BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 18. 18:59

Nem jó a hangulat ma a tőzsdéken, az indexek mérsékelt, de általános  mínuszban járnak, miután az amerikai munkanélküliségi adat rosszabb lett a vártnál. A német indexet egy nagy botrány újabb durva felvonása húzta lejjebb. Az angol jegybank lépett ugyan, de nem annyit, mint amennyit kellett volna. Az EKB-nál ugyanakkor sorba álltak a pénzintézetek, hogy negatív kamattal jussanak hitelhez, vagyis még fizetnek is nekik, hogy eladósodjanak. A BUX is esett, a forint is gyengült.

A mai nap fontos adata az amerikai munkanélküliségi kérelmek heti száma volt, ami azonban inkább a hosszú és mély gazdasági válsággal kapcsolatos félelmeket erősítette. Ezúttal 1,5 millió volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Ez meghaladja az elemzői várakozásokat, és csak 50 ezerrel kevesebb, mint az egy héttel korábbi szám. Még rosszabb, hogy az aktív munkanélküli segélykérelmek száma továbbra is a 20 milliós lélektani határ fölött van.

A német gazdaság már túljutott a mélyponton, de egymillió munkahely elvesztésébe és a bruttó hazai termék 6,8 százalékos csökkenésébe kerülhet az országnak a koronavírus-járvány a kieli IfW gazdaságkutató intézet legfrissebb, nyári prognózisa szerint – írtuk délután. Az európai tőzsdeindexek többsége fél és egy százalék közötti mínuszban zárta a mai napot, amerikai társaik valamivel kisebb, kettő-négy ezrelékes süllyedést mutatnak este hat után.

A Texas-Florida-Peking tengely

A forint elég nagyot gyengült, 345,90 az euró ára, ami másfél forinttal magasabb a tegnap estinél. Másfél-két százalékos pluszban van a kőolaj, esnek viszont a nemesfémek. Itthon a BUX index 0,7 százalékkal esett, az OTP egy, a Mol 1,2, a Richter 0,4 százalékos eséssel zárt. A Telekom viszont 0,8 százalékkal emelkedni tudott.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Bloomberg összefoglalója szerint továbbra is erősek a járvány második hullámához kapcsolódó félelmek. Texas, Florida és Arizona a legfontosabb államok, ahol továbbra is a koronavírus-esetek megugrásáról tanúskodnak a számok. Eközben a Pekingben kitört új fertőzéshullám eseteinek száma is meghaladta a 150-et. A fertőzést állítólag egy Európából importált lazacszállítmány okozta, amelyet egy piacon dolgoztak fel.

Csalódást okozott a BoE

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról nyilatkozott, hogy kompromisszumot köthetnek a halászati jogok kérdésében Nagy-Britanniával. Az EU és a britek közötti tárgyalások intenzívebbé váltak, a britek feltétlenül be akarják fejezni a tárgyalásokat az év végéig.

Frankfurt (Pixabay) Frankfurt (Pixabay)

A Bank of England ma fontos ülést tartott, nagyjából a várakozásoknak megfelelően százmilliárd fonttal növelte államkötvény-vásárlási programjának értékét. De voltak, akik ennél is nagyobb összegre számítottak. Erre utal, hogy a Bloomberg tudósítása szerint a kötvénypiacon a bejelentés után jelentősen nőtt a brit állampapírok hozama. Vagyis esett az árfolyamuk.

Sorban álltak az ajándékpénzért

A britek kötvényvásárlási programja ezzel összesen 745 milliárd fontra rúg. A britek követik az amerikai és az európai uniós jegybankok példáját. (A brit alapkamat a várakozásoknak megfelelően nem változott, maradt 0,1 százalék. A svájci és a norvég jegybank nem nyúlt az irányadó kondíciókhoz mai ülésén.)

Az EKB pedig ma bejelentette, hogy minden eddiginél magasabb értékben, 1310 milliárd euróért vettek fel nála kölcsönt az európai bankok. A kölcsönök kamata az irányadó kamat, ami jelenleg -0,5 százalék évente. Következésképpen a bankok bankja még fizet is azért, hogy tőle hitelt vegyenek fel a pénzintézetek.

Folytatásos krimi Frankfurtban

Németországban megint izgalmakat okozott a Wirecard-részvény, amely 62 százalékos zuhanást produkált. Ilyen esésre ritkán van példa.

Az N-tv.de egyenesen tőzsdei krimiről beszélt Frankfurtban. A krimi főszereplői a társaság vezetői, élükön Markus Braun elnökkel. Ha a DAX index egyik legfrissebb szereplője, a Wirecard könyvelési botrányairól filmet forgatnának, az biztosan többrészes lenne - írta a portál.

Az árfolyamzuhanást közvetlenül az váltotta ki, hogy a fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó társaság a 2019-es mérlegek bemutatását ismét elhalasztotta. A társaság ezenkívül feljelentést készül tenni ismeretlen tettesek ellen. A sajtó milliárdos nagyságrendű hiányról beszél a könyvekben. Az ügy az egész német részvénypiacot nyomasztotta, a DAX 0,8 százalékot esett ma.

Mi lesz a tech-óriások adózásával?

A TecDAX  német technológiai részvényindex, amelynek a Wirecard szintén tagja, hat százalékkal zuhant. Ráadásul a Wirecard üzleti partnerei között található a Deutsche Bank is, ezért ennek részvénye 2,1 százalékkal esett. Valamint a Commerzbank, amelynek papírja még jobban, 7,3 százalékkal zuhant.

Az Apple szerdán történelmi csúcsot döntött, ma azonban ezt nem tudta megismételni. Ismét a társaság adóztatásával kapcsolatos kérdések kerültek előtérbe. Az Egyesült Államok és Európa között ismét feszültség támadt ezzel kapcsolatban, az USA visszavonult egy munkacsoportból, amely a technológiai óriások adózásával foglalkozott. Ez felgyorsíthatja az európai döntéshozók adókivetését, de félő, hogy ez válaszlépéseket vált ki. Behozatali vámok kivetése várható Trump elnök kereskedelmi megbízottja, Peter Navarro szerint – írta az Investing.com.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél