<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Az emberek közösségi lények, a technológia és a telekommunikáció hídként működött közöttük a karantén ideje alatt. A videó konferenciáktól elkezdve az online vásárlásokig nagyon sok minden előtérbe került, megváltozott. Sok tevékenység online térbe helyeződött, sokan még az orvosokat is az interneten keresztül látogatták meg. Így elsősorban az internetes szolgáltatásokról, kommunikációról, a digitális világról szólt a Fidelity international befektetői webináriuma.

A rendkívül erős monetáris és fiskális stimulusoknak tudják be elsősorban a Fidelitynél azt, hogy a márciusi mélypontokhoz képest ekkorát emelkedtek a részvénypiacok. Ezek a programok valamilyen formában lényegében mostanáig tartanak. A különböző mozgási korlátozások megszüntetése vagy lazítása a világ sok pontján növelte a reményeket, hogy a gazdaság visszatér a régi kerékvágásba. A befektetők hangulata azonban még mindig rendkívül szkeptikus, mivel számos kockázat és bizonytalanság maradt. Számos befektető, köztük nagy professzionális szereplők is a partvonalon kívülről figyelik a részvénypiacok mozgását.

A technológiai és kommunikációs szektorok vezették a világ részvénypiacait már hosszú idő óta, jóval azelőtt is, hogy a koronavírusról egyáltalán tudomást szereztünk volna. Nagy vita van a szakemberek között, hogy a bevételek és a nyereség növekedése meddig tartható fent. Mennyire indokolt a nagy különbség az értékeltségek és a növekedési ütem között, indokolja-e a várható növekedés a jelenlegi részvényárakat?

Carsten Roemheld (Fidelity International)Carsten Roemheld (Fidelity International)

Visszatérés a normálishoz?

Márciusban, kevéssel a mélypont előtt olyan szinten voltak az értékeltségek az amerikai részvénypiacon, ami eddig csak kétszer fordult elő, két nagy válság idején. Egyszer 2008-ban és egyszer 2029-ben. Az ilyen válságok után az szokott történni, hogy az értékeltség lassan visszatér a hosszú távú átlagok közelébe. Az utóbbi mintegy három hónapban is ez történt, az értékeltség hatalmas eltérése az átlagtól körülbelül harmadára zsugorodott.

A Fidelity International webináriumán részt vettek:

– Carsten Roemheld, tőkepiaci stratéga (moderátor)

– Sumant Wahi, a Fidelity Funds Global Communications Fund portfólió-menedzsere és szenior részvényelemző

– Jon Guinness, a Fidelity Funds Global Communications Fund portfólió-menedzsere

Még valamennyire folytatódhat ez a folyamat, és még közelebb kerülhet az értékeltség az átlaghoz a szakemberek szerint. Különösen két szektorban nagy még a különbség, az energiaiparban és a pénzügyi szektorban. Hosszú távon azonban nem árt szem előtt tartani, hogy a nagyméretű technológiai cégek, mint az Apple vagy a Google rendkívül erős fundamentumokkal rendelkeznek. A nyereségek 20-22-szeresén forognak és rendkívül erős pénzügyi mutatókkal rendelkeznek. Emiatt nagyon valószínű, hogy továbbra is az átlag felett teljesítenek majd.

A kapcsolatteremtés aranykora

A központi bankok és a kormányok eddig teljesen példa nélküli lépései, a forgalomba kerülő frissen nyomtatott pénz hatalmas mennyisége miatt a részvények megfelelő értékmegőrző képességgel rendelkeznek. Így hosszabb távon a részvények továbbra is jó befektetésnek bizonyulhatnak, különösen a technológiai szektorban – véli a Fidelity.

Az Alphabet, a Netflix, a Facebook és a hasonló cégek új ágazatot alkotnak 2018 óta a technológiai szektoron belül, a kommunikációs szolgáltatások szektorát. “Connectivity”, azaz kapcsolódás, összekapcsolhatóság az új varázsszó. A kapcsolatteremtés aranykorában élünk – hangzott el. Egyre nagyobb azoknak a száma, akik online kapcsolódnak embertársaikhoz, online elérhetők.

Jon Guinness (Fidelity International)Jon Guinness (Fidelity International)

Ez a szám a 2004-es egymilliárdról tavaly négy és fél milliárd közelébe emelkedett, idén megközelíti az ötmilliárdot, 2025-ben pedig már nyolcmilliárd felett lehet. Az átviteli sebesség is egyre nagyobb, egyre óriásibb mennyiségű adat átvitele válik lehetővé a mobilhálózatokon keresztül is. Ma már a világ népességének mintegy 80 százaléka kapcsolódik az internethez. Az egyre olcsóbb adatátvitel és kommunikáció hajtja a digitalizációt. Amely újabb és újabb területeket forradalmasít, mint az online kereskedelem vagy a média. De például a randevúzást vagy az ételrendelést is.

A nagyok még nagyobbak lesznek?

Mindazok a vállalatok pedig, amelyek ezt lehetővé teszik, az infrastruktúrát biztosítják, mindehhez szolgáltatásokat nyújtanak, hasznot húznak ebből a folyamatból.

1. ábra: A füstjelektől a Zoom alkalmazásig. (A Fidelity International infografikája.)1. ábra: A füstjelektől a Zoom alkalmazásig. (A Fidelity International infografikája.)

Az óriási multinacionális vállalatok lehetnek-e még nagyobbak? - tette fel a kérdést a moderátor. A nyertes visz mindent? Ezek a vállalatok óriási készpénztartalékaikkal meg tudnak vásárolni más cégeket, ki tudnak fejleszteni teljesen új technológiákat. De mi lesz, ha jön egy új szabályozói környezet, új adózás?

A nagyok lehetnek még a mostaninál is sokkal nagyobbak a Fidelity elemzői szerint, hiszen történelmi léptékkel nézve a digitalizációban még csak egy hosszú folyamatnak az elején tartunk. Például az online kereskedelem még mindig csak a teljes kereskedelem egy kisebb részét fedi le. Hasonló a helyzet a pénzügyi szolgáltatások területén is. A digitalizációban még hatalmas tartalékok vannak. Várható, hogy ezek az óriáscégek olyan területekre is benyomulnak majd, ahol eddig nem voltak jelen.

Új adóztatási tervek

A rájuk leselkedő veszély így elsősorban külső. Például a szabályozók oldaláról jelentkezhet. A szabályozók az óriási technológiai vállalatok minden lépését árgus szemekkel figyelik. Várható. hogy a Föld számos országában megpróbálják ezeket a nagy technológiai konszerneket adóztatni, ám az USA igyekszik majd a nemzetközi adózástól megvédeni őket. (Ennek gyakran vannak jelei, lásd például csütörtöki cikkünk végén.)

Hogyan érdemes befektetni ebbe a szektorba, milyen üzleti modelleket érdemes követni? A kapcsolatteremtés témaköre egy nagyon erős hosszútávú trend és számos különböző szektorra kiterjed a hatása. Így a befektetési univerzum is nagyon nagy, ahol ezekből a folyamatokból részesedni lehet.

A befektetési stratégia három pillére

A Fidelity stratégiáját három vállalatcsoport köré építette. Az első pillére a befektetéseknek a gyors és megbízható kommunikációs csatornákat, infrastruktúrát és hardvert biztosító cégek köre. Ide tartoznak olyan technológiai nagyvállalatok, mint az Apple, az Intel vagy az Ericsson. Egy második fontos pillér a hálózatoké, ezek tipikusan a Telekom-társaságok, internetszolgáltatók, vagy például a mobiltelefon-szolgáltatók.

Sumant Wahi (Fidelity International)Sumant Wahi (Fidelity International)

A harmadik csoportba az úgynevezett innovátorok tartoznak, amelyek az offline tevékenységekről az online tevékenységek felé, az online tevékenységeken belül pedig a mobil szolgáltatások irányába képesek elmozdítani a gazdaságot. Ilyenek például a Google, a Facebook vagy az Activision játékgyártó. Most indul az 5G szuperciklus, amely várhatóan sokkal erősebb, kiterjedtebb lesz és sokkal nagyobb bevételeket fog biztosítani a szolgáltatóknak, mint az előző 3G és 4G rendszerek.

Ezek a technológiai ciklusok a gazdasági ciklusoktól függetlenül is léteznek. A cégek mindenképpen befektettek volna az új 5G technológiába.

Nyertesek és vesztesek

A Fidelity alapcsaládjában a Fidelity Funds – Global Communications alap szakosodott elsősorban erre a szektorra. Hogyan azonosítjuk a jövő nyerteseit? – merült fel. Az alapkezelő egy négy lépésből álló metódust használ, amelynek során először a fontos trendeket határozzák meg. Azok hosszát, erejét, globális jellegét, földrajzi kiterjedését és a folyamatban a technológia az innováció szerepét.

A második lépcsőben kiválasztják a pár száz, várhatóan a nyertesek csoportjába tartozó részvényt. Illetve azokat is, amelyek valószínűleg veszíteni fognak. Meghatározzák, hogy ezek értékeltségére, eredményességére hogyan hatnak majd a várható változások. A harmadik lépésben mély analízissel, részletes átvilágítással szűkítik a kört. Egy 80-100 részvényből álló csoportra.

A kiválasztottak

Végül a negyedik lépcsőben kockázatelemzés és kockázatmenedzsment segítségével további tényezőket mérlegelnek, mint az üzleti modell fenntarthatósága, a környezeti, szociális, vállalati fenntarthatóság kérdését. Ezzel a kört tovább szűkítik, mintegy harminc-negyven részvényre.

2. ábra: A digitális játékipar trendjei. (A Fidelity International infografikája.)2. ábra: A digitális játékipar trendjei. (A Fidelity International infografikája.)

A cég által kiválasztott részvények közé tartoznak az Apple, a Microsoft, a T-Mobile, az Activision, az Amazon, a Spotify, a New York Times. Különösen ígéretesnek tartják a Netflix és a Spotify papírjait, amelyek a digitalizációs trendben várhatóan élen fognak járni a jövőben is. A New York Times is azért van a látókörükben, mert élen jár az offline média online átalakításában, a digitalizációjában.

Játék az élet

Az elektronikus játékok iparágában is izgalmas folyamatok zajlanak le. A játékok egyre inkább áttevődnek a streaming és a felhőalapú szolgáltatások irányába. A karantén következtében is milliók és milliók kezdtek el online játszani. A Fidelity azt várja, hogy a 2019-es kétmilliárd körüli játékosszám tíz év alatt ötmilliárdra ugrik majd. (Lásd a második ábrát.)

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16650 16335 16650 +2,08% 0 0 4 443 541 715 Ft 2021-08-02 17:05:13
MOL 2404 2388 2412 -0,25% 0 0 616 365 466 Ft 2021-08-02 17:06:55
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 16 652 351 Ft 2021-08-02 17:05:22
RICHTER 8345 8200 8345 +0,54% 0 0 1 435 649 735 Ft 2021-08-02 17:06:42
OPUS 236 236 240 -0,84% 0 0 8 012 494 Ft 2021-08-02 16:59:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos