BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 5. 09:32

Úgy tűnik, a befektetőkre jobban hatottak a nemzetközi tőzsdékről érkező pozitív hírek, mint a SOTE-n tanuló két iráni diák megbetegedésének ténye. A forint az euróval szemben a tegnapinál csak hajszállal gyengébben, a 336-os szint környékén kezdte a napot, a Budapesti Értéktőzsde pedig több mint fél százalékos pluszban nyitott, a blue chipek (OTP, Mol, Magyar Telekom, Richter) mind erősödtek.

A keddi-szerdai pozitív hírdömping – az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed váratlan, 50 bázispontos kamatcsökkentése; a kongresszus 7,8 milliárd dolláros járványügyi csomagja és a piacbarátnak tartott Joe Biden demokrata elnökjelölt szuperkeddi előretörése – rég nem látott ralit váltott ki a tengerentúlon: a tőzsdeindexek 4-4,5 százalékos pluszokban zártak, a legjobban a Dow Jones (4,53 százalék) emelkedett. Figyelmeztető ugyanakkor, hogy inkább a defenzív szektorok – mint az alapvető fogyasztási cikkeké és a közműveké – voltak felülteljesítők. Ma viszont már ismét lejtmenetbe válthatnak az amerikai piacok, legalábbis a határidős árfolyamok szerint mínuszosok lehetnek a délután fél 4-kor esedékes nyitások. A Dow Jones például akár 1 százalékkal alacsonyabban is kezdheti a napot, amit elemzők egyelőre a tegnapi nagy emelkedés természetesnek tekinthető korrekciójának vélnek.

Az ázsiai és az európai tőzsdék mai mozgását pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdai bejelentése befolyásolja pozitívan, miszerint az IMF 50 milliárd dolláros támogatást ad a koronavírus és a járvány gazdasági hatásainak megfékezésére.  A reggel kinyitott sanghaji és a hongkongi börzék 2 százalék körüli, míg a japán 1 százalék feletti pluszt ért el. (A kínai emelkedésbe az is belejátszhatott, hogy Peking bejelentette, 16 milliárd dollárt különített el további egészségügyi védekezésre). Az európai részvénypiacok közül a frankfurti és a párizsi vágott pozitívan a mai napnak, igaz, pluszaik alig néhány tized százalékpontosok voltak.

Az olajárak 1 százalék feletti pluszban várják az OPEC mai, rendkívüli bécsi ülését – az észak-amerikai könnyűolaj jegyzése (WTI) 47, míg az északi-tengeri Brent-típusé 51,5 dollár felett tartózkodik. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy Szaúd-Arábiának sikerül rábeszélnie a többi kőolajexportáló államot – jelesül az e téren meghatározó tényezőnek számító Oroszországot –, hogy a folyékony arany kínálatát a második negyedévtől az elsőhöz képest naponta további félmillió hordóval szűkítsék, ami így már 2,1 milliós vágás lenne, s e szintet tartsák is fenn egészen 2020 végéig. Mindenesetre az amerikai olajkészletek tegnap ellentétes irányba mozogtak, 785 ezer hordóval nőttek.

Kezdi visszanyerni menedékeszköz-szerepét az arany, a nyereségrealizálások miatt 1600 dollár alá is benézett árfolyama szerdán ismét felfelé indult, átlépte az 1640 dolláros szintet és ma reggel is ott tartózkodott.

A koronavírus miatt visszavágott céges prognózisok

Az Airbus az A330-as modelljeiből gyárt le a tervezettnél kevesebbet, azzal az indokkal, hogy a légitársaságok kevesebb megrendelést adnak neki. Utóbbiak közül ezúttal a United Airlines tette meg azt, amit szektortársai már korábban: csökkentette járatai számát. Egyúttal dolgozói létszámstopot is hirdetett, e bejelentésekre részvényének árfolyama 2017 óta nem látott mélységbe süllyedt.

Az eurózóna már kamatot vágna, a britek még nem

Az Európai Központi Bank jövő csütörtökön esedékes ülésén 0,1 százalékponttal viheti le a 2016 márciusától 0,25 százalékos irányadó rátáját (a betéti kamata már 2014 márciusától negatív, tavaly szeptember óta -0,5 százalék), s a koronavírus-járvány további terjedése, valamint a piaci helyzet romlása esetén kibővítheti az eszközvásárlási programját vállalati kötvényekre, illetve a havi keretösszeget is emelheti. Az ING Bank elemzése szerint emellett bejelenthetnek egy speciális programot, amely keretében a járvány miatt bajba került vállalatok juthatnának kedvezményes hitelhez. Az európai jegybank mozgástere jóval korlátozottabb a Fedénél, mivel az elmúlt években nem került sor kamatemelésre, és a nemkonvencionális eszközöknek is számos káros hatása volt a bankrendszerre – hívja fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. elemzése.

Az eurózónával ellentétben az Egyesült Királyságban még nem látnak okot a monetáris lazításra. A március 16-án hivatalba lépő új brit jegybankelnök, Andrew Bailey tegnap leszögezte, hogy egyelőre várni kell, amíg több információ lesz a birtokukban a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól. Bailey szerint a kisvállalatoknak – az ellátási lánc fennakadásai, illetve a megrendelések visszaesése miatt –mielőbbi pénzügyi támogatásra lehet szükségük. Ennek ellenére a határidős és opciós árazások alapján a piaci szereplők biztosra veszik, hogy a Bank of England a következő, március 26-ai kamatdöntő ülésén vágni fog, már csak amiatt is, hogy kövesse az amerikai jegybankot. Még ha a britek mozgástere a jelenleg 0,75 százalékon álló alapkamatjuk miatt korlátozottabb is (a Fed irányadó rátája a vágás után is 1-1,25 százalék).

Romlott a Richter-részvények ajánlása

A JPMorgan ugyan 7900 forinton hagyta a gyógyszergyártóra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, ám az elmúlt időszakban tapasztalható árfolyamemelkedésre hivatkozva semlegesre rontotta a korábbi felülsúlyozási ajánlását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Friss
hírlevél