Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egyik legismertebb és legnagyobb befektető, Carl Icahn nyilatkozott a heves tőzsdei esés után, és azt mondta, hogy amit most láttunk, pontosabban hallottunk, az még csak a moraj az igazi földrengés előtt. Szerinte túl sok tőkeáttételes eszközt adnak el a befektetőknek, és azok nincsenek tisztában a veszélyekkel.

Carl Icahn azt mondta a CNBC-nek, hogy szerinte túl sok egzotikus, nehezen áttekinthető, pontosabban nehezen megérthető tőkeáttételes termék van a piacokon, és ezek előbb-utóbb összeomlást fognak okozni. Ezek a termékek elsősorban az ETF-ek és ETN-ek, melyek adott részvények, részvényindexek vagy egyéb piac mérőszámok derivatívái, vagyis belőlük származtatják őket, sokszor tőkeáttétellel, és nem könnyen áttekinthető mechanizmussal.

Egyszerű és bonyolult

Míg egy határidős termék viszonylag egyszerű, mivel egy adott részvény, áru vagy akár tőzsdeindex jövőbeli árfolyamára kötik, viszonylag jól kiszámítható a mozgása, hisz szigorúan követi az alapterméket, az attól való eltérést az aktuális kamatszint határozza meg. Az ETF-ek és ETN-ek viszont a legkülönfélébb mechanizmusok szerint lehetnek összeállítva, emiatt nehéz áttekinteni őket, és ami még nagyobb baj, sokan nem mérik fel a várható árfolyammozgásukban rejlő külön kockázatokat.

Intő példa

Az egyik legjobb példa erre a VXX nevű ETN, amely elsőre egy viszonylag kockázatmentes instrumentumnak tűnik, valójában a mechanizmusa miatt már több hónapos távon is egy garantált pénznyelő, több éves távon pedig biztosan töredékére esik, vagyis a befektető elveszti egész pénzét. Nyerni csak igen rövidtávon lehet vele, olyan esetben például, mint a mostani nagy tőzsdei esés volt. kaszinó szteroidokkal, mondja erre Carl Icahn.

A VXX eleve egy meglehetősen elvont termékből, a VIX-ből van származtatva. A VIX egy úgynevezett félelem index, hivatalosan volatilitás index, ami akkor alacsony, ha a piacok emelkednek, vagy akár stagnálnak, és igen kicsik a kilengések. Ilyenkor értéke 10-15 közötti, de az utóbbi időben 10 alatti is előfordult. Amikor viszont pánik söpör végig a piacokon, akkor értéke hamar 50 fölé is felszalad. Logikusnak tűnik, hogy az ember megvesz egy ilyen terméket, 10 alá sokkal úgysem eshet, viszont egyszer csak felszalad 50 fölé. Igen ám, de ez nem egy részvény, nem testesít meg semmilyen jogot, csak egy egyszerű mérőszám, amit értelemszerűen nem lehet megvenni.

VIX, 3 év

Igény viszont persze volna rá, megalkottak hát egy olyan értékpapírt, a VXX nevű ETN-t, ami ezt az indexet követi. Csakhogy ennek mechanizmusa bonyolult, a lényeg viszont az, hogy békésebb időkben a VXX értéke havi 4 százalékos mértékben csökken, akkor is, ha a VIX meg sem mozdul. Így, amint a grafikonon is látható, értéke stabilan és biztosan fogy. Csak akkor ugrik egy nagyot, amikor a részvénypiac beszakad, így például most 30-ról 50 fölé ugrott fel, miután két év alatt 500 ról zuhant le.

VXX, 3 év.

Könnyelmű vevők, nagy bukó

Nyilvánvaló így, hogy ez a termék csak a legprofibbaknak való, mégis sokan megveszik, mert nem ismerik a mechanizmust, és nem néznek rá a grafikonra sem. Icahn szerint ezekből egyre több van a befektetőknél, és idővel annyi pénzt fognak vele veszteni, hogy a veszteségek fedezésére részvényeiket is ki kell szórni, és ekkor jön majd a nagy összeomlás, ami akár az 1929-essel is vetekedhet majd. Hozzá kell persze tenni, hogy az ETF-ek és ETN-ek kibocsátói csendesen megnyerik ezen összeg egy részét, ők nem vállalnak kockázatot.

A mostani tőzsdei zuhanásban a XIV nevű ETN okozott gondot, ami működésében nagyjából fordítottja a VXX-nek, olyan veszteséget okozva a befektetőknek, hogy a kibocsátó Credit Suisse úgy döntött, ki is vonja a terméket a piacról. A Carl Icahn szerint felvázolt összeomlás elkerülésének egyik módja lehetne, ha felülvizsgálnák ezeket a termékeket, és esetleg korlátoznák, milyen típusúak bocsáthatók ki, és milyenek nem.

Előbb még talpra állunk

Icahn szerint egyébként most még magához tér a piac, nem egyből jön a nagy összeomlás. Tegnap mindenesetre meg is jött a felpattanás, az amerikai indexek méretes emelkedéssel zárták a napot, különösen a napon belüli minimumaikhoz képest. Icahnt egyébként nem érheti az a vád, hogy általában pesszimista lenne: Trump megválasztásának másnapján jól bevásárolt részvényekből, és az idő őt igazolta, hisz jött a 15 hónapos emelkedés, amit most először szakított meg korrekció.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos