TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egyik legismertebb és legnagyobb befektető, Carl Icahn nyilatkozott a heves tőzsdei esés után, és azt mondta, hogy amit most láttunk, pontosabban hallottunk, az még csak a moraj az igazi földrengés előtt. Szerinte túl sok tőkeáttételes eszközt adnak el a befektetőknek, és azok nincsenek tisztában a veszélyekkel.

Carl Icahn azt mondta a CNBC-nek, hogy szerinte túl sok egzotikus, nehezen áttekinthető, pontosabban nehezen megérthető tőkeáttételes termék van a piacokon, és ezek előbb-utóbb összeomlást fognak okozni. Ezek a termékek elsősorban az ETF-ek és ETN-ek, melyek adott részvények, részvényindexek vagy egyéb piac mérőszámok derivatívái, vagyis belőlük származtatják őket, sokszor tőkeáttétellel, és nem könnyen áttekinthető mechanizmussal.

Egyszerű és bonyolult

Míg egy határidős termék viszonylag egyszerű, mivel egy adott részvény, áru vagy akár tőzsdeindex jövőbeli árfolyamára kötik, viszonylag jól kiszámítható a mozgása, hisz szigorúan követi az alapterméket, az attól való eltérést az aktuális kamatszint határozza meg. Az ETF-ek és ETN-ek viszont a legkülönfélébb mechanizmusok szerint lehetnek összeállítva, emiatt nehéz áttekinteni őket, és ami még nagyobb baj, sokan nem mérik fel a várható árfolyammozgásukban rejlő külön kockázatokat.

Intő példa

Az egyik legjobb példa erre a VXX nevű ETN, amely elsőre egy viszonylag kockázatmentes instrumentumnak tűnik, valójában a mechanizmusa miatt már több hónapos távon is egy garantált pénznyelő, több éves távon pedig biztosan töredékére esik, vagyis a befektető elveszti egész pénzét. Nyerni csak igen rövidtávon lehet vele, olyan esetben például, mint a mostani nagy tőzsdei esés volt. kaszinó szteroidokkal, mondja erre Carl Icahn.

A VXX eleve egy meglehetősen elvont termékből, a VIX-ből van származtatva. A VIX egy úgynevezett félelem index, hivatalosan volatilitás index, ami akkor alacsony, ha a piacok emelkednek, vagy akár stagnálnak, és igen kicsik a kilengések. Ilyenkor értéke 10-15 közötti, de az utóbbi időben 10 alatti is előfordult. Amikor viszont pánik söpör végig a piacokon, akkor értéke hamar 50 fölé is felszalad. Logikusnak tűnik, hogy az ember megvesz egy ilyen terméket, 10 alá sokkal úgysem eshet, viszont egyszer csak felszalad 50 fölé. Igen ám, de ez nem egy részvény, nem testesít meg semmilyen jogot, csak egy egyszerű mérőszám, amit értelemszerűen nem lehet megvenni.

VIX, 3 év

Igény viszont persze volna rá, megalkottak hát egy olyan értékpapírt, a VXX nevű ETN-t, ami ezt az indexet követi. Csakhogy ennek mechanizmusa bonyolult, a lényeg viszont az, hogy békésebb időkben a VXX értéke havi 4 százalékos mértékben csökken, akkor is, ha a VIX meg sem mozdul. Így, amint a grafikonon is látható, értéke stabilan és biztosan fogy. Csak akkor ugrik egy nagyot, amikor a részvénypiac beszakad, így például most 30-ról 50 fölé ugrott fel, miután két év alatt 500 ról zuhant le.

VXX, 3 év.

Könnyelmű vevők, nagy bukó

Nyilvánvaló így, hogy ez a termék csak a legprofibbaknak való, mégis sokan megveszik, mert nem ismerik a mechanizmust, és nem néznek rá a grafikonra sem. Icahn szerint ezekből egyre több van a befektetőknél, és idővel annyi pénzt fognak vele veszteni, hogy a veszteségek fedezésére részvényeiket is ki kell szórni, és ekkor jön majd a nagy összeomlás, ami akár az 1929-essel is vetekedhet majd. Hozzá kell persze tenni, hogy az ETF-ek és ETN-ek kibocsátói csendesen megnyerik ezen összeg egy részét, ők nem vállalnak kockázatot.

A mostani tőzsdei zuhanásban a XIV nevű ETN okozott gondot, ami működésében nagyjából fordítottja a VXX-nek, olyan veszteséget okozva a befektetőknek, hogy a kibocsátó Credit Suisse úgy döntött, ki is vonja a terméket a piacról. A Carl Icahn szerint felvázolt összeomlás elkerülésének egyik módja lehetne, ha felülvizsgálnák ezeket a termékeket, és esetleg korlátoznák, milyen típusúak bocsáthatók ki, és milyenek nem.

Előbb még talpra állunk

Icahn szerint egyébként most még magához tér a piac, nem egyből jön a nagy összeomlás. Tegnap mindenesetre meg is jött a felpattanás, az amerikai indexek méretes emelkedéssel zárták a napot, különösen a napon belüli minimumaikhoz képest. Icahnt egyébként nem érheti az a vád, hogy általában pesszimista lenne: Trump megválasztásának másnapján jól bevásárolt részvényekből, és az idő őt igazolta, hisz jött a 15 hónapos emelkedés, amit most először szakított meg korrekció.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél