<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A recessziótól való félelem mozgatja a befektetők kezét a piacokon, a Fed elnökének beszédéből az szűrődik le, hogy egyelőre az infláció letörését fontosabbnak tartják, mint a gazdasági visszaesés elkerülését. Nehéz és volatilis idők járnak mostanában a tőzsdéken. Oroszországnak a héten fontos törlesztési határidejei járnak le, egyelőre kérdés, hogy képes lesz-e rendben fizetni a háborúzó állam. Az MNB ma nem nyúlt a kamathoz, a forint esik, 400 közelében jár az euró jegyzése.

Recessziót nem akar a Fed, de az infláció letörése most fontosabb

Nehéz idők járnak a tőkepiacokon. A jegybankoknak úgy kellene küzdeniük az egyre inkább égbe szökő infláció ellen, hogy közben ne üssenek túl nagy léket a gazdasági növekedésen - ami komoly fejtörést okoz, a piacokon pedig erős bizonytalanságot. Nagyon jól megjelent a dilemma Jerome Powell Fed-elnök szerdai szenátusi meghallgatásán is. Powell azt mondta: a Fed nem szeretne recessziót előidézni az infláció megállítása érdekében, de teljes mértékben elkötelezett az árak kordában tartása mellett, még akkor is, ha ezzel a gazdasági visszaesés előidézését kockáztatja. Az amerikai jegybankelnök azt mondta: "Elengedhetetlen, hogy csökkentsük az inflációt, ha tartósan erős munkaerő-piaci feltételeket akarunk teremteni, amelyek mindenki számára előnyösek". A Fed a következő hónapokban "meggyőző bizonyítékokat" keres majd az árnyomás lassulására, mielőtt enyhítene a három hónappal ezelőtt megkezdett kamatemeléseken.

A recessziótól való félelmet nem csak Powell szavai erősítik, hanem az adatok is: Japánból borúlátó előrejelzések érkeztek, a gyárak kibocsátásának növekedése négyhavi mélyponton van, a beszállítók várható szállítási ideje pedig tovább hosszabbodik - még ha valamelyest összességében javult is a legfrissebb beszerzőimenedzser-index. Az európai és az amerikai BMI-k az elmúlt hónapokban folyamatosan az 50-es határ felé tartottak, amely a bővülés és a zsugorodás közötti választóvonalat jelenti.

A bizonytalanságot összességében most főként az okozza, hogy vajon elég erős-e az amerikai gazdaság ahhoz, hogy az inflációellenes intézkedések ne okozzanak mély recessziót a világ első számú gazdaságában. Lapunknak nemrég interjút adott Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő "USA-specialista" portfóliómenedzsere, aki úgy látja, hogy a piaci szereplők jelenleg nem értékelik megfelelően ennek kockázatát:

Csődöt jelent Oroszország?

Az Erste Market csütörtök reggeli összeállítása emlékeztet: az orosz államnak ma és holnap 400 millió dollárnyi kamatot kéne kifizetnie, de ami ennél is fontosabb, hogy vasárnap jár le a türelmi időszak egy májusban elmaradt 100 millió dolláros kamatfizetés kapcsán. Így a következő napokban ismét azt figyeljük, hogy a szankciók közepette képes lesz-e az orosz állam teljesíteni kamatfizetési kötelezettségét. A szankciók miatt az amerikai bankok már nem működhetnek közre a kifizetéseknél, így alternatív megoldást kell keresniük. Bár az orosz pénzügyi eszközök hónapokkal ezelőtt befagytak, mégsem mindegy, hogy csődöt jelent-e Oroszország. Egyrészt egy csődesemény aktiválná a CDS ügyleteket, másrészt újabb leírási hullámot okozhatna az orosz állampapír portfoliókon, ami főleg a pénzügyi szektort érintené negatívan - írja az Erste.

Vlagyimir Putyin virágot helyez el a Hősök Városa obeliszkeknél és a Katonai Dicsőség Városainak emléktáblájánál 2022. június 22-én. A hitelezőknek egy csokor szegfű kevés lesz, 500 millió dollárt kellene előteremteni a héten. Fotó: KremlVlagyimir Putyin virágot helyez el a Hősök Városa obeliszkeknél és a Katonai Dicsőség Városainak emléktáblájánál 2022. június 22-én. A hitelezőknek egy csokor szegfű kevés lesz, 500 millió dollárt kellene előteremteni a héten. Fotó: Kreml

Csütörtökön is az esés az úr Európában - a Mol és a Magyar Telekom viszont felkapaszkodhat

A bizonytalanság közepette az amerikai piacok szerdán (bár Powell szavai után némi erősödést produkáltak) végül kisebb mínuszban zártak. Nap közben ezúttal is erős volt a volatilitás - mostanában egyébként is jellemző, hogy napon belül is széles sávban ingadoznak az árfolyamok. Az európai tőzsdék túlnyomó többségében is mínuszban indult a kereskedés, másfél órával a nyitás után a frankfurti DAX 1,2 százalékos, a párizsi CAC-40 1 százalékos, a londoni FTSE-100 bő fél százalékos mínuszban jár.

Budapesten a BUX index vesztesége is 0,6 százalékra nőtt másfél óra után, a bluechipek közül a Richter vesztesége meghaladja a 2 százalékot, az OTP milliárdos forgalom mellett 1,2 százalékot veszített másfél óra alatt értékéből. A Mol viszont erősödni tudott 0,75 százalékot, a Magyar Telekom másfél százalékkal ér többet, mint szerdán záráskor. 

Árfolyamok és grafikonok

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek a tőzsdenyitásra küldött előrejelzésében kiemelte, a szerdai eladási hullám üteme lassulhat csütörtökön. A vezető papírok közül szerinte az OTP-nél először a 8500 forintos ellenállásra lesz érdemes figyelni, míg felfelé 8650 forintnál van az első ellenállás. A Mol részvényével a 3000 forintnál lévő kulcsszint körül kereskedhetnek, szerdán alatta zárt, továbbra sem sikerül tartósan felette zárni. A Richternél viszont pozitívum, hogy szerdán ismét 7000 forint felett fejezte be a részvény a kereskedést, így technikailag elindulhat felfele a papír - ez egyelőre a délelőtt folyamán nem következett be. A Magyar Telekom hírek hiányában alacsony forgalom mellett tesztelheti a 330 forintos támaszát a papír - fejtette ki az elemző.

Mindent bevetnének a benzin árának letörésére Amerikában

A kőolaj ára szerdán esett, a folyamat csütörtökön is folytatódott. A Brent olajfajta ára hordónként 110 dollár alatt jár. A KBC Equitas csütörtöki hírlevele emlékeztet: Joe Biden hét olajvállalat vezetőjét hívta meg egy találkozóra, ahol megbeszélhetik, milyen módon tudnák csökkenteni az üzemanyagárakat, valamint bővíteni a termelési kapacitásokat. A kínálat továbbra is elmaradhat a fennálló kereslettől, így ez hosszabb távon tovább fűtheti az olajárak emelkedését. 

A Brent olajfajta árának alakulása. Forrás: stooq.comA Brent olajfajta árának alakulása. Forrás: stooq.com

Biden elnök emellett arra kérte a Kongresszust, hogy nyújtsanak be egy törvénytervezetet az üzemanyag szövetségi adójának 90 napos felfüggesztéséről. Ettől az egyre tarthatatlanabb üzemanyagárak csökkenését várja az elnök. A Bloomberg értesülései szerint a tervezet még a demokraták körében sem élvez nagy támogatást, így kétséges, hogy ezt törvénybe iktatják-e a közeljövőben - erről az Erste írt csütörtökön.

Megint 400 forint közelében jár az euró

A devizapiacon újabb lendületes gyengülésbe kezdett a forint, miután az MNB ma nem emelte az irányadó kamatot. Az egyhetes betéti kamat továbbra  is 7,25 százalékon áll. Az euró jegyzése hajnalban még 396 forint alatt járt, de délelőtt fél 11 után megint a 400 forintot közelíti: 399,5-nél van a napi csúcs cikkünk publikálásakor. 

Az euró forintárfolyama csütörtök délelőtt. Forrás: Privátbankár.hu ÁrfolyamkeresőAz euró forintárfolyama csütörtök délelőtt. Forrás: Privátbankár.hu Árfolyamkereső

Mindez a dollár erősödésével párhuzamosan történik: az EUR/USD ismét 1,05 alá esett. Egy dollárért így már több mint 380 forintot kell adni a devizapiacon.

A dollár forintárfolyama csütörtök délelőtt. Forrás: Privátbankár.hu ÁrfolyamkeresőA dollár forintárfolyama csütörtök délelőtt. Forrás: Privátbankár.hu Árfolyamkereső

Az árfolyamok alakulását folyamatosan követheti a Privátbankár.hu árfolyam-oldalán.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8152 8080 8620 -4,48% 0 0 7 080 005 474 Ft 2022-07-05 17:06:27
MOL 2932 2884 3008 -0,61% 0 0 2 271 834 694 Ft 2022-07-05 17:10:08
MTELEKOM 325 322 330 -2,40% 0 0 125 347 592 Ft 2022-07-05 17:05:14
RICHTER 7035 6815 7035 +2,63% 0 0 1 106 432 135 Ft 2022-07-05 17:12:49
OPUS 166 163 170 -1,42% 0 0 9 386 058 Ft 2022-07-05 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG