TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem jó a hangulat ma a tőzsdéken, az indexek mérsékelt, de általános  mínuszban járnak, miután az amerikai munkanélküliségi adat rosszabb lett a vártnál. A német indexet egy nagy botrány újabb durva felvonása húzta lejjebb. Az angol jegybank lépett ugyan, de nem annyit, mint amennyit kellett volna. Az EKB-nál ugyanakkor sorba álltak a pénzintézetek, hogy negatív kamattal jussanak hitelhez, vagyis még fizetnek is nekik, hogy eladósodjanak. A BUX is esett, a forint is gyengült.

A mai nap fontos adata az amerikai munkanélküliségi kérelmek heti száma volt, ami azonban inkább a hosszú és mély gazdasági válsággal kapcsolatos félelmeket erősítette. Ezúttal 1,5 millió volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Ez meghaladja az elemzői várakozásokat, és csak 50 ezerrel kevesebb, mint az egy héttel korábbi szám. Még rosszabb, hogy az aktív munkanélküli segélykérelmek száma továbbra is a 20 milliós lélektani határ fölött van.

A német gazdaság már túljutott a mélyponton, de egymillió munkahely elvesztésébe és a bruttó hazai termék 6,8 százalékos csökkenésébe kerülhet az országnak a koronavírus-járvány a kieli IfW gazdaságkutató intézet legfrissebb, nyári prognózisa szerint – írtuk délután. Az európai tőzsdeindexek többsége fél és egy százalék közötti mínuszban zárta a mai napot, amerikai társaik valamivel kisebb, kettő-négy ezrelékes süllyedést mutatnak este hat után.

A Texas-Florida-Peking tengely

A forint elég nagyot gyengült, 345,90 az euró ára, ami másfél forinttal magasabb a tegnap estinél. Másfél-két százalékos pluszban van a kőolaj, esnek viszont a nemesfémek. Itthon a BUX index 0,7 százalékkal esett, az OTP egy, a Mol 1,2, a Richter 0,4 százalékos eséssel zárt. A Telekom viszont 0,8 százalékkal emelkedni tudott.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Bloomberg összefoglalója szerint továbbra is erősek a járvány második hullámához kapcsolódó félelmek. Texas, Florida és Arizona a legfontosabb államok, ahol továbbra is a koronavírus-esetek megugrásáról tanúskodnak a számok. Eközben a Pekingben kitört új fertőzéshullám eseteinek száma is meghaladta a 150-et. A fertőzést állítólag egy Európából importált lazacszállítmány okozta, amelyet egy piacon dolgoztak fel.

Csalódást okozott a BoE

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról nyilatkozott, hogy kompromisszumot köthetnek a halászati jogok kérdésében Nagy-Britanniával. Az EU és a britek közötti tárgyalások intenzívebbé váltak, a britek feltétlenül be akarják fejezni a tárgyalásokat az év végéig.

Frankfurt (Pixabay) Frankfurt (Pixabay)

A Bank of England ma fontos ülést tartott, nagyjából a várakozásoknak megfelelően százmilliárd fonttal növelte államkötvény-vásárlási programjának értékét. De voltak, akik ennél is nagyobb összegre számítottak. Erre utal, hogy a Bloomberg tudósítása szerint a kötvénypiacon a bejelentés után jelentősen nőtt a brit állampapírok hozama. Vagyis esett az árfolyamuk.

Sorban álltak az ajándékpénzért

A britek kötvényvásárlási programja ezzel összesen 745 milliárd fontra rúg. A britek követik az amerikai és az európai uniós jegybankok példáját. (A brit alapkamat a várakozásoknak megfelelően nem változott, maradt 0,1 százalék. A svájci és a norvég jegybank nem nyúlt az irányadó kondíciókhoz mai ülésén.)

Az EKB pedig ma bejelentette, hogy minden eddiginél magasabb értékben, 1310 milliárd euróért vettek fel nála kölcsönt az európai bankok. A kölcsönök kamata az irányadó kamat, ami jelenleg -0,5 százalék évente. Következésképpen a bankok bankja még fizet is azért, hogy tőle hitelt vegyenek fel a pénzintézetek.

Folytatásos krimi Frankfurtban

Németországban megint izgalmakat okozott a Wirecard-részvény, amely 62 százalékos zuhanást produkált. Ilyen esésre ritkán van példa.

Az N-tv.de egyenesen tőzsdei krimiről beszélt Frankfurtban. A krimi főszereplői a társaság vezetői, élükön Markus Braun elnökkel. Ha a DAX index egyik legfrissebb szereplője, a Wirecard könyvelési botrányairól filmet forgatnának, az biztosan többrészes lenne - írta a portál.

Az árfolyamzuhanást közvetlenül az váltotta ki, hogy a fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó társaság a 2019-es mérlegek bemutatását ismét elhalasztotta. A társaság ezenkívül feljelentést készül tenni ismeretlen tettesek ellen. A sajtó milliárdos nagyságrendű hiányról beszél a könyvekben. Az ügy az egész német részvénypiacot nyomasztotta, a DAX 0,8 százalékot esett ma.

Mi lesz a tech-óriások adózásával?

A TecDAX  német technológiai részvényindex, amelynek a Wirecard szintén tagja, hat százalékkal zuhant. Ráadásul a Wirecard üzleti partnerei között található a Deutsche Bank is, ezért ennek részvénye 2,1 százalékkal esett. Valamint a Commerzbank, amelynek papírja még jobban, 7,3 százalékkal zuhant.

Az Apple szerdán történelmi csúcsot döntött, ma azonban ezt nem tudta megismételni. Ismét a társaság adóztatásával kapcsolatos kérdések kerültek előtérbe. Az Egyesült Államok és Európa között ismét feszültség támadt ezzel kapcsolatban, az USA visszavonult egy munkacsoportból, amely a technológiai óriások adózásával foglalkozott. Ez felgyorsíthatja az európai döntéshozók adókivetését, de félő, hogy ez válaszlépéseket vált ki. Behozatali vámok kivetése várható Trump elnök kereskedelmi megbízottja, Peter Navarro szerint – írta az Investing.com.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Friss
hírlevél