BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 5. 19:25

Ma jó a tőzsdék hangulata, enyhült a vírusjárvánnyal kapcsolatos aggodalom. A Disney közzétette gyorsjelentését, aminek legérdekesebb része, hogy a Disney+ internetes tévé előfizetéseinek száma 28 millió fölött volt. Az Apple-nek két hónap kellett ugyanannyi előfizető megnyeréséhez, mint amennyit a Disney egy nap alatt szerzett?

A Disney új, novemberben indult streaming-szolgáltatásának startja jól sikerült a társaság gyorsjelentése szerint. A negyedik negyedévben 26,5 millió ember fizetett elő rá, de Újév óta is további pár millió csatlakozott. Így e hét hétfőn 28,6 millió fizető előfizetőjük volt Robert Iger vezérigazgató szerint.

Hozzátette, hogy az ingyenes próbaverziók lejártak, és a felhasználók közül nagyobb arányban maradtak a fizetős szolgáltatásnál, kisebb volt a lemondási arány, mint a Disney várta – tudósított a Marketwatch. A részvények viszont 1,2 százalékos mínuszban vannak ma a tőzsdén.

A Disney egyébként pénzügyi évének első negyedévében 2,13 milliárd dollár nyereséget ért el, ami 1,17 dollár részvényenként, 20,86 milliárd dollár árbevétel mellett. A 21st Century Fox eszközeinek megvásárlásához és más rendkívüli tételekhez kapcsolódó egyes módosítások után a Disney 1,53 dollár részvényenkénti eredményt jelentett. Az elemzői konszenzus 1,46 dollár volt, az egy évvel ezelőtti érték viszont 1,84 dollárról esett vissza a FactSet szerint.

Európában is jön

A részvények közel harminc százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben, de ennek nagy része 2019 elejére esett. Az S&P 500 index 21 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

A Wells Fargo elemzői a Disney+ előfizetői számát csak 22 millióra becsülték, mások 20 millió körülire. A Disney tízmillió előfizetőt vonzott már a szolgáltatás indulását követő első napon az Egyesült Államokban és két másik országban. A Disney úgy tervezi, hogy Nyugat-Európában a jelenlegi negyedév vége előtt indítja el a streaming szolgáltatást.

Várva várt sorozatok

„Rövid távon arra számítunk, hogy az előfizetők számának növekedése elsősorban az Egyesült Államokon kívülről érkezik” – mondják az elemzők. Az USA előfizetői számának növekedésében a következő mérföldkő az lehet, ha megjelennek a fogyasztók által erre az évre várt, de csúszó originális tartalmak. Beleértve a Marvel sorozatait, a „Mandalorian” második évadját – mondta Christine McCarthy pénzügyi igazgató.

A Disney (zöld), az Apple (kék) és a Netflix (narancs) árfolyama (Tradingview.com)

A Disney+ egyelőre a Disney egyik legkisebb üzletága, a negyedév során bevétele 3,99 milliárd dollár volt. Ez a Disney egyetlen veszteséges szegmense, 693 millió dolláros mínusszal. Ám az elemzők átlagosan 802 millió dolláros működési veszteséget vártak, 3,85 milliárd dolláros bevétel mellett.

Három szolgáltatás egy csomagban

A Disney+ a vállalat többi streaming-szolgáltatását is segítheti. Ilyen az ESPN+, melynek 6,6 millió előfizetője volt év végén, majdnem kétszerese annak a 3,5 milliónak, amelyet három hónappal ezelőtt tettek közzé. A Hulu 30,4 millió előfizetőt ért el, három hónappal ezelőtt ez 28,5 millió volt. (Február elején Iger szerint már 7,6 millió, illetve 30,7 millió a két szám.) A háromféle streaming-szolgáltatást már csomagban is árulják, 13 dollárért, ez az engedmény viszont nem tesz túl jót az átlagos jövedelmezőségnek.

A Disney legfőbb bevételi forrásai a vidámparkok és televíziós vállalkozások. A Disney 2,34 milliárd dolláros üzemi eredményt jelentett a szórakoztató parkokból. A cég a koronavírus Kínában való elterjedésekor bezárta a sanghaji és a hongkongi parkokat. Ha a két bezárás két hónapig tart, az 175 millió dollár bevételkiesést jelent majd.

Lassú az Apple indulása

A hongkongi üzletmenetet egyébként már a tüntetések is rontották, ez 80 millió dollár veszteséget jelentett az előző negyedévben és több mint 100 millió dolláros kárt okozhat jelenlegi negyedévben. Ehhez jönnek még a kínai mozibezárások által okozott károk.

Az Apple TV+ szolgáltatásnak két hónapra volt szüksége ahhoz, amit a Disney+ egyetlen nap alatt elért – idézi a Marketwatch másik cikke a Bernstein elemzőjét, Toni Sacconaghi-t. A vonzó ingyenes próbaverzió ellenére is lassú volt az indulás. Az Apple TV+ eredeti tartalmakat gyárt, valamint olyan prémium csatornákat kínál, mint a Showtime és a HBO.

Az Apple-számok nyomában

Az Apple egy év ingyenes hozzáférést adott a streaming szolgáltatásához azoknak, akik új eszközöket vásároltak az elmúlt hónapokban. Ám úgy tűnik, hogy viszonylag kevés ügyfél élt az ajánlattal. A becslések szerint a szóba jöhető vevőknek csak körülbelül tíz százaléka kezdte meg az ingyenes próbaverziók használatát azóta, hogy az Apple TV+ novemberben elérhetővé vált. (Az Apple részvénye a nemrég közzétett gyorsjelentés után egyébként történelmi csúcsra emelkedett.)

Az Apple maga nem árulta el a szolgáltatáshoz tartozó előfizetői számokat, de egyes mérlegtételekből lehet erre következtetni. A társaság szolgáltatási üzletága kevesebb, mint 60 millió dolláros hozzájárulást tartalmazhatott az Apple TV+ részéről a decemberben zárult negyedévben. Így valószínűleg nem több, mint 9-10 millió ember jelentkezett az Apple TV+-ra, amiből fejenként 5-6 dolláros bevételt könyvelhettek el.

200 millió lehet a netflixesek száma

Ez viszonylag alacsonynak tűnik, tekintve, hogy az első évben a szolgáltatás teljesen ingyenes. Sacconaghi szerint az Apple nem marketingeli hatékonyan a szolgáltatást. Az is előfordulhat, hogy az Apple ajánlata nem elég vonzó, mert csak nagyon kevés eredeti műsorral indultak, míg a Walt Disney tartalomkínálata sokkal szélesebb. Végül az is lehet, hogy másféle számviteli politikát alkalmaztak, mint ahogy az elemzők feltételezik, és a felhasználók száma magasabb.

A Netflix-előfizetők száma egyébként év végén 167,1 millió volt, plusz 4,6 millió ingyenes próba-előfizetés. Egyes elemzők szerint a számuk idén elérheti a 200 milliót. A cég gyorsjelentésében kitért arra is, hogy növeli a saját tartalmak gyártására fordított összeget.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél