TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma jó a tőzsdék hangulata, enyhült a vírusjárvánnyal kapcsolatos aggodalom. A Disney közzétette gyorsjelentését, aminek legérdekesebb része, hogy a Disney+ internetes tévé előfizetéseinek száma 28 millió fölött volt. Az Apple-nek két hónap kellett ugyanannyi előfizető megnyeréséhez, mint amennyit a Disney egy nap alatt szerzett?

A Disney új, novemberben indult streaming-szolgáltatásának startja jól sikerült a társaság gyorsjelentése szerint. A negyedik negyedévben 26,5 millió ember fizetett elő rá, de Újév óta is további pár millió csatlakozott. Így e hét hétfőn 28,6 millió fizető előfizetőjük volt Robert Iger vezérigazgató szerint.

Hozzátette, hogy az ingyenes próbaverziók lejártak, és a felhasználók közül nagyobb arányban maradtak a fizetős szolgáltatásnál, kisebb volt a lemondási arány, mint a Disney várta – tudósított a Marketwatch. A részvények viszont 1,2 százalékos mínuszban vannak ma a tőzsdén.

A Disney egyébként pénzügyi évének első negyedévében 2,13 milliárd dollár nyereséget ért el, ami 1,17 dollár részvényenként, 20,86 milliárd dollár árbevétel mellett. A 21st Century Fox eszközeinek megvásárlásához és más rendkívüli tételekhez kapcsolódó egyes módosítások után a Disney 1,53 dollár részvényenkénti eredményt jelentett. Az elemzői konszenzus 1,46 dollár volt, az egy évvel ezelőtti érték viszont 1,84 dollárról esett vissza a FactSet szerint.

Európában is jön

A részvények közel harminc százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben, de ennek nagy része 2019 elejére esett. Az S&P 500 index 21 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

A Wells Fargo elemzői a Disney+ előfizetői számát csak 22 millióra becsülték, mások 20 millió körülire. A Disney tízmillió előfizetőt vonzott már a szolgáltatás indulását követő első napon az Egyesült Államokban és két másik országban. A Disney úgy tervezi, hogy Nyugat-Európában a jelenlegi negyedév vége előtt indítja el a streaming szolgáltatást.

Várva várt sorozatok

„Rövid távon arra számítunk, hogy az előfizetők számának növekedése elsősorban az Egyesült Államokon kívülről érkezik” – mondják az elemzők. Az USA előfizetői számának növekedésében a következő mérföldkő az lehet, ha megjelennek a fogyasztók által erre az évre várt, de csúszó originális tartalmak. Beleértve a Marvel sorozatait, a „Mandalorian” második évadját – mondta Christine McCarthy pénzügyi igazgató.

A Disney (zöld), az Apple (kék) és a Netflix (narancs) árfolyama (Tradingview.com)

A Disney+ egyelőre a Disney egyik legkisebb üzletága, a negyedév során bevétele 3,99 milliárd dollár volt. Ez a Disney egyetlen veszteséges szegmense, 693 millió dolláros mínusszal. Ám az elemzők átlagosan 802 millió dolláros működési veszteséget vártak, 3,85 milliárd dolláros bevétel mellett.

Három szolgáltatás egy csomagban

A Disney+ a vállalat többi streaming-szolgáltatását is segítheti. Ilyen az ESPN+, melynek 6,6 millió előfizetője volt év végén, majdnem kétszerese annak a 3,5 milliónak, amelyet három hónappal ezelőtt tettek közzé. A Hulu 30,4 millió előfizetőt ért el, három hónappal ezelőtt ez 28,5 millió volt. (Február elején Iger szerint már 7,6 millió, illetve 30,7 millió a két szám.) A háromféle streaming-szolgáltatást már csomagban is árulják, 13 dollárért, ez az engedmény viszont nem tesz túl jót az átlagos jövedelmezőségnek.

A Disney legfőbb bevételi forrásai a vidámparkok és televíziós vállalkozások. A Disney 2,34 milliárd dolláros üzemi eredményt jelentett a szórakoztató parkokból. A cég a koronavírus Kínában való elterjedésekor bezárta a sanghaji és a hongkongi parkokat. Ha a két bezárás két hónapig tart, az 175 millió dollár bevételkiesést jelent majd.

Lassú az Apple indulása

A hongkongi üzletmenetet egyébként már a tüntetések is rontották, ez 80 millió dollár veszteséget jelentett az előző negyedévben és több mint 100 millió dolláros kárt okozhat jelenlegi negyedévben. Ehhez jönnek még a kínai mozibezárások által okozott károk.

Az Apple TV+ szolgáltatásnak két hónapra volt szüksége ahhoz, amit a Disney+ egyetlen nap alatt elért – idézi a Marketwatch másik cikke a Bernstein elemzőjét, Toni Sacconaghi-t. A vonzó ingyenes próbaverzió ellenére is lassú volt az indulás. Az Apple TV+ eredeti tartalmakat gyárt, valamint olyan prémium csatornákat kínál, mint a Showtime és a HBO.

Az Apple-számok nyomában

Az Apple egy év ingyenes hozzáférést adott a streaming szolgáltatásához azoknak, akik új eszközöket vásároltak az elmúlt hónapokban. Ám úgy tűnik, hogy viszonylag kevés ügyfél élt az ajánlattal. A becslések szerint a szóba jöhető vevőknek csak körülbelül tíz százaléka kezdte meg az ingyenes próbaverziók használatát azóta, hogy az Apple TV+ novemberben elérhetővé vált. (Az Apple részvénye a nemrég közzétett gyorsjelentés után egyébként történelmi csúcsra emelkedett.)

Az Apple maga nem árulta el a szolgáltatáshoz tartozó előfizetői számokat, de egyes mérlegtételekből lehet erre következtetni. A társaság szolgáltatási üzletága kevesebb, mint 60 millió dolláros hozzájárulást tartalmazhatott az Apple TV+ részéről a decemberben zárult negyedévben. Így valószínűleg nem több, mint 9-10 millió ember jelentkezett az Apple TV+-ra, amiből fejenként 5-6 dolláros bevételt könyvelhettek el.

200 millió lehet a netflixesek száma

Ez viszonylag alacsonynak tűnik, tekintve, hogy az első évben a szolgáltatás teljesen ingyenes. Sacconaghi szerint az Apple nem marketingeli hatékonyan a szolgáltatást. Az is előfordulhat, hogy az Apple ajánlata nem elég vonzó, mert csak nagyon kevés eredeti műsorral indultak, míg a Walt Disney tartalomkínálata sokkal szélesebb. Végül az is lehet, hogy másféle számviteli politikát alkalmaztak, mint ahogy az elemzők feltételezik, és a felhasználók száma magasabb.

A Netflix-előfizetők száma egyébként év végén 167,1 millió volt, plusz 4,6 millió ingyenes próba-előfizetés. Egyes elemzők szerint a számuk idén elérheti a 200 milliót. A cég gyorsjelentésében kitért arra is, hogy növeli a saját tartalmak gyártására fordított összeget.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél