlt hónapokban jól mutatja azt a kétséget, aminek egyik oldalán a kereslet csökkenése, másik oldalán a jegybanki pénznyomdák okozta inflációs félelem áll.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

A jegybankok árnyékában

2013-ban fogva tarthatják a befektetői hangulatot a nagy jegybankok. Az amerikai Fed a legutóbbi közlések szerint még idén leállíthatja a kötvényvásárlási programját, ugyanakkor ez a várakozás elsősorban egy kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének néhány sorához kötődik. Nagyon nehezen elképzelhető, hogy az amerikai jegybank teljesen visszavonulna a beavatkozásoktól, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos várakozás hűen tükrözi azt a megosztottságot, ami régóta felszínen van az amerikai jegybankárok között

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

Az EKB elnöke, Mario Draghi a legutóbbi kamatdöntő ülés után arról beszélt, hogy a második félévben lendületet kaphat az eurózóna gazdasága. Az ülésen egyébként szinten tartották a 0,75 százalékos irányadó kamatot, és nem változtatott a 0 százalékos overnight kamaton, bár ezúttal először voltak olyan várakozások is a piacokon, amelyek szerint az EKB előbb - utóbb negatív tartományba is tolhatja ezt a rátát. Az euróövezeti válsággal kapcsolatos, nyáron csúcsosodott pánikhangulat egyelőre elcsitult, viszont a fundamentumokat egyik országban sem sikerült mélyrehatóan kezelni. A spanyol ingatlanpiac romokban van, a munkanélküliség gigantikus, a tartományok és a pénzügyi rendszer csődjét egyelőre jelentős mértékű mentőcsomaggal lehetett ugyan kezelni, de ez csak hűsítette a seb sajgását, az állampapírok hozamait csökkentette. A társadalmi elégedetlenség továbbra is nagy, a felszín alatti forrongást bármilyen esemény kiválthatja. A közelgő olasz és német választások szintén erős hatással lehetnek az európai kötvénypiacokra és általános befektetői hangulatra.

Nagy kérdés az is, hogy mi lesz az új japán kormány jelentős terveivel. Az Abe Shinzo vezette kabinet a múlt héten jelentett be egy gigantikus gazdaságösztönző csomagot, ezen kívül erős nyomást gyakorol a jegybankra is. Azt akarják elérni, hogy a Bank of Japan emelje meg a mostani 1-ről 2 százalékra az inflációs tűréshatárt, és pörgesse fel a már most is erősen dübörgő pénznyomdát. Ez a törekvés azonban (csakúgy mint Magyarországon) kiverte a biztosítékot a jegybanki függetlenség őrzőinél úgy Japánban, mint a külföldi megfigyelők körében. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a japán deviza több év mozdulatlanság után végre határozott gyengülésnek indult az elmúlt hetekben.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

"2012 a birkák éve volt, 2013 a farkasoké lesz"

Sarkadi-Szabó Kornéllal készült korábbi interjúnkat az elemzői ars poeticájáról itt olvashatják >>>>

Sarkadi-Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója szerint a kockázatok továbbra is nagyon magas szinten vannak, viszont a pénznyomdák és a zéró kamatok egyelőre kivonták azokat a befektetők fókuszából.

A stratéga szerint egyre nagyobb amplitúdóval fognak mozogni az árfolyamok, és valószínűleg lesz 2013 - ban egy "mini" Lehman-csőd, ennek kiváltója pedig több helyről is érkezhet. Sarkadi-Szabó szerint továbbra is megvan az esélye annak, hogy egy kínai intézményi, vagy önkormányzati csődhullám indul el idén. Ez tarolhat a piacokon, lévén amúgy is erős a bizonytalanság és nagyon kicsi az átláthatóság a hatalmas ázsiai gazdasággal kapcsolatban. A kínai veszély azért fenyegető, mert Kína a 2008-as válság kitörése után egyértelműen a "világgazdaság motorjaként" szerepelt. Akik addig kritizálták a növekedés mesterséges túlpörgetését, azok akkor összetették a kezüket azért a brutális gazdasági erőért, ami a jelentős keresleten keresztül mentette a hitelválságban fetrengő országokat.

A stratégiai igazgató emlékeztetett rá, hogy a befektetők egyre nagyobb része áll egy irányban, a piacok hangulatát jelző indexek több éves csúcson állnak, ez pedig könnyen tömeges pánikhoz vezethet egy újabb krízishelyzetben. Sarkadi-Szabó Kornél szerint ha nem is lesz nagyobb összeomlás 2013-ban, az biztos, hogy egyre nagyobb amplitúdóval mozognak majd az indexek és a devizák. A stratégiai igazgató úgy fogalmazott, hogy "2012 a birkák éve volt, 2013 a farkasoké lesz." Szerinte ugyanis tavaly a pénznyomdák és a kamatcsökkentések beterelték a karámba a befektetőket, idén viszont a karámra rátörhetnek a farkasok, jelentős kárt okozva a nyájban.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG