<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nem múltak el a kockázatok sem a piacokról, sem a reálgazdaságból, csupán az alacsony kamatok és a jegybanki pénznyomdák adtak rájuk felületi kezelést. A Privátbankár által megkérdezett elemző szerint idén komoly összeomlás is lehet, de az biztos, hogy erős árfolyamingadozások jönnek 2013-ban. A tavaly karámba terelt birkákon könnyen rajtaüthetnek az idei farkasok.

2013 - kockázatok újratöltve

Nem várható tartós javulás a világgazdasági folyamatokban idén sem. A válsággócok központi problémáit nem sikerült tartósan kezelni, bár a kormányzatok és a jegybankok elképesztő munkát öltek a lépésekbe. Az euróövezeti válságot az EKB akciói, a 0 százalék felé tartó irányadó kamatok, valamint a tagországok által biztosított mentőcsomagok igyekeznek visszabillenteni. A spanyolok esetében egyelőre sikerült megnyugtatni a befektetőket a bankrendszer konszolidálásának a tervével, ahogy ez jól látszott a kötvényhozamok nyári csökkenésében.

A görög csőd, illetve az ország kilépése az euróövezetből viszont csak nagyon magas áron volt elérhető. A görög kötvénytulajdonosok hatalmas leírásra kényszerültek, amivel kapcsolatban félő volt, hogy bizalmatlansági, betétkivonási hullámot indít el a bakrendszerben. Ez végül nem következett be, viszont a görög pénzügyi rendszernek kiszolgáltatott Ciprus padlóra került, az országot éppen múlt héten minősítette le brutális mértékben a Moody's.

Az előrejelzések szerint Kelet-Közép Európában egyre feszültebb lesz a hitelezési helyzet. Ennek oka, hogy a térségben aktív nagy nyugati pénzintézetek a mérlegük stabilizálása miatt, és egyéb óvatossági okokból főleg azokon a területeken szorítanak, ahonnan amúgy sem várnak jelentős hitelfelvételi aktivitást. Közben szinte minden európai ország megszorításokra kényszerül, ami az állami, az intézményi és lakossági költéseket egyaránt visszafogja. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem lesz vonzó a megtakarítás sem, éppen az alacsony kamatok miatt. Népszerűek maradhatnak ugyanakkor a magas szinteken ragadt perifériás és feltörekvő állampapírpiacok.

A Privátbankár korábban összegyűjtötte, hogy mit kell tudni a fiscal cliffről, azaz az amerikai pénzügyi szakadékról. Részletek>

Az amerikai fiscal cliffel kapcsolatban sem született megoldás. A 2012 utolsó napjaiban elhatározott lépés csupán elodázása volt a problémának. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen úton folytatódnak tovább a tárgyalások a következő hetekben. Obama ugyan látszólag nyert a megállapodással, viszont közelebbről nézve úgy tűnhet, éppen ő volt, aki többet engedett az adóterhekkel kapcsolatban. Az sem világos, hogy emelnek-e az adósságplafonon. Az elnök ezt kizárta, ugyanakkor pénzügyminisztere, Timothy Geithner korábban meglebegtette ennek lehetőségét. Az amerikai pénzügyi szakadék kérdése még minden bizonnyal visszatér a közeljövőben.

2012-ben nagy mértékadó tőzsdeindexek értek több éves csúcsra. Az amerikai részvénypiacok a 2008-as Lehman-csőd előtti időszak magasságaiban járnak. A jegybankok által az elmúlt 4 évben a rendszerbe öntött többletlikviditás a piacokon csapódott le, újabb buborékokat fújva főleg a részvények körében. A nyersanyagpiacokat ennél nagyobb mértékben mozgatják a válsághírek, illetve a világméretű kereslettel kapcsolatos várakozások. Idén is főszerepben maradhat az arany, a nemesfém rángatózása az elmúlt hónapokban jól mutatja azt a kétséget, aminek egyik oldalán a kereslet csökkenése, másik oldalán a jegybanki pénznyomdák okozta inflációs félelem áll.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

A jegybankok árnyékában

2013-ban fogva tarthatják a befektetői hangulatot a nagy jegybankok. Az amerikai Fed a legutóbbi közlések szerint még idén leállíthatja a kötvényvásárlási programját, ugyanakkor ez a várakozás elsősorban egy kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének néhány sorához kötődik. Nagyon nehezen elképzelhető, hogy az amerikai jegybank teljesen visszavonulna a beavatkozásoktól, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos várakozás hűen tükrözi azt a megosztottságot, ami régóta felszínen van az amerikai jegybankárok között

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

Az EKB elnöke, Mario Draghi a legutóbbi kamatdöntő ülés után arról beszélt, hogy a második félévben lendületet kaphat az eurózóna gazdasága. Az ülésen egyébként szinten tartották a 0,75 százalékos irányadó kamatot, és nem változtatott a 0 százalékos overnight kamaton, bár ezúttal először voltak olyan várakozások is a piacokon, amelyek szerint az EKB előbb - utóbb negatív tartományba is tolhatja ezt a rátát. Az euróövezeti válsággal kapcsolatos, nyáron csúcsosodott pánikhangulat egyelőre elcsitult, viszont a fundamentumokat egyik országban sem sikerült mélyrehatóan kezelni. A spanyol ingatlanpiac romokban van, a munkanélküliség gigantikus, a tartományok és a pénzügyi rendszer csődjét egyelőre jelentős mértékű mentőcsomaggal lehetett ugyan kezelni, de ez csak hűsítette a seb sajgását, az állampapírok hozamait csökkentette. A társadalmi elégedetlenség továbbra is nagy, a felszín alatti forrongást bármilyen esemény kiválthatja. A közelgő olasz és német választások szintén erős hatással lehetnek az európai kötvénypiacokra és általános befektetői hangulatra.

Nagy kérdés az is, hogy mi lesz az új japán kormány jelentős terveivel. Az Abe Shinzo vezette kabinet a múlt héten jelentett be egy gigantikus gazdaságösztönző csomagot, ezen kívül erős nyomást gyakorol a jegybankra is. Azt akarják elérni, hogy a Bank of Japan emelje meg a mostani 1-ről 2 százalékra az inflációs tűréshatárt, és pörgesse fel a már most is erősen dübörgő pénznyomdát. Ez a törekvés azonban (csakúgy mint Magyarországon) kiverte a biztosítékot a jegybanki függetlenség őrzőinél úgy Japánban, mint a külföldi megfigyelők körében. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a japán deviza több év mozdulatlanság után végre határozott gyengülésnek indult az elmúlt hetekben.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

"2012 a birkák éve volt, 2013 a farkasoké lesz"

Sarkadi-Szabó Kornéllal készült korábbi interjúnkat az elemzői ars poeticájáról itt olvashatják >>>>

Sarkadi-Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója szerint a kockázatok továbbra is nagyon magas szinten vannak, viszont a pénznyomdák és a zéró kamatok egyelőre kivonták azokat a befektetők fókuszából.

A stratéga szerint egyre nagyobb amplitúdóval fognak mozogni az árfolyamok, és valószínűleg lesz 2013 - ban egy "mini" Lehman-csőd, ennek kiváltója pedig több helyről is érkezhet. Sarkadi-Szabó szerint továbbra is megvan az esélye annak, hogy egy kínai intézményi, vagy önkormányzati csődhullám indul el idén. Ez tarolhat a piacokon, lévén amúgy is erős a bizonytalanság és nagyon kicsi az átláthatóság a hatalmas ázsiai gazdasággal kapcsolatban. A kínai veszély azért fenyegető, mert Kína a 2008-as válság kitörése után egyértelműen a "világgazdaság motorjaként" szerepelt. Akik addig kritizálták a növekedés mesterséges túlpörgetését, azok akkor összetették a kezüket azért a brutális gazdasági erőért, ami a jelentős keresleten keresztül mentette a hitelválságban fetrengő országokat.

A stratégiai igazgató emlékeztetett rá, hogy a befektetők egyre nagyobb része áll egy irányban, a piacok hangulatát jelző indexek több éves csúcson állnak, ez pedig könnyen tömeges pánikhoz vezethet egy újabb krízishelyzetben. Sarkadi-Szabó Kornél szerint ha nem is lesz nagyobb összeomlás 2013-ban, az biztos, hogy egyre nagyobb amplitúdóval mozognak majd az indexek és a devizák. A stratégiai igazgató úgy fogalmazott, hogy "2012 a birkák éve volt, 2013 a farkasoké lesz." Szerinte ugyanis tavaly a pénznyomdák és a kamatcsökkentések beterelték a karámba a befektetőket, idén viszont a karámra rátörhetnek a farkasok, jelentős kárt okozva a nyájban.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG